Xωρίς σακάκι: ο καύσωνας «καίει» τον ενδυματολογικό κώδικα στη Βρετανία
Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής συνεπάγονται ότι ο πλανήτης θα πρέπει να αναμένει υψηλότερες θερμοκρασίες και πιο συχνά κύματα καύσωνα, προειδοποιούν οι επιστήμονες καθώς Ελλάδα, Σουηδία και Βρετανία "καίγονται".
Η παραπάνω προειδοποίηση διατυπώνεται, ενώ υψηλές θερμοκρασίες πλήττουν το βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη.
Η Βρετανία "ιδρώνει" κάτω από τον καυτό ήλιο και ο υδράργυρος ανέρχεται σε επίπεδα ρεκόρ, όπως αναφέρει η Μετεωρολογική Υπηρεσία της χώρας.
"Θα πρέπει να συνηθίσουμε αυτού του είδους τα καλοκαίρια" επισήμανε η Φρίντερικ Ότο, αναπληρώτρια διευθύντρια στο Ινστιτούτο Περιβαλλοντικών Αλλαγών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
Εξαιτίας των ιδιαίτερα υψηλών θερμοκρασιών στη Βρετανία το διάσημο κλαμπ κρίκετ Marylebone Cricket Club (MCC) επέτρεψε κατ’ εξαίρεση στους άνδρες μέλη του να παραστούν σε αγώνα χωρίς να φορούν σακάκι.
"Εξαιτίας των αφύσικα υψηλών θερμοκρασιών το MCC αποφάσισε να απαλλάξει τους κυρίους από την υποχρέωση να φορούν σακάκι στο γήπεδο και να (τους επιτρέψει να) εισέρχονται στο κλαμπ χωρίς αυτό. Αυτό ισχύει τόσο για τα μέλη του MCC (...) καθώς και για τους καλεσμένους τους" ανέφερε στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter το κλαμπ.
Υπό κανονικές συνθήκες ο ενδυματολογικός κώδικας που ισχύει στο MCC, στο οποίο ανήκει το διάσημο γήπεδο κρίκετ Lord’s στο Λονδίνο και αποτελεί θεματοφύλακα των κανονισμών του παιχνιδιού, είναι ιδιαίτερα αυστηρός.
"Οι κύριοι πρέπει να φορούν κοστούμι ή σακάκι και παντελόνι, πουκάμισο και γραβάτα ή μαντήλι καθώς και παπούτσια με κάλτσες" αναφέρει το πρωτόκολλο. Οι γυναίκες από την πλευρά τους πρέπει να φορούν φορέματα ή φούστες, παντελόνια ή ζιπ-κιλότ με πουκάμισο ή τοπ.
Η θερμοκρασία έφτασε τους 34 βαθμούς χθες Πέμπτη στο Λονδίνο και η χαλάρωση του ενδυματολογικού κώδικα έγινε δεκτή με ανακούφιση από τα μέλη του κλαμπ που πήγαν να παρακολουθήσουν έναν αγώνα μεταξύ της ομάδας του Μίνλτσεξ και του Χάμσαϊρ.
Την ίδια ώρα, καταστροφικές πυρκαγιές σαρώνουν τη Σουηδία και τις ΗΠΑ και η Ελλάδα ζει την πιο μαύρη, απανθρακωμένη σελίσα στη νεότερη ιστορία της.
Πύρινος κίνδυνος
Τα τελευταία τρία χρόνια ήταν τα θερμότερα από τότε που ξεκίνησαν οι καταγραφές των θερμοκρασιών, προειδοποίησε τον Μάρτιο ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός του ΟΗΕ.
Την ίδια ώρα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τονίζει ότι η σωματική επιβάρυνση από την υπερβολική ζέστη, που συνδέεται με την κλιματική αλλαγή, είναι πιθανόν να προκαλέσει 38.000 επιπλέον θανάτους σε ετήσια βάση παγκοσμίως, μεταξύ 2030-2050.
