ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Τα ρομπότ θα αντικαταστήσουν πλήρως τους ανθρώπους στην αυτοκινητοβιομηχανία;

Τα ρομπότ θα αντικαταστήσουν πλήρως τους ανθρώπους στην αυτοκινητοβιομηχανία;

Η τεχνολογία των ανθρωποειδών ρομπότ εξελίσσεται ραγδαία και φυσικά η αξιοποίησή της δεν αφήνει αδιάφορες τις αυτοκινητοβιομηχανίες.

Μια από τις εταιρείες που πρωτοστατούν στο συγκεκριμένο τομέα είναι η BMW, καθώς στο εργοστάσιό της στο Spartanburg, το πρώτο αυτόνομο ανθρωποειδές ρομπότ, ονόματι Figure 02, δοκιμάζεται στην τοποθέτηση μεταλλικών εξαρτημάτων στο τμήμα αμαξωμάτων.

Ο Figure 02 είναι εξοπλισμένος με προηγμένες τεχνολογίες, όπως κάμερες, μικρόφωνα και αισθητήρες, ενώ η επεξεργαστική ισχύς του σε σχέση με προηγούμενα μοντέλα είναι τριπλάσια. Κάτι που τον καθιστά ιδανικό για την εκτέλεση σύνθετων και επαναλαμβανόμενων εργασιών.

Η χρήση του αποσκοπεί στη μείωση του φόρτου εργασίας των εργαζομένων συμβάλλοντας ταυτόχρονα στη βελτίωση των εργονομικών συνθηκών στο χώρο εργασίας.

Οι πρώτες δοκιμές έχουν αποδειχθεί ενθαρρυντικές, υποδεικνύοντας ότι τα ρομπότ μπορούν να ενσωματωθούν αποτελεσματικά στη βιομηχανία, αυξάνοντας την παραγωγικότητα και ενισχύοντας την ασφάλεια του εργασιακού περιβάλλοντος.

Παρά τις ανησυχίες για την πιθανή απώλεια θέσεων εργασίας, η ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας ενδέχεται να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες σε τομείς όπως η ανάπτυξη λογισμικού, η συντήρηση ρομπότ και η ανάλυση δεδομένων.