ΜΟΔΑ

Circular Independence: Ένα brand δημιουργεί τα πιο κομψά athleisure ρούχα από πλαστικά μπουκάλια

Circular Independence: Ένα brand δημιουργεί τα πιο κομψά athleisure ρούχα από πλαστικά μπουκάλια

Kαι πίσω από αυτό το ελληνικό, sustainable label βρίσκονται η Βάσια Κωσταρά στο art direction και ο Κλεάνθης Νικολαΐδης στο product development, οι οποίοι μίλησαν στο CNN Greece για τη νέα τους συλλογή που μόλις κυκλοφόρησε.

Μπορεί μία σειρά ρούχων που είναι φτιαγμένη από ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια προερχόμενα από ελληνικά νησιά και παράκτιες περιοχές να αλλάξει τα δεδομένα στην εγχώρια fashion σκηνή; Κοινώς μπορεί να είναι στυλάτη και ταυτόχρονα 100% βιώσιμη; Η «κυκλική μόδα» (#diplis) δίνει την απάντηση σε αυτό το ερώτημα η οποία είναι φυσικά θετική. Κομμάτια σε αθλητική γραμμή και cool urban ύφος που δημιουργήθηκαν από απορρίμματα πλαστικού ντύνουν τόσο άντρες όσο και γυναίκες με τα χρώματα που είναι σαφώς επηρεασμένα από τον φυσικό πλούτο της χώρας μας. Κάθε ρούχο της συλλογής, ξεχωριστά, έχει τη δική του ιστορία. Γνωρίζεις το παρελθόν του, ζεις μαζί του το παρόν και έπειτα το επιστρέφεις ξανά στους δημιουργούς του brand για να ορίσουν το μέλλον του. Η Circular Independence αναλαμβάνει να του δώσει ξανά ζωή, όταν αποφασίσεις ότι δεν το χρειάζεσαι άλλο, δημιουργώντας έτσι έναν τέλειο, βιώσιμο «κύκλο μόδας». Η Βάσια Κωσταρά και ο Κλεάνθης Νικολαΐδης μας μίλησαν διεξοδικά γι’ αυτό το καινοτόμο fashion project και μας έδειξαν στην πράξη πώς συνδυάζεται η περιβαλλοντολογική συνείδηση με τα πιο κομψά, athleisure σύνολα της σεζόν.

Κλεάνθης Νικολαΐδης

Τι είναι η «κυκλική οικονομία» πάνω στην οποία βασίζεται η παραγωγική διαδικασία σύμφωνα με την οποία κατασκευάζετε τα προϊόντα σας;
Η κυκλική οικονομία είναι ένα παραγωγικό μοντέλο κατά το οποίο τα προϊόντα σχεδιάζονται και παράγονται με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι δυνατή η επαναχρησιμοποίηση τους και να μην καταλήγουν άχρηστα σκουπίδια μετά την χρήση τους. Η κυκλική οικονομία αποτελεί την απάντηση στην εξάντληση των φυσικών πόρων του πλανήτη μας. Μέχρι τώρα παράγουμε και καταναλώνουμε με βάση το γραμμικό μοντέλο: Φυσικοί πόροι - παραγωγή- κατανάλωση - Απορρίμματα . Δυστυχώς το μοντέλο αυτό έχει ημερομηνία λήξης , ευτυχώς η τεχνολογία μας δίνει τη δυνατότητα με αυτό που θεωρούσαμε σκουπίδι πριν να ξεκινάμε τώρα ένα νέο προϊόν.