Στην Ιαπωνία, εξάλλου, τουλάχιστον 80 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και χιλιάδες άλλοι διακομίστηκαν στα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων, με τις αρχές να συστήνουν στους πολίτες να μην βγαίνουν από τα σπίτια τους, για να αποφύγουν τις κατά τόπους θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών.
Στο Πακιστάν, από τον καύσωνα που έπληξε τη χώρα τον Μάιο, έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 60 άνθρωποι στο Καράτσι.
"Τα κύματα καύσωνα είναι ολοένα και συχνότερα και αυτό πιθανόν οφείλεται στην κλιματική αλλαγή, διότι η θερμοκρασία του πλανήτη αυξάνεται" εξήγησε, σε τηλεφωνική επικοινωνία, ο Σβεν Χάρμελινγκ, επικεφαλής κλιματικής αλλαγής στη ΜΚΟ CARE International.
Πρόσθεσε ότι η κλιματική αλλαγή μεταβάλλει το μοτίβο του καιρού και "πρέπει να προετοιμαστούμε ώστε να αντιμετωπίσουμε επιπλέον επιπτώσεις".
Την ίδια ώρα, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι ο θερμότερος καιρός συνδέεται με την άνοδο των αυτοκτονιών. Κατέληξαν στο παραπάνω συμπέρασμα, αφού εξέτασαν δεδομένα δεκαετιών, που έφθαναν έως και το 1960, και συνέκριναν την αύξηση της θερμοκρασίας με τα ποσοστά αυτοκτονιών σε πολιτείες των ΗΠΑ και κοινότητες του Μεξικού.
Στην έκθεση τονίζεται ότι εάν δεν περιοριστεί το φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη έως το 2050, θα μπορούσαν να καταγραφούν επιπλέον 21.000 αυτοκτονίες στις ΗΠΑ και στο Μεξικό.
Σχεδόν ένας στους τρεις ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο έχει ήδη εκτεθεί σε φονικά κύματα ζέστης και αυτός ο αριθμός θα αυξηθεί σε περίπου τους μισούς έως το 2100, ακόμα κι αν ο πλανήτης κινηθεί επιθετικά προκειμένου να επιτευχθεί μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, επισημαινόταν, άλλωστε, σε έρευνα του 2017 του Πανεπιστημίου της Χαβάης.
Καύσωνας, ξηρασία και πυρκαγιές εναντίον Ευρώπης
Από τη Βρετανία έως τη Λετονία και από τη Γερμανία έως τη Σκανδιναβία, η βόρεια Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα κύμα ζέστης και ξηρασίας, ασυνήθιστης διάρκειας, το οποίο πυροδοτεί πολλά πύρινα μέτωπα αλλά και ανησυχία στους πολίτες.
Στη Σαξωνία- Άνχαλτ, στην κεντρική Γερμανία, η μεγαλύτερη πυρκαγιά των τελευταίων 18 ετών ξέσπασε στις αρχές του μήνα σε δασώδη περιοχή, καταστρέφοντας σχεδόν 800 στρέμματα δασικής έκτασης. Το ανατολικό τμήμα της χώρας όπως και ένα τμήμα της βόρειας Γερμανίας απειλούνται από τις αναζωπυρώσεις εξαιτίας της έλλειψης βροχής εδώ και εβδομάδες.
Μετά την ξηρασία του Μαΐου και του Ιουνίου, οι γεωργοί κι ειδικά οι παραγωγοί σιτηρών του Βρανδεμβούργου, του κρατιδίου που περικλείει το Βερολίνο, έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου, προειδοποιώντας ότι η συγκομιδή του έτους θα είναι μειωμένη κατά 20-50%.
Οι μετεωρολογικές υπηρεσίες προβλέπουν για σήμερα θερμοκρασίες ρεκόρ, που θα μπορούσαν να φθάσουν ή και να ξεπεράσουν κατά περιοχή τους 34 βαθμούς κελσίου και το κύμα ζέστης αναμένεται να συνεχιστεί και τις επόμενες εβδομάδες.
