Hermès: Οικολογικές οργανώσεις αντιδρούν στην κατασκευή φάρμας κροκοδείλων
Ανανεώθηκε:
Παραδόξως, ακόμα και στην εποχή μας υπάρχει τεράστια ζήτηση για τσάντες και παπούτσια φτιαγμένα από δέρμα κροκοδείλου. Και για να φτιαχτούν τα πανάκριβα αυτά αντικείμενα, χρειάζονται κροκόδειλοι. Πολλοί κροκόδειλοι...
Ο γαλλικός οίκος ειδών πολυτελείας Hermès θέλει να κατασκευάσει μια από τις μεγαλύτερες φάρμες κροκοδείλων στην Αυστραλία, όπου θα μπορεί να εκθρέψει έως και 50.000 κροκόδειλους αλμυρού νερού, προκειμένου στο τέλος να γίνουν τσάντες και παπούτσια που θα πωληθούν έναντι εξωφρενικών ποσών στα καταστήματα του οίκου ανά την υφήλιο.
Η πρόθεση του οίκου συναντά σθεναρή αντίδραση από ομάδες προστασίας ζώων. Βασικό επιχείρημά τους ότι πολλοί άλλοι μεγάλοι οίκοι μόδας έχουν σταματήσει να χρησιμοποιούν δέρματα εξωτικών ζώων. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι στην Συστραλία βρίσκονται πολλές παρόμοιες φάρμες που εξυπηρετούν τον ίδιο σκοπό.
Όπως αναφέρουν στη βρετανική εφημερίδα Guardian εκπρόσωποι των οργανώσεων, ανησυχούν για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες μεγαλώνουν οι κροκόδειλοι στις φάρμες και προσθέτουν ότι είναι πολύ σκληρό να σκοτώνει ζώα μόνο και μόνο γαι να δημιοτυργήσεις παντελώς άχρηστα αεντικείμενα, όπως πολυτελείς τσάντες και παπούτσια.
Η κυβέρνηση της Βόρειας Επικράτειας της Αυστραλίας, παρόλα αυτά, έχει ήδη χορηγήσει έγκριση για το έργο.
Σύμφωνα με έγγραφα που υποβλήθηκαν στην Αρχή Προστασίας Περιβάλλοντος της περιοχής, το αγρόκτημα του οίκου Hermes θα απασχολεί 30 άτομα και θα ξεκινήσει αρχικά με 4.000 κροκόδειλους ενώ αναμένεται να φτάσει τους 50.000, πράγμα που σημαίνει, σύμφωνα με το ABC ότι θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα αγροκτήματα κροκοδείλων στην Αυστραλία.
@ΑP Photo
Η δρ. Τζεντ Γκουντφέλοου, ανώτερη αξιωματικός πολιτικής της οργάνωσης για την προστασία των ζώων RSPCA Australia είπε στην εφημερίδα ότι η κοινωνία παραμένει αντίθετη στην θανάτωση οποιουδήποτε ζώου «όταν ο μοναδικός σκοπός του θανάτου του είναι η παραγωγή ενός μη απαραίτητου είδους πολυτελείας». Και πρόσθεσε ότι ο κόσμος δεν γνωρίζει τις λεπτομέρειες των πρακτικών που θα χρησιμοποιηθούν στο συγκεκριμένο αγρόκτημα.
Η Νικολά Μπεινόν, της οργάνωσης Humane Society International, πρόσθεσε ότι «οι καταναλωτές και οι οίκοι μόδας απομακρύνονται από παρόμοιες πρακτικές και είναι μάλλον ανόητο να επενδύει κάποιος σε μια βιομηχανία που δεν είναι πλέον καν στη μόδα».
Ο οίκος Hermès έχει άλλες τρεις παρόμοιες φάρμες στη συγκεκριμένη περιοχή και οι εκτιμήσεις είναι ότι η συγκεκριμένη βιομηχανία εκτροφής κροκοδείλων αποφέρει στη Βόρεια Επικράτεια της Αυστραλίας πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια ετησίως.
Υπάρχει, βέβαια και ο αντίλογος που όχι μόνο υποστηρίζει τη βιομηχανία εκτροφής, αλλά υποστηρίζει ότι είναι ασφαλές να λαμβάνονται αυγά και από τους κροκόδειλους που ζουν ελεύθεροι στη συγκεκριμένη περιοχή. Το είδος απειλήθηκε λόγω του ανεξέλεγκτου κυνηγιού, αλλά στις αρχές της δεκαετίας του '70, η κυβέρνηση της Αυστραλίας επέβαλε περιορισμούς, με αποτέλεσμα ο πληθυσμός των κροκοδείλων να αυξηθεί πολύ.