ΜΟΔΑ

Μετά το Σαν Φρανσίσκο & το Λονδίνο: το Λος Άντζελες λέει ηχηρό όχι στη γούνα

Μετά το Σαν Φρανσίσκο, τη Νορβηγία και πολλούς οίκους μόδας, εμπάργκο στη γούνα και από το Λος Άντζελες.  

H πόλη του Λος 'Αντζελες, σημαντικό κέντρο της παγκόσμιας βιομηχανίας μόδας, λαμβάνει μέτρα για να γίνει η μεγαλύτερη πόλη των ΗΠΑ που απαγορεύει την πώληση και κατασκευή των περισσοτέρων προϊόντων γούνας εντός των ορίων της.

Μετά το παράδειγμα του Σαν Φρανσίσκο και δύο μικρότερων δήμων στην Καλιφόρνια, το δημοτικό συμβούλιο του Λος 'Αντζελες ψήφισε ομόφωνα να απευθυνθεί στην Εισαγγελική Αρχή της πόλης ώστε να ετοιμάσει ένα προσχέδιο διατάγματος για την απαγόρευση της γούνας ως ένδυση και αξεσουάρ, δηλαδή από τα παλτά μινκ έως τα γούρια με γούνα κουνελιού.

Το νομοσχέδιο θα πρέπει να λάβει την τελική έγκριση του δημοτικού συμβουλίου και να υπογραφεί από τον δήμαρχο 'Ερικ Γκαρσέτι ώστε να τεθεί σε ισχύ. Υποστηρικτές του μέτρου ελπίζουν πως η απαγόρευση της γούνας στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη των ΗΠΑ, παρά τη δραστήριο αγοραστικό της κέντρο και τη σύνδεση του ονόματος της με την glamour εικόνα, θα αποτελέσει παράδειγμα για παρόμοιες ενέργειες υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων σε όλο τον κόσμο.

"Το Λος 'Αντζελες είναι μια από τις παγκόσμιες πρωτεύουσες της μόδας και αν μπορούμε να λάβουμε αυτό το μέτρο εδώ, μπορούμε να το λάβουμε οπουδήποτε", δήλωσε ο δημοτικός σύμβουλος Πολ Κόρετζ, υποστηρικτής του μέτρου, σε συνέντευξη Τύπου πριν από την ψηφοφορία. "Ελπίζουμε ότι η πόλη της Νέας Υόρκης, το Σικάγο και το Μαϊάμι παρακολουθούν προσεκτικά".

Όπως προβλέπει το σχέδιο αυτό, η απαγόρευση της γούνας θα τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο και θα εφαρμοστεί σταδιακά εντός δύο ετών, επιτρέποντας έτσι στις εταιρίες λιανικού εμπορίου να εκποιήσουν τα αποθέματά τους έως το 2020.

Courtesy Sheri Mandel/City of Los Angeles, City Council/Handout via REUTERS

Το συμβούλιο εξετάζει μια εξαίρεση για προϊόντα που χρησιμοποιούνται για θρησκευτικούς σκοπούς, όπως τα γούνινα καπέλα που φορούν οι ορθόδοξοι εβραίοι καθώς και είδη από δέρμα που λαμβάνονται νόμιμα, με ειδική άδεια από την Καλιφόρνια για την παγίδευση ζώων για τη γούνα τους.

Το Λος 'Αντζελες είναι ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα μόδας στον κόσμο, ένας κόμβος 4.000 σημείων πώλησης ειδών ένδυσης, αιθουσών εκθέσεων και βιοτεχνιών που καλύπτουν σχεδόν 100 οικοδομικά τετράγωνα στο κέντρο της πόλης, ωστόσο ελάχιστοι από αυτούς τους έμπορους πωλούν προϊόντα γούνας.

"Υπάρχει ένα κατάστημα, ίσως δύο, όπου πωλούνται γούνες", δήλωσε η τοπική εκπρόσωπος για τις επιχειρήσεις μόδας Αριάνα Γκόμες.

"Απάνθρωπη βιομηχανία"

Οι ακτιβιστές καταγγέλλουν ως απάνθρωπη τη βιομηχανία της γούνας που επιφυλάσσει μαρτυρικό θάνατο στα ζώα για το εμπόριο της γούνας τους.

Μεγάλοι οίκοι μόδας, ανάμεσά τους οι Michael Kors, Armani και Gucci έχουν λάβει μέτρα για την κατάργηση της γούνας στις κολεξιόν τους, όπως και η Burberry που ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει την πώληση αληθινής γούνας.