Πυροσβεστικά ελικόπτερα πετούν πάνω από δασική έκταση, στα νότια της Νορβηγίας. Υψηλές θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 32 βαθμούς κελσίου πλήττουν και τη Σκανδιναβία – Πηγή: EPA/TOR ERIK SCHROEDER
Στην Πολωνία, περίπου 91.000 αγροτικές καλλιέργειες επλήγησαν από την ξηρασία την Άνοιξη, σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας. Μιλώντας για «άνευ προηγουμένου» ζημιές, η Βαρσοβία ζήτησε οικονομική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Καλοκαίρι των ρεκόρ
Στη Λετονία και τη Λιθουανία, οι αγρότες βρίσκονται αντιμέτωποι με την παρατεταμένη ξηρασία, τη χειρότερη εδώ και δεκαετίες, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους.
Η Λετονία είχε κηρύξει τον Ιούνιο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τον αγροτικό τομέα ζητώντας από την ΕΕ την εκταμίευση των αγροτικών επιδοτήσεων πριν από την προβλεπόμενη ημερομηνία. Στο δυτικό τμήμα, μια τεράστια πυρκαγιά που ξέσπασε την Τετάρτη είχε ως αποτέλεσμα την εκκένωση ενός χωριού και οι πυροσβέστες συνεχίζουν και σήμερα τη μάχη με τις φλόγες.
Δυτικότερα, σε ένα μεγάλο τμήμα της Σουηδίας, όπως των γειτόνων της στη Δανία, στη νότια Νορβηγία και τη νότια Φινλανδία, ο υδράργυρος έχει ανέβει σε επίπεδα ρεκόρ για τα δεδομένα αυτών των χωρών.
Μία μικρή κάτοικος του Τροντχάιμ στη Νορβηγία προσπαθεί να βρει δροσερό καταφύγιο – Πηγή: EPA/GORM KALLESTAD
«Είναι το χειρότερο πράγμα που έχω βιώσει ποτέ» είπε, αναφερόμενος στην ξηρασία ο Γιάκομπ Γκούσταβσον, ένας παραγωγός ηλικίας 47 ετών σε περιοχή βόρεια της Στοκχόλμης.
Το Ηνωμένο Βασίλειο ενδεχομένως να ζήσει το θερμότερο καλοκαίρι των τελευταίων ετών, εάν οι θερμοκρασίες παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, άνω του μέσου όρου, σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία της Βρετανίας.
«Προσευχόμαστε να βρέξει»
Εξαιτίας της ξηρασίας, της χειρότερης που καταγράφεται στις αρχές του καλοκαιριού από το 1961, η βλάστηση στο Χάιντ Παρκ, όπως και σε άλλα πάρκα της πόλης, έχει πάρει ένα κιτρινωπό χρώμα.
«Το έδαφος είναι εξαιρετικά ξηρό αυτή τη στιγμή» εξήγησε από την πλευρά του η επικεφαλής των πυροσβεστών της βρετανικής πρωτεύουσας Ντάνι Κότον.
«Δεν είχα ποτέ σκεφθεί ότι θα το έλεγα αυτό, όμως προσευχόμαστε για να βρέξει» συμπλήρωσε η ίδια.
Την ίδια ώρα, το κύμα ζέστης είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί η ροή των ασθενών στα νοσοκομεία. Πρόκειται «ιδίως για ηλικιωμένους, που έχουν ανάγκη από νοσοκομειακή φροντίδα στην περίπτωση της αφυδάτωσης» δήλωσε ο γιατρός Νικ Σκρίβεν, εκπρόσωπος των εργαζομένων στις μονάδες εντατικής θεραπείας.
Ορισμένοι μάλιστα Βρετανοί δεν δίστασαν να βάλουν και στοιχήματα: ποιος θα σταμάτησει πρώτος; Το κύμα ζέστης ή πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, που καλείται να αντιμετωπίσει τις αναταράξεις από το Brexit; Αυτό είναι το ερώτημα που θέτει το PaddyPower, ένα από τα μεγαλύτερα γραφεία στοιχημάτων της χώρας.