ΜΟΔΑ

Εσείς τι χρώμα βλέπετε; Μετά το #dressgate ένα παπούτσι διχάζει βάναυσα το διαδίκτυο

Εσείς τι χρώμα βλέπετε; Μετά το #dressgate ένα παπούτσι διχάζει βάναυσα το διαδίκτυο

Το διαδίκτυο εδώ και ένα 24ωρο και κάτι ασχολείται με ένα παιχνίδι του φωτός. Θυμίζοντας το #dressgate, το φόρεμα που δίχασε την online κοινότητα δύο χρόνια πριν, ένα παπούτσι απαιτεί από όλους να απαντήσουμε: ΕΙΝΑΙ ΓΚΡΙ ΚΑΙ ΓΑΛΑΖΙΟ Η ΡΟΖ ΚΑΙ ΑΣΠΡΟ; Όσο ο viral γρίφος απασχολεί το μυαλό σας ας αφηγηθούμε την casual ιστορία του.

Όλα ξεκίνησαν όταν βρετανή ανάρτησε τη φωτογραφία στο Facebook, σε ένα κλειστό group, επιμένοντας ότι βλέπει το υπόδημα ροζ και λευκό. Ήθελε επιβεβαίωση.

Με ανάρτηση της στο Girlsmouth, μια ομάδα στο Facebook με πάνω από 98.000 μέλη, η Νικόλ Κούλτχαρντ έγραψε: "Λοιπόν κορίτσια, η φίλη μου μόλις μου έστειλε αυτό ρωτώντας με τι χρώμα είναι τα παπούτσια. Εγώ θα έλεγα απαλό ροζ και λευκό αλλά εκείνη επιμένει πως είναι θαλασσί και γκρι. Εσείς ΤΙ βλέπετε; Σας παρακαλώ, πείτε ότι βλέπετε ροζ και άσπρο!".

Η Κούλτχαρτ εκνευρίστηκε ιδιαίτερα όταν η μητέρα της φίλης της σχολίασε την "κομψή, γαλάζια απόχρωση" του sneaker.

Συνοψίζοντας καλείστε να τοποθετηθείτε στα παρακάτω:

Εκδοχή 1: Το παπούτσι είναι ΓΚΡΙ ΚΑΙ ΓΑΛΑΖΙΟ!

Εκδοχή 2: Το παπούτσι είναι ΡΟΖ ΚΑΙ ΑΣΠΡΟ!

sneak

Ο νέος γρίφος θυμίζει εξαιρετικά ύποπτα όλο το διαδικτυακό ντόρο που είχε προκληθεί με αφορμή ένα φόρεμα από το 2015. Τότε οι μισοί το έβλεπαν λευκό και χρυσό και άλλη μπλε και μαύρο.

Το παιχνίδι είναι πάνω κάτω το ίδιο. Αν δώσεις στο διαδίκτυο ένα αντικείμενο κακοφωτισμένο θα διχαστεί για να διασκεδάσει την ανία του -άλλωστε είναι εξαιρετικά ανώδυνο να διαφωνείς για αποχρώσεις και οπτικές ψευδαισθήσεις.

Η όποια διαφωνία δεν σε εκθέτει ως πρόσωπο, ως πολίτη, δεν αποκαλύπτει πράγματα για σένα, τη σχέση σου με τους συνεργάτες, την οικογένεια ή το σύντροφο σου.

Είναι απλά ένα παιχνίδι εντυπώσεων και μετά το #dressgate έχουμε το #shoegate. Ας καταλήξουμε ότι τα παπούτσια είναι γκρι και γαλάζια και το φόρεμα μπλε και μαύρο και ας θυμηθούμε γιατί συμβαίνουν όλα.

Για όλα φταίει ο φωτισμός

dr

Μετά το #dressgate η επιστημονική κοινότητα εκβιάστηκε ώστε να τοποθετηθεί και το έκανε. Σύμφωνα με το Wired η όποια διαφωνία έχει να κάνει με τη βιολογία και πως έχουν εξελιχθεί τα μάτια και ο εγκέφαλός μας ώστε να βλέπουμε το χρώμα σε ένα ηλιόλουστο κόσμο.

Οι άνθρωποι μπορούμε να βλέπουμε στη φως της ημέρας όμως αυτό το φως αλλάζει τα χρώματα. Αν και η "σταθερότητα χρώματος" με την οποία έχουμε οπλιστεί από τη φύση μας δεν μας αφήνει να αναρωτηθούμε αν το κόκκινο είναι κόκκινο είτε σε ημίφως, είτε λουσμένο στον ήλιο, αυτή η ικανότητα μας "δυσκολεύεται" όταν ο φωτισμός έχει χρώμα.

"Σε γενικές γραμμές, βλέπουμε τα πράγματα διαφορετικά από τον διπλανό μας" σημειώνει ο ειδικός ερευνητής χρωμάτων στο Πανεπιστήμιο της Washington. Dr. Neitz.

"Διαφορετικά μήκη κύματος του φωτός που αντιστοιχούν σε διαφορετικά χρώματα, μπαίνουν μέσα στα μάτια μας μέσα από τους φακούς και'χτυπούν' τον αμφιβληστροειδή χιτώνα. Εκεί, οι χρωστικές ουσίες διεγείρουν τις νευρικές συνδέσεις του οπτικού φλοιού και επιτρέπουν στον εγκέφαλο να σχηματίσει αυτά τα σήματα που λαμβάνει σε μια εικόνα", εξηγεί με τη σειρά του ο νευροεπιστήμονας Bevil Conway.