Από την άλλη πλευρά, τα λευκά μακριά γούνινα παλτά από μινκ και σαμούρι μπορεί να μην είναι τόσο δημοφιλή όσο ήταν κάποτε, αλλά η γούνα υπάρχει σχεδόν στο 70% των τελευταίων κολεξιόν μόδας για το φθινόπωρο, δηλώνει ο Κιθ Κάπλαν, εκτελεστικός διευθυντής του ομίλου εμπορίου Fur Information Council of America. "Αν οι καταναλωτές δεν την αγόραζαν, οι οίκοι μόδας δεν θα τη σχεδίαζαν και οι κατασκευαστές δεν θα φρόντιζαν για την παραγωγή της".

Οι λιανικές πωλήσεις γούνας παγκοσμίως ανήλθαν στα 35,8 δισεκατομμύρια δολάρια και η βιομηχανία της γούνας απασχολούσε περισσότερο από ένα εκατομμύριο εργαζόμενους το 2014, το τελευταίο έτος για το οποίο υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία από τη βιομηχανία γούνας, είπε ο Κάπλαν.

Τι συνέβη στο Σαν Φρανσίσκο

Φέτος, μετά από 35 χρόνια η Εβδομάδας Μόδας του Λονδίνου είπε ηχηρό όχι στη γούνα. Όλοι οι οίκοι μόδας που συμμετέχουν δήλωσαν ότι θα παρουσιάσουν κολεξιόν χωρίς γούνα. "Η απόφαση υπογραμμίζει μια τάση που έχει διατυπωθεί τα τελευταία λίγα χρόνια, με όλο και περισσότερους οίκους να αποφασίζουν να χρησιμοποιούν εναλλακτικά γούνινα υλικά" σχολίασε η Κάρολιν Ρας από το Βρετανικό Συμβούλιο Μόδαςστην εφημερίδα Guardian. REUTERS

Μέχρι σήμερα η πόλη του Σαν Φρανσίσκο είναι το μεγαλύτερο εμποτικό κέντρο των ΗΠΑ που απαγορεύει την πώληση γούνινων ενδυμάτων μετά το ομόφωνο ψήφισμα του Συμβουλίου Εποπτικών αρχών της πόλης νωρίτερα μέσα στο 2018. Η απόφαση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις των επιχειρηματιών του κλάδου.

Η απαγόρευση η οποία θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2019, ισχύει για ενδύματα και αξεσουάρ που περιέχουν πραγματική γούνα, συμπεριλαμβανομένων παλτών, μπρελόκ και γαντιών. Εντούτοις, εξαιρούνται κάποια ζωικά προϊόντα όπως το δέρμα και το μαλλί, ενώ τα καταστήματα που πωλούν γούνινα ρούχα από δεύτερο χέρι θα συνεχίσουν να πωλούν τα μεταχειρισμένα. Όσοι παραβούν την απόφαση θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο έως 1.000 δολάρια.

Η απαγόρευση αυτή, ωστόσο, προβλέπει να δοθεί μια περίοδος χάριτος μέχρι τον Ιανουάριο του 2020 στους εμπόρους λιανικής πώλησης ώστε να πουλήσουν τα γούνινα προϊόντα που υπάρχουν στον κατάλογό τους, για παραγγελίες που έχουν δεχτεί πριν από τις 20 Μαρτίου 2018.

"Περισσότερα από 50 εκατομμύρια ζώα σκοτώνονται βίαια κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο για να στηρίξουν τη βιομηχανία μόδας" δήλωσε μετά την ψήφιση της απαγόρευσης η Κέιτ Τανγκ, εισηγήτρια της πρότασης.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, η πώληση προϊόντων από πραγματική γούνα στο Σαν Φρανσίσκο είναι "ασυμβίβαστη με το ήθος της πόλης να αντιμετωπίζει όλα τα έμβια όντα, τους ανθρώπους και τα ζώα με καλοσύνη". Ο δήμαρχος του Σαν Φρανσίσκο Μαρκ Φάρελ τάχθηκε υπέρ της απαγόρευσης λέγοντας ότι θα την υπογράψει όταν "φθάσει στο γραφείο του".

Ωστόσο, η βιομηχανία γούνας εναντιώθηκε στην απόφαση προειδοποιώντας για απώλεια εκατ. δολαρίων και θέσεων εργασίας. Η Διεθνής Ομοσπονδία Γούνας και το Συμβούλιο της Αμερικής για τη Γούνα απέστειλαν την περασμένη εβδομάδα μία επιστολή στο Συμβούλιο Εποπτικών Αρχών στην οποία υποστηρίζουν ότι η απαγόρευση "θα επιφέρει απώλειες εκατομμυρίων δολαρίων σε φορολογικά έσοδα και θέσεις εργασίας".

