ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Πιο εύκολη η δημόσια φόρτιση στην Ευρώπη, λέει το 80% των ιδιοκτητών ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Πιο εύκολη η δημόσια φόρτιση στην Ευρώπη, λέει το 80% των ιδιοκτητών ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Ηλεκτρικό αυτοκίνητο

FREEPIK

Το τελευταίο εξάμηνο, το 80% των ιδιοκτητών ηλεκτρικών αυτοκινήτων ανέφεραν ότι η δημόσια χρέωση στην Ευρώπη έχει γίνει ευκολότερη.

Η μελέτη της συμβουλευτικής εταιρείας Roland Berger, που έγινε το προηγούμενο διάστημα, δείχνει ότι το 23% των κατόχων ηλεκτρικών αυτοκινήτων χρησιμοποίησε τους δημόσιους φορτιστές για να καλύψει τις ανάγκες του. Μάλιστα η συχνότητα που τους χρησιμοποιεί, αγγίζει μέχρι το 20% των ετήσιων αναγκών του.

Επίσης, το 30% χρησιμοποιεί τους δημόσιους φορτιστές για να καλύψει το 20% έως 40% των αναγκών του και το 47% χρησιμοποιεί τη δημόσια χρέωση για πάνω από το 40% των αναγκών του.

Τα αντίστοιχα ποσοστά στην Ιαπωνία είναι ότι το 33% των οδηγών EV χρησιμοποιούν δημόσιους φορτιστές με συχνότητα μέχρι το 20%, το 28% το χρησιμοποιεί για να καλύψει το 20% έως 40% των ετήσιων αναγκών του, ενώ το 39% χρησιμοποιεί τη δημόσια χρέωση για περισσότερο από το 40% των αναγκών του.

Αναλύοντας τις μεγάλες διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των Ευρωπαίων και των Ιαπώνων οδηγών, είναι ότι οι Ευρωπαίοι προτιμούν τη φόρτιση στο σπίτι, ιδιαίτερα από αυτούς που μένουν σε μονοκατοικίες.

Οι Ιάπωνες από την άλλη δεν έχουν μπει δυναμικά στην φιλοσοφία της ηλεκτροκίνησης, κυρίως λόγω των λίγων ηλεκτρικών μοντέλων που έχουν βγει στην παραγωγή από τους Ιάπωνες κατασκευαστές, αλλά και επειδή η Ιαπωνία δεν έχει υψηλό επίπεδο δημόσιας υποδομής για την φόρτιση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Η μελέτη επισημαίνει ότι υπάρχει επιβράδυνση της ηλεκτροκίνησης το 2023 σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η Κίνα αυξάνει το προβάδισμά της στην κορυφή του παγκόσμιου δείκτη χρεώσεων, ενώ οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Ολλανδία δείχνουν στασιμότητα στην ηλεκτροκίνηση.