Eίναι η ανακύκλωση προϊόντων, όπως τα πλαστικά μπουκάλια που χρησιμοποιείτε εσείς, ο πιο eco-friendly τρόπος για να κατασκευάσει κάποιος ρούχα σήμερα;
Σήμερα είμαστε σε θέση να μετράμε αντικειμενικά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα κάθε προϊόντος. Η δημιουργία ρούχων από ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια (RPET) έχει μικρότερο αποτύπωμα τόσο από τις λεγόμενες “παρθένες’ πολυεστερικές ίνες όσο και από το βαμβάκι. H Circular Independence κάνει άλλο ένα βήμα και κλείνει τον κύκλο στην Ελλάδα. Χρησιμοποιούμε πλαστικά μπουκάλια από παράκτιες περιοχές της χώρας μας ( marine plastic). Με τον τρόπο αυτό προσπαθούμε να αποφορτίσουμε το ελληνικό οικοσύστημα.


Πόσο δύσκολο είναι να στήσεις στην Ελλάδα ένα 100% βιώσιμο brand;
Για εμάς η βιωσιμότητα αποτελούσε εξαρχής το ζητούμενο σε ό,τι αφορά στο εταιρικό μας πλάνο και απετέλεσε βάση και επιδραστικό παράγοντα στη φιλοσοφία μας. Τον τελευταίο χρόνο, παρακολουθούμε μια γενικότερη στροφή των εμπορικών brands προς τη βιωσιμότητα ως θεμελιώδη αξία, γεγονός αρκετά ενθαρρυντικό αφού αντιπροσωπεύει και αντικατοπτρίζει μια αλλαγή προσανατολισμού στην ίδια την κοινωνία. Με μια πρώτη ματιά οι δυσκολίες είναι αρκετές για ένα fashion brand καθώς η τεχνική διαχείριση νέων πρώτων υλών μας τοποθετεί εξορισμού σε αχαρτογράφητα νερά. Ωστόσο όταν το διακύβευμα είναι τόσο μεγάλο και τόσο σπουδαίο, η επιθυμία νικά την ανασφάλεια αλλά και την επισφάλεια, δίνοντας μας το κίνητρο και την ευρηματικότητα για να υπερβούμε τις προκλήσεις.

Μιλήστε μας για τη συνεργασία σας με τη Βάσια Κωσταρά; Εκτός από πετσέτες θαλάσσης και γυαλιά ηλίου τι άλλο θα δούμε;
Με την Βάσια συνεργαστήκαμε πέρυσι λανσάροντας για πρώτη φορά στην Ελλάδα πετσέτες από ανακυκλωμένο πλαστικό. Η ανταπόκριση του κόσμου ξεπέρασε τις προσδοκίες μας και μας ώθησε να εξελίξουμε την αρχική μας ιδέα και γρήγορα να συνεταιριστούμε, δημιουργώντας την πρώτη unisex συλλογή ρούχων από ανακυκλωμένο πλαστικό το οποίο έχει συλλεχθεί από παράκτιες περιοχής της Ελλάδας αλλά και παραλίες. Η Circular Independence, μάλιστα, για τη θερινή σεζόν έχει «υιοθετήσει» τη δική της παραλία στηρίζοντας το πρόγραμμα «paralies project» της Blue Oxygen. Η προσπάθεια είναι δίπτυχη και αφορά την αναζήτηση των ιδανικών τρόπων για την αύξηση του ποσοστού ανακύκλωσης και της απόδοσής της, ενώ παράλληλα διασφαλίζεται ότι οι παραλίες θα παραμείνουν καθαρές καθ’ όλη τη διάρκεια της θερινής σεζόν. Συγκεκριμένα ακολουθώντας το δρόμο και τη φιλοσοφία της κυκλικής οικονομίας, τα απορρίμματα που παράγονται εντός των παραλιών, συλλέγονται ξεχωριστά και εν συνεχεία αφού ανακυκλωθούν αξιοποιούνται με μια νέα μορφή, προκειμένου να παραταθεί η διάρκεια ζωής τους ως χρηστικά εμπορικά προϊόντα.

