ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Οι γερμανικές Autobahnen που δεν έχουν όρια ταχύτητας είναι τουριστική ατραξιόν

Τι μπορεί να προσελκύσει έναν τουρίστα σε μια χώρα; Η ιστορία της, τα μνημεία της, η κουλτούρα της, οι φυσικές της ομορφιές; Σίγουρα όλα τα παραπάνω και ιδανικά όλα μαζί, αλλά για τη Γερμανία θα πρέπει να προσθέσουμε έναν ακόμα λόγο επίσκεψης. Ο οποίος δεν είναι συνηθισμένος καθώς πρόκειται για τους αυτοκινητόδρομους της χώρας.

Οι Autobahnen λοιπόν -σίγουρα έχετε ακούσει το Autobahn που είναι ο ενικός τους- έχουν γίνει διάσημες και προσελκύουν πολλούς επισκέπτες από όλο τον κόσμο, κυρίως όμως Αμερικανούς, Κινέζους και Ιάπωνες, όχι για κάτι που έχουν αλλά για κάτι που δεν έχουν. Και αυτό δεν είναι άλλο από τα όρια ταχύτητας.

Για να είμαστε απόλυτα ακριβείς όρια ταχύτητας δεν υπάρχουν στα 2/3 των συνολικά 13.000 και πλέον χιλιομέτρων των γερμανικών αυτοκινητοδρόμων, ενώ ισχύουν πρόσκαιρα -και τότε η Polizei κάθε άλλο παρά πλάκα κάνει- είτε λόγω καιρού είτε αυξημένης κίνησης.

Σε κάθε άλλη περίπτωση μπορείς να πας όσο πιο γρήγορα πηγαίνει το αυτοκίνητό σου και όσο βέβαια δεν φοβάσαι, γεγονός που επιτρέπει σε όσους συρρέουν από όλο τον κόσμο να ξεδώσουν οδηγικά χωρίς να κινδυνεύουν να πληρώσουν υπερόγκα πρόστιμα ή να περάσουν μια (τουλάχιστον) νύχτα στο κρατητήριο. Στα συν, από πλευράς ασφάλειας, τόσο οι τουλάχιστον 2 (φαρδιές) λωρίδες ανά κατεύθυνση όσο και η κατά κανόνα πολύ καλή συντήρησή τους.

Έτσι λοιπόν οι Κινέζοι είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν ενδεικτικά μέχρι και 3.000 ευρώ για να ταξιδέχουν μέχρι τη Γερμανία και να μπορέσουν να οδηγήσουν με ταχύτητες που ούτε καν τις είχαν φανταστεί στη χώρα τους.

Αν παρατηρήσετε το χάρτη με τα ανώτατα όρια ταχύτητας στην Ευρώπη θα διαπιστώσετε πως η μόνη χώρα χωρίς ένδειξη είναι η Γερμανία, καθώς στους αυτοκινητοδρόμους της δεν υπάρχουν, εκτός εξαιρέσεων, περιορισμοί στο πόσο γρήγορα μπορεί να κινηθεί ένα αυτοκίνητο.

Όρια πάντως δεν πρόκειται να θεσπιστούν στις Autobahnen, τουλάχιστον για το άμεσο μέλλον, ενώ κάποιες, δειλές ομολογουμένως, προσπάθειες που έγιναν, δεν προχώρησαν κυρίως λόγω των αντιδράσεων των πολιτών. Οι οποίοι θεωρούν, όχι αδίκως, τη μη ύπαρξη ορίων ταχύτητας ως εθνική υπόθεση. Αν κρίνουμε από όσους πηγαίνουν στη Γερμανία απλά και μόνο για να οδηγήσουν γρήγορα δεν έχουν άδικο...

Για την ιστορία η πρώτη Autobahn ήταν μεταξύ Κολωνίας και Βόννης και παραδόθηκε το 1932 στα πλαίσια του προγράμματος του Χίτλερ να γίνουν οι Γερμανοί ένα «αυτοκινούμενο έθνος».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης