ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Αυξάνεται η χρήση βιοπλαστικών και ανακυκλωμένων πλαστικών στην παραγωγή των αυτοκινήτων

Αυξάνεται η χρήση βιοπλαστικών και ανακυκλωμένων πλαστικών στην παραγωγή των αυτοκινήτων
Unsplash

Το πλαστικό είναι ένα υλικό που υπάρχει στην αυτοκινητοβιομηχανία σχεδόν από τα πρώτα στάδια. Κατάφερε να μειώσει το βάρος των αυτοκινήτων, να τα κάνει ασφαλέστερα και πιο άνετα.

Τα αυτοκίνητα σήμερα διαθέτουν πολύ μεγάλο ποσοστό πλαστικών τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό.

Όμως τα δεδομένα τα τελευταία χρόνια αλλάζουν και πολύ σύντομα τα πλαστικά θα αντικατασταθούν με τα βιοπλαστικά, τα οποία παράγονται κυρίως από βιομάζα, ενώ εκτεταμένη είναι η χρήση ανακυκλωμένων πλαστικών.

Όλα αυτά αποτελούν απάντηση στην ανάγκη μείωσης του αποτυπώματος άνθρακα κατά τη διάρκεια της παραγωγής ενός αυτοκινήτου.

Τα βιοπλαστικά είναι βιώσιμα πλαστικά κατασκευασμένα από ανανεώσιμες πρώτες ύλες όπως φυτικά έλαια, άμυλο αραβοσίτου, ζαχαροκάλαμο ή ουσίες που παράγονται από μικροοργανισμούς.

Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά πλαστικά που βασίζονται σε ορυκτά καύσιμα, αυτά δεν εξαντλούν πόρους ούτε απαιτούν ενεργοβόρα επεξεργασία, ενώ η χρήση τους οδηγεί σε μειωμένες εκπομπές ρύπων, με αποτέλεσμα η παραγωγή των βιοπλαστικών να είναι λιγότερο επιβλαβής για το περιβάλλον.

Από την άλλη δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι στην αυτοκινητοβιομηχανία και μάλιστα σε πολύ μεγάλο ποσοστό, χρησιμοποιούνται ανακυκλωμένα πλαστικά νερού, που μετά από συγκεκριμένη επεξεργασία, κατασκευάζονται πολλά πλαστικά μέρη του αυτοκινήτου μέχρι και υφάσματα που χρησιμοποιούνται στα καθίσματα.

Τα ανακυκλωμένα υλικά είναι μεταποιημένα μεταχειρισμένα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή νέων προϊόντων.

Αυτά τα πλαστικά απορρίμματα υφίστανται κατάλληλη επεξεργασία υπό τη μορφή κόκκων και στη συνέχεια μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν. Ανάλογα με τις απαιτήσεις, μπορούν να κατασκευαστούν προϊόντα χρησιμοποιώντας είτε ένα μικρό μερίδιο ανακυκλωμένων υλικών (όπως συμβαίνει με τα ελαστικά των αυτοκινήτων) είτε εξ ολοκλήρου (πολλά πλαστικά στο εσωτερικό ενός αυτοκινήτου).

Στο εσωτερικό, τα επαναχρησιμοποιούμενα υλικά πρέπει πάντα να έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά με τα συμβατικά και αυτός είναι ο λόγος που η επεξεργασία είναι διαφορετική, προκειμένου να υπάρξει καλό αποτέλεσμα, ανάλογη εμφάνιση και αντοχή.

Η βιωσιμότητα πολλών μερών του αυτοκινήτου έχει μπει για τα καλά στο επίκεντρο της προσοχής των κατασκευαστών σε μια προσπάθεια συνολικής μείωσης του περιβαλλοντικού αντίκτυπου που έχει ένα αυτοκίνητο.

Έτσι εκτός από τις μηδενικές εκπομπές ρύπων και την προμήθεια της πράσινης ενέργειας για την παραγωγή των πλαστικών, διαπιστώνουμε ότι πολλά σύγχρονα αυτοκίνητα (ακόμη και πολυτελή) έχουν αρχίσει να εξοπλίζονται με τέτοια «καλούδια» που προέρχονται από ανακυκλωμένα υλικά.