ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Αν παραγγείλετε σήμερα μια Ferrari δεν θα την παραλάβετε πριν το 2018

Αν παραγγείλετε σήμερα μια Ferrari δεν θα την παραλάβετε πριν το 2018

Τα είδη πολυτελείας δύσκολα επηρεάζονται από κρίσεις και δύσκολες οικονoμικά καταστάσεις και βέβαια τα αυτοκίνητα του είδους, είτε πρόκειται για τζιπ, λιμουζίνες ή σούπερ σπορ μοντέλα δεν αποτελούν τη εξαίρεση αυτού του κανόνα.

Πόσο μάλλον τα μοντέλα της πιο διάσημης μάρκας στον κόσμο, της Ferrari, τα οποία είναι τόσο περιζήτητα, ειδικά σε κάποιες περιοχές του κόσμου όπως η Κίνα, που αν παραγγείλει κανείς οποιαδήποτε σήμερα θα την παραλάβει κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια του 2018.

Φυσικά και δεν μιλάμε για τις συλλεκτικές εκδόσεις ή τα hyper cars της μάρκας, που ξεπουλούν με το που θα ανακοινωθούν ή και νωρίτερα, ενώ αν ψάχνει κανείς το λόγο που η ζήτηση των Ferrari, η παραγωγή των οποίων δεν ξεπερνά μέχρι τώρα τις 7.000 μονάδες ετησίως, εκτοξεύθηκε δεν είναι άλλος από την υιοθέτηση του turbo V8 των 3.900 κυβικών στις California T, 488 GTΒ και Spider και τελευταία στην ιδιαίτερη αλλά ταυτόχρονα και εντυπωσιακή GTC4 Lusso T.

Το ενδιαφέρον εδώ είναι πως οι άνθρωποι της Ferrari είχαν αρχικά έντονες αμφιβολίες για το πώς θα υποδέχονταν οι tifozi τα υπερ- τροφοδοτούμενα σύνολα, ειδικά από τη στιγμή που και οι ίδιοι πριν μερικά χρόνια, έμμεσα πλήν σαφώς τους απαξίωναν. Οι φοβίες τους στην πράξη αποδείχθηκαν αβάσιμες, μιας και όχι μόνο έγιναν αποδεκτοί, αλλά προσέλκυσαν και νέους ενδιαφερόμενους, με αποτέλεσμα τις μεγάλες λίστες αναμονής.

Ένας ακόμα λόγος για την αυξημένη ζήτηση είναι πως τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο η γκάμα της μάρκας είναι πιο μεγάλη, ή αν προτιμάτε πιο πλήρης από ποτέ, με αποτέλεσμα να απευθύνεται λογικά και σε ένα μεγαλύτερο κοινό, που προκαλεί την ασφυξία στη γραμμή παραγωγής.

Για το αν θα βελτιωθεί η κατάσταση στο μέλλον είναι άμεση συνάρτηση με το ύψος της παραγωγής. Αν αυξηθεί πάνω από τις 7.000 μονάδες που προαναφέραμε το πρόβλημα είτε θα λυθεί είτε θα περιοριστεί. Αυτή την άλλη όμως θα επηρεαστεί το exclusivity που η μάρκα προστατεύει σαν κόρη οφθαλμού και είναι μέρος του θρύλου της, οπότε η απόφαση κάθε άλλο παρά εύκολη είναι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