ΜΟΔΑ

Τιμή ρεκόρ: 17 εκατομμύρια για το συλλεκτικό Rolex Daytona του Πολ Νιούμαν

Τιμή ρεκόρ: 17 εκατομμύρια για το συλλεκτικό Rolex Daytona του Πολ Νιούμαν

Το εμβληματικό ρολόι που έγινε συνώνυμο του κύρους και της γοητείας του ηθοποιού, το Rolex Daytona Ref. 6239 που ανήκε στην προσωπική συλλογή του Πολ Νιούμαν δημοπρατήθηκε γράφοντας ιστορία.

Το πολύτιμο αντικείμενο του πόθου πωλήθηκε για $17.752.500 σε δημοπρασία του οίκου Phillips στη Νέα Υόρκη.

Η δημοπρασία καθιέρωσε το ρολόι ως το πιο ακριβοπληρωμένο που έχει βγει ποτέ στο σφυρί και το αναδεικνύει σε ένα από τα πιο εμβληματικά μοντέλα της ωρολογοποιίας του 20ου αιώνα.

Το προηγούμενο ρεκόρ δημοπρασίας ενός μοντέλου της Rolex ανήκε στο "Βao Dai", ένα ρολόι της εταιρίας που ανήκε στον τελευταίο αυτοκράτορα του Βιετνάμ και πωλήθηκε αντί 5 εκατ. δολαρίων.

Το ρεκόρ του πιο ακριβού ρολογιού σε δημοπρασία κατείχε μέχρι σήμερα μοντέλο της Patek Philippe που είχε δημοπρατηθεί στην τιμή των $11 εκατομμυρίων.

Το “Paul Newman” Daytona όπως έχει καθιερωθεί να ονομάζεται είναι το μοντέλο που ανήκε στον ίδιο τον Νιούμαν που εκτιμούσε την κομψή, Art Deco γραμματοσειρά στο καντράν του ρολογιού -ανάμεσα σε άλλα.

Με επίσημη ονομασία του το "Rolex Oyster Cosmograph Daytona" το μοντέλο ήταν σε παραγωγή από το 1963 έως και τα τέλη της δεκαετίας του 70, ωστόσο οι χαμηλές πωλήσεις του οδήγησαν τη Rolex σε διακοπή της παραγωγής του.

Το πιο ακριβό ρολόι που δημοπρατήθηκε ποτέ κατασκευάστηκε το 1963 και ήταν ένα υπέροχο δώρο της συζύγου του Νιούμαν, την ηθοποιό Τζόαν Γούντγουορντ που φέρνει την αφιέρωση της: "Να οδηγείς προσεκτικά, Εγώ".

Ο Νιούμαν δώρισε με τη σειρά του το Daytona στον Τζέιμς Κοξ, τον πρώην σύντροφο και φίλο της κόρη του ηθοποιού, Νελ Νιούμαν, το 1984.

Μέρος των εσόδων από την πώληση θα δοθεί στο φιλανθρωπικό ίδρυμα της κόρης του θρύλου του Χόλιγουντ, Nell Newman Foundation που συνεχίζει το φιλανθρωπικό έργο του πατέρα της αλλά και στο φιλανθρωπικό ίδρυμα του ίδιου του Νιούμαν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