Υπέρ της απαγόρευσης τάχθηκε η Humane Society International (HSI) που αγωνίζεται υπέρ της καλής μεταχείρισης των ζώων. "Σήμερα το Σαν Φρανσίσκο μπήκε στον χάρτη ως μία κορυφαία προοδευτική πόλη", δήλωσε η επικεφαλής της HSI, Κίτι Μπλοκ, χαρακτηρίζοντας την απόφαση "μία συναρπαστική και ιστορική νίκη τόσο για τα ζώα, όσο και για τον συμπονετικό καταναλωτισμό".

Όπως Νορβηγία

Στην Ευρώπη η κυβέρνηση της Νορβηγίας έχει δρομολογήσει τη σταδιακή κατάργηση των εκτροφείων αλεπούς και μινκ έως το 2025 καταθορύβησε τους παραγωγούς και κατενθουσίασε τους ακτιβιστές των δικαιωμάτων των ζώων, μια ένδειξη ότι η γούνα είναι πλέον εκτός μόδας, ακόμη και σε μια χώρα που κάποτε ήταν η πρώτη παραγωγός γούνας αλεπούς παγκοσμίως.

Η κυβέρνηση μειοψηφίας της συντηρητικής πρωθυπουργού Έρνα Σόλμπεργκ, στην οποία μετέχει και το λαϊκιστικό και αντιμεταναστευτικό Κόμμα της Προόδου, δέχτηκε να κλείσουν οι φάρμες εκτροφής αλεπούς και μινκ που παράγουν περίπου ένα εκατομμύριο γούνες ετησίως, στο πλαίσιο της συμφωνίας την Κυριακή με τον νέο εταίρο της, το μικρό κεντροδεξιό κόμμα Liberal, που τάσσεται κατά του εμπορίου της γούνας.

Με την ένταξη του τρίτου εταίρου στους κόλπους της, η κυβέρνηση θα υιοθετήσει ένα πιο "πράσινο" πρόγραμμα με την προστασία των φυσικών περιοχών τις οποίες ορέγεται η πετρελαϊκή βιομηχανία.

"Έχουμε συγκλονιστεί βαθιά" δήλωσε η Γκούρι Βόρμνταλ, της Νορβηγικής Ένωσης εκτροφέων γουνοφόρων ζώων, προσθέτοντας ότι υπάρχουν περίπου 200 εκτροφεία στη χώρα που τηρούν αυστηρούς κανόνες για την καλή διαβίωση των ζώων και απασχολούν 400 εργαζόμενους, με ετήσιο κύκλο εργασιών μεταξύ 350 εκατομμυρίων και 500 εκατομμυρίων κορωνών Νορβηγίας (44 - 63 εκατομμύρια δολάρια).

Η οργάνωση υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων Noah χαιρέτισε την απόφαση ως μια αλλαγή στην ξεπερασμένη και απάνθρωπη επιχείρηση της γούνας μετά και τη συρρικνούμενη ζήτηση από ευαισθητοποιημένους καταναλωτές μόδας. "Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι", δήλωσε η επικεφαλής της οργάνωσης, κτηνίατρος Σίρι Μάρτινσεν, προσθέτοντας ότι το σχέδιο εξασφαλίζει την υποστήριξη της πλειοψηφίας του κοινοβουλίου.

Η εκτροφή της αλεπούς για τη γούνα της κορυφώθηκε στη Νορβηγία το 1939, μόλις πριν από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν η σκανδιναβική χώρα ήταν ο μεγαλύτερος παραγωγός παγκοσμίως με σχεδόν 20.000 φάρμες, σύμφωνα με κυβερνητική έκθεση.

Το 2013, αντίθετα, η Νορβηγία παρήγαγε περίπου το 3% των 7,3 εκατομμυρίων γουνών αλεπούς παγκοσμίως σε μια αγορά όπου κυριαρχεί η Κίνα με ποσοστό 69% και ακολουθεί η Φινλανδία. Την ίδια χρονιά η Νορβηγία παρήγαγε το 1% της παγκόσμιας παραγωγής μινκ που ήταν 72,6 εκατομμύρια γούνες, σε μια αγορά όπου επικρατεί πάλι η Κίνα.

Η Humane Society International, οργάνωση που μάχεται κατά του εμπορίου γούνας, δήλωσε ότι η Νορβηγία είναι η 14η ευρωπαϊκή χώρα που καταργεί σταδιακά το εμπόριο αυτό, "ελευθερώνοντας ζώα τα οποία διαφορετικά θα περνούσαν τη ζωή τους στοιβαγμένα μέσα σε κλουβιά".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης