Από το Artesian με μέθη. 3 συνταγές από το καλύτερο bar στον κόσμο
Υπάρχουν bars και υπάρχουν BARS. Όταν έχει ανακηρυχθεί καλύτερο μπαρ στον κόσμο, όχι μία, όχι δύο, ούτε καν τρεις αλλά τέσσερις φορές αντιλαμβάνεσαι ότι είσαι όχι μόνο ακόμη ένας ναός του εκλεπτυσμένου οινοπνεύματος αλλά ένας χώρος που χαιρετίζεται εμβληματικός από τους εραστές του ποτού και των cocktail.
Ο Alex Kratena, ο άντρας που ορίζει τι σερβίρεται στην δημοφιλή στους κριτικούς και το κοινό του Λονδίνου μπάρα του Artesian στο Mayfair του Λονδίνου δεν αγαπάει απλά τη δουλειά του, τη λατρεύει. Από το 2006, όταν ήρθε στο Ηνωμένο Βασίλειο από την Τσεχία, ο Kratena απολαμβάνει τη δική του ανέλιξη. Έπλενε πιάτα στο Μέριλαντ, μετά βρέθηκε στη Νέα Υόρκη κάνοντας όποιο επάγγελμα μπορούσε να του εξασφαλίσει αξιοπρεπές ημερομίσθιο αλλά στο Λονδίνο το ταλέντο του 34χρονου αποκαλύφθηκε και σερβίρεται σε κομψά ποτήρια.
“Ξεκίνησα αυτή τη δουλειά από ανάγκη, για να βγάλω χρήματα. Το πάθος ήρθε αργότερα, όταν άρχισα να ανακαλύπτω την παλέτα των γεύσεων και των συστατικών” λέει. Αγαπημένο του κοκτέιλ το Americano Bolognese που επινόησε ένας φίλος του, ο Daniele Dalla Polla αλλά για όσους περάσουν πρώτη φορά την πόρτα του Artesian, ο Kratena προτείνει να δοκιμάσουν μία από τις πλέον κλασικές του συνθέσεις, το Camouflage, φτιαγμένο με gin, Americano και σιρόπι από σανδαλόξυλο σερβιρισμένο σε χρυσό ανανά.
Στη θέση 22, το Αθηναϊκό Clumsies φιγουράρει στα 50 καλύτερα bar του κόσμου
Πρόκειται όμως για έναν mixologist που δεν κρατάει τις επιλογές του κρυμμένες. “Λατρεύω το NoMad της Νέας Υόρκης, το The Aviary στο Σικάγο, το Sager and Wilde του Λονδίνου και βέβαια το Gen Yamamoto στο Τόκιο” εξομολογήθηκε στο Forbes.
“Eάν θέλετε να κάνετε τα δικά σας cocktail δεν χρειάζεται να ξοδευθείτε” λέει. Μας προτρέπει να ακολουθήσουμε την εντολή της γεύσης μας και να παίξουμε με τη βάση ποτού που μας ενθουσιάζει. “Ένα βιβλίο πραγματικά εμπνευσμένο είναι το The Bar Book: Elements of Cocktail Technique από τον Jeffrey Morgenthaler” προσθέτει. Και μετά μοιράζεται μαζί μας 3 συνταγές για cocktail με την υπογραφή του, την αξία που το καλύτερο μπαρ του κόσμου για 4η συνεχή χρονιά, το The Artesian Bar του ξενοδοχείου The Langham στο Λονδίνο μπορεί να προσδώσει.
Selfie Compatible
40 ml. Zacapa
30 ml. Floc De Gascogne
15 ml. Verjus
5 ml. Campari
2 ml. Peychaud’s Bitters
40 ml. μπύρα Partizan Pale Ale
Χυμό από μια φλούδα lime
Έξτρα tip: Το Selfie Compatible χρησιμοποιεί την πρωτοποριακή ‘Le Whaf’ συσκευή για να ατμοποιήσει το cocktail που αποπλανεί.
Digidiva
40 ml. Absolut Elyx
30 ml. Fino Sherry
20 ml. Aqua di Cedro
20 ml. σιρόπι από σφένδαλο ή κέδρο
15 ml. κιτρικό οξύ
100 ml. σόδα
3 φύλλα από βότανα της επιλογής σας
Αναδέψτε απαλά όλα τα συστατικά εκτός της σόδας και των βοτάνων, προσθέστε πάγο και σερβίρετε σε ποτήρι long drink.
Vodkatini waiting to become Manhattan
60 ml. Quartz Ketel One
40 ml. La Quintinye Blanc
Xυμό λεμονιού
Αναδέψτε όλα τα συστατικά απαλά. Προσθέστε πάγο, στραγγίξτε και σερβίρετε σε παγωμένο ποτήρι martini.