Πώς να δημιουργήσεις μία eco-friendly γκαρνταρόμπα σε πέντε απλά βήματα
Ανανεώθηκε:
Η βιωσιμότητα δεν είναι πλέον τάση, είναι τρόπος ζωής και οφείλουμε όλοι να μάθουμε δύο παραπάνω πράγματα γι’ αυτόν.
Η «βιωσιμότητα» είναι ένας όρος που πρωταγωνιστεί στην fashion ορολογία τα τελευταία χρόνια και είναι και η κινητήριος δύναμη πίσω από την κουλτούρα της «fast fashion» και της δημιουργίας μίας γκαρνταρόμπας με διαχρονικότητα, φιλικά προσκείμενης στο περιβάλλον. Γιατί για τη διατήρηση του οικοσυστήματός μας το να πράττουμε το «ηθικά σωστό» είναι το ίδιο αναγκαίο όχι μόνο στη συμπεριφορά μας, αλλά και στον τρόπο που εκφραζόμαστε μέσα από τα ρούχα και τα αξεσουάρ μας.
Με πρωτοστάτες του «ethical» κινήματος brands όπως η Stella McCartney, τα Mother of Perl και τα πολύ δημοφιλή στην Αμερική, People Tree, βλέπουμε ολοένα και περισσότερα labels να επικεντρώνονται στην παραγωγή ρούχων με όσο το δυνατόν μικρότερη παραγωγή ρύπων στη διαδικασία δημιουργίας τους. Ανακυκλώσιμα υφάσματα, πλήρης απουσία δέρματος (εκτός από το vegan leather που είναι μία ξεχωριστή κατηγορία), χρήση λινού και οργανικού βαμβακιού κρύβονται πίσω από τον σχεδιασμό μερικών από των πιο κομψών κομματιών που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια πάνω στα catwalks. «Μπορούμε να αγαπάμε τη μόδα και να φροντίζουμε και τον Πλανήτη μας, την ίδια στιγμή» δηλώνει στην εφημερίδα Independent η ακτιβίστρια σε θέματα eco-friendly μόδας, Νiomi Smart και έχει απόλυτο δίκαιο. Είναι απόλυτα κατανοητό όμως πως καμία από εμάς δεν μπορεί να απορρίψει όσα ρούχα έχει ήδη στην γκαρνταρόμπα της προσπαθώντας να φτιάξει μία ντουλάπα με 100% φιλικές προς το περιβάλλον επιλογές.
Γι’ αυτό παρακάτω θα βρεις τα πέντε, μικρά αλλά ουσιαστικά, βήματα που μπορείς να κάνεις αν θες «να οδηγηθείς» σε ένα πιο ηθικά σωστό και οικολογικό, ενδυματολογικό μέλλον. Γιατί μπορεί «η Ρώμη να μην χτίστηκε σε μία ημέρα», αλλά όταν ολοκληρώθηκε ήταν μία από τις ομορφότερες πόλεις του κόσμου και το ίδιο θα συμβεί με την «έξυπνη» και οικολογική γκαρνταρόμπα που θα δημιουργήσεις σε λίγα χρόνια, ξεκινώντας από σήμερα!
#1 Αμφισβήτησε μόνη σου τις καταναλωτικές σου συνήθειες. Πριν αγοράσεις ένα ακόμα παντελόνι ή ένα φαρδύ πουκάμισο μπες στη διαδικασία να σκεφτείς αν πραγματικά το έχεις ανάγκη. Στη συνέχεια τσέκαρε το υλικό κατασκευής του και το ποσοστό συνθετικών υλών που έχει το ύφασμά του.
#2 Μην απορρίπτεις τα second-hand κομμάτια και τις αγορές vintage ρούχων. Το να φορέσεις κάτι που έχει ήδη κατασκευαστεί στο παρελθόν και καλό κάνει στο οικοσύστημά μας και κουβαλάει και μία μοναδική ιστορία πίσω του που θα κάνει το στυλ σου ξεχωριστό.
#3 Να επιλέγεις πάντα ρούχα που είναι κατασκευασμένα από ανακυκλώσιμα και κατασκευασμένα με τους λιγότερους δυνατόν ρύπους για το περιβάλλον. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να επιλέγεις μικρά fashion brands, οι συγκεκριμένες σειρές των economy brands στις οποίες αποσαφηνίζεται ο τρόπος παραγωγής τους. Αυτό ίσως σημαίνει πως κοστίζουν περισσότερο αλλά αν κινείσαι στη λογική του να δημιουργήσεις μία eco friendly γκαρνταρόμπα με λιγότερα και πιο sustainable κομμάτια, κάτι τέτοιο θα το αντιμετωπίσεις αντισταθμίζοντας την ποσότητα με την ποιότητα των νέων σου ρούχων.
#4 Κάνε τα ψώνια σου πάντα με τη δική σου υφασμάτινη tote bag, είτε πρόκειται για αγορές ρούχων είτε ακόμα και για τα ψώνια σου στο super market. Έτσι θα περιορίσεις τη χρήση πλαστικού.
#5 Πριν αγοράσεις κάτι online, ακόμα και από eco-friendly brand, έλεγξε τη συσκευασία του και τον τρόπο που θα φτάσει στα χέρια σου (πολιτικές delivery). Είναι κρίμα το top από λινό ή οργανικό βαμβάκι που μόλις αγόρασε να μπει σε πλαστικό κουτί για να φτάσει στα χέρια σου.