Tι είναι το unique barcode που υπάρχει πάνω σε κάθε κομμάτι σας; Τι συμβολίζει;
Βασική αρχή της κυκλικής οικονομίας και της βιώσιμης ανάπτυξης είναι η διαφάνεια και η ιχνηλασιμότητα. Το barcode σαν σύμβολο έρχεται να δηλώσει αυτή την πρόθεση διάχυσης της πληροφορίας από την πλευρά του brand. Το unique barcode μας είναι και η ταυτότητά μας. Είναι η εικόνα που θέλουμε να θυμάται κάποιος και κάπως έτσι να γνωρίζει την ιστορία μας, το ταξίδι που κάνει το κάθε κομμάτι ξεχωριστά μέχρι να φτάσει στην γκαρνταρόμπα του. Η Circular Independence είναι ένα «διάφανο», μινιμαλιστικό brand και βασική επιδίωξη μας είναι η δημιουργία ρούχων με τα ελάχιστα δυνατά υλικά. Δίνοντας ζωή στο πλαστικό μειώνουμε αφενός τις ενεργειακές ανάγκες της παραγωγής και αφετέρου την ίδια τη ρύπανση. Το unique barcode της circular είναι εδώ για να μας οδηγήσει όλους στον κόσμο της κυκλικής οικονομίας.


Πόσα χρόνια υπάρχει το brand σας και τι διαφορές παρατηρείτε από την πρώτη σας συλλογή μέχρι και σήμερα, τόσο στην αποδοχή του κόσμου όσο και στη δική σας σχεδιαστική φιλοσοφία;
Η Circular Independence δημιουργήθηκε το 2019 αλλά έγινε ιδιαίτερα αναγνωρίσιμο τον τελευταίο χρόνο έπειτα και από τη συνεργασία με το brand Vassia Kostara Limited Collections. Ο κόσμος μας γνώρισε καλύτερα και οικειοποιήθηκε τη φιλοσοφία της κυκλικής οικονομίας. Πριν από τη συνεργασία αυτή, είχαμε δημιουργήσει και τα πρώτα γυαλιά ηλίου από ανακυκλωμένο πλαστικό.

Bάσια Κωσταρά


Γιατί επιλέξατε το συγκεκριμένο ελληνικό brand για να συνεργαστείτε μαζί του; Έχει διαφορετική αισθητική με τη δική σας «bohemian nature»….
Μέσα στην ερώτηση σας εμπεριέχεται εν μέρει η απάντηση! Bohemian Nature! Η φύση είναι το σημείο μηδέν, η απαρχή της έμπνευσης και η χρυσή τομή των δύο αυτών brands, επομένως και ο συνδετικός κρίκος. Η Circular Independence έχει μια ξεκάθαρη φιλοσοφία προσανατολισμένη στο sustainability αλλά και όλη την απαιτούμενη τεχνογνωσία για την παραγωγή υφασμάτων με οικολογική ταυτότητα. Η συνάντησή μας ήρθε σε μια πολύ «ώριμη» και άκρως εξελικτική στιγμή για μένα δημιουργικά ,αφού το «ευ ζήν» , η ουσιαστική σύνδεση με το φυσικό στοιχείο και η διαμόρφωση μιας στυλιστικής ταυτότητας με επίκεντρο την άνεση είναι έννοιες που πάντα με αφορούσαν και που τώρα βρίσκουν απόλυτη έκφραση μέσα από αυτήν την athleisure συλλογή. Η δημιουργικότητα και το όραμά μας λειτούργησε με απόλυτη συμπληρωματικότητα.

H βιωσιμότητα είναι σημαντικός εξελικτικός παράγοντας ενός τόσο γνωστού και αγαπητού label σαν του δικού σας;
Η μόδα προοδευτικά αποκτά μια πιο ανθρωποκεντρική κατεύθυνση σημαντικό μέρος της οποίας αποτελεί η βιωσιμότητα. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια το δικό μας brand έχει επενδύσει πολύ στη φιλοσοφία της κυκλικής οικονομίας αφενός υιοθετώντας ανάλογες πρακτικές και μεθοδολογίες στις παραγωγές μας και αφετέρου στηρίζοντας ενέργειες και πρωτοβουλίες που αφορούν την περιβαλλοντική μέριμνα. Όλο αυτό φυσικά, δεν έχει να κάνει μόνο με την εταιρική υπευθυνότητα ως θεσμική αναγκαιότητα αλλά και με τα ίδια τα ζητούμενα μιας κοινωνίας ολοένα πιο ευαισθητοποιημένης αναφορικά με το μέλλον του πλανήτη. Πλέον η βιωσιμότητα συνιστά ρυθμιστικό παράγοντα της αγοραστικής μας συμπεριφοράς.


Ποια είναι τα αγαπημένα σας κομμάτια από αυτήν τη συλλογή και γιατί;
Ίσως ακούγεται κάπως cliché αλλά από τη συγκεκριμένη συλλογή δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιο κομμάτι. Είναι όλα ρούχα που θέλουμε να φοράμε ξανά και ξανά γιατί είναι minimal, άνετα αλλά και super cool! Στην καθημερινότητά μου αλλά και στα ταξίδια μου, έχω εντάξει ήδη τα crop tops ,τις φόρμες αλλά και τα unisex hoodies. Στο μάθημα της yoga δεν αποχωρίζομαι την φόρμα ‘'Nerida’’ ενώ στην τσάντα και στο αυτοκίνητο έχει τρυπώσει για τα καλά το ‘’Morgan Hoodie’’ αφού με τη βραδινή δροσούλα, ποτέ δεν ξέρεις!

Πώς μπορεί να δημιουργήσει μία σύγχρονη γυναίκα μία capsule wardrobe, χωρίς να επιβαρύνει τον πλανήτη; Τι κομμάτια πρέπει να περιλαμβάνει;
Καταρχάς αντισταθμίζοντας την ποσότητα με την ποιότητα. Η «γρήγορη μόδα» είναι συχνά δελεαστική σε ότι έχει να κάνει με την εμπορική αξία των προϊόντων , ωστόσο πριν ψωνίσουμε τελικά ένα ρούχο αξίζει να απαντήσουμε πρώτα στα παρακάτω ερωτήματα: Από τι υλικό είναι φτιαγμένο; Κάτω από ποιες συνθήκες κατασκευάζεται; Μπορεί να ανακυκλωθεί; Eίναι κάτι που θα φορούσα και την επόμενη χρονιά; Συνδυάζεται με την ήδη υπάρχουσα γκαρνταρόμπα μου; Σήμερα, δεν είναι δύσκολο ή εξεζητημένο να ακολουθήσει κανείς μια τέτοια συλλογιστική ως καταναλωτής , αφού οι περισσότερες εταιρείες, αρκετές πλέον και στην Ελλάδα, διαμορφώνουν τις εμπορικές πρακτικές τους αλλά και την οργάνωση και τη διαχείριση της παραγωγής τους με βάση τις οικολογικές αξίες και την ανάγκη εξοικονόμησης πόρων και ενέργειας.

Τι συμβουλή θα δίνατε σε μία κοπέλα που θέλει να ντύνεται με πιο sustainable τρόπο; Από πού να ξεκινήσει;
Το πρώτο και το βασικότερο είναι να ενημερώνεται και να επιλέγει προσεκτικά τα brands που εμπιστεύεται , αφού σε κάποιες περιπτώσεις η οικολογική υπευθυνότητα χρησιμοποιείται προσχηματικά στο πλαίσιο ενός παραπλανητικού μάρκετινγκ. Επίσης επενδύοντας περισσότερο στη διαχρονικότητα και στο προσωπικό στυλ και λιγότερο στις τάσεις μπορεί να έχει έναν ακόμα αξιόπιστο οδηγό σε ό,τι έχει να κάνει με τα «ναι» και τα «όχι» των αγορών της.

Ιnfo: www.circularindependence.com