ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Η καινούργια Vanquish είναι η νέα ναυαρχίδα της Aston Martin

Η καινούργια Vanquish είναι η νέα ναυαρχίδα της Aston Martin

Η νέα Aston Martin Vanquish είναι πλέον το κορυφαίο μοντέλο της εταιρείας και το πιο ισχυρό στην 111χρονη ιστορία της μάρκας. Το ενδιαφέρον είναι πως μετά από απαίτηση του ιδιοκτήτη της μάρκας Lawrence Stroll, η Vanquish κινείται με μια ριζικά ανανεωμένη έκδοση του bi-turbo V12 των 5.200 κυβικών της εταιρείας και όχι από έναν V8 με υβριδική υποβοήθηση όπως προβλεπόταν αρχικά.

ASTON-MARTIN-VANQUISH-2025-(2).jpg

Οι βασικές βελτιώσεις του κινητήρα περιλαμβάνουν ένα ενισχυμένο μπλοκ, μεγαλύτερα turbo που περιστρέφονται 15% γρηγορότερα, αυξημένη συμπίεση κατά 15%, νέους εκκεντροφόρους, καινούργιες κυλινδροκεφαλές και μια νέα πολλαπλή εισαγωγής. Επιπλέον, η Vanquish διαθέτει ένα νέο σύστημα διαχείρισης ροπής που διευκολύνει την καθημερινή οδήγηση, καθώς και τη λειτουργία Boost Reserve, η οποία αυξάνει προσωρινά την πίεση υπερπλήρωσης για βελτιωμένη απόκριση στις χαμηλές στροφές.

ASTON-MARTIN-VANQUISH-2025-(10).jpg

Με τη βοήθεια των παραπάνω ο ριζικά ανανεωμένος V12 αποδίδει 835 ίππους και 1.000 Nm, που εξασφαλίζουν ένα 0-100 χλμ./ώρα σε μόλις 3,2 δευτερόλεπτα και μια τελική ταχύτητα 345 χλμ./ώρα.

Η τελευταία καθιστά τη νέα Vanquish την ταχύτερη Aston Martin μετά τη Valkyrie, η οποία φτάνει τα 402 χλμ./ώρα.

ASTON-MARTIN-VANQUISH-2025-(4).jpg

Η νέα ναυαρχίδα της Aston Martin εξοπλίζεται με ένα αυτόματο κιβώτιο 8 σχέσεων της ZF και ένα νέο ηλεκτρονικά ελεγχόμενο μπλοκέ διαφορικό. Επίσης το καινούργιο πλαίσιο, που συνδυάζει αλουμίνιο και ανθρακονήματα, είναι 75% πιο άκαμπτο από την προηγούμενη της DBS 770 Ultimate, ενώ το μεταξόνιο έχει αυξηθεί κατά 80 χιλιοστά.

ASTON-MARTIN-VANQUISH-2025-(3).jpg

Αυξημένα είναι και τα μετατρόχια, ενώ για την καλύτερη δυναμική συμπεριφορά, οι αντιστρεπτικές είναι πιο χοντρές και το σύστημα διεύθυνσης, καθώς και το σύστημα ευστάθειας, έχουν ρυθμιστεί εκ νέου. Ειδικότερα για το τελευταίο υπάρχουν προηγμένοι αλγόριθμοι που αποτρέπουν τις απότομες παρεμβάσεις.

ASTON-MARTIN-VANQUISH-2025-(5).jpg

Σχεδιαστικά, η Vanquish ακολουθεί την κλασική φόρμουλα των GT, με μακρύ καπό και χυτές γραμμές, ενώ η μεγάλη μάσκα παραπέμπει στην One-77. Το πίσω μέρος ξεχωρίζει με τη σχεδίαση «Shield» που εισάγει η βρετανική εταιρεία.

ASTON-MARTIN-VANQUISH-2025-(9).jpg

Το εσωτερικό ακολουθεί το στιλ των Vantage και DB12 και διαφοροποιείται κυρίως στη σχεδίαση της κεντρικής κονσόλα που διαθέτει πολλούς φυσικούς διακόπτες. Υπάρχει επίσης ένας ψηφιακός πίνακας οργάνων και μια οθόνη για το σύστημα infotainment με διαγώνιο 10,25 ιντσών.

Η τιμή της νέας Aston Martin Vanquish στην κεντρική Ευρώπη θα είναι περίπου 380.000 ευρώ και η παραγωγή της θα περιορίζεται σε 1.000 μονάδες ετησίως.

ASTON-MARTIN-VANQUISH-2025-(1).jpg