ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Οι μετακινήσεις μας το καλοκαίρι πρέπει να είναι ασφαλείς!

Οι μετακινήσεις μας το καλοκαίρι πρέπει να είναι ασφαλείς!
ferran@ferrannadeu.com

Είναι λογικό, το καλοκαίρι να μπαίνουμε σε διάθεση διακοπών και να χαλαρώνουμε γενικά αν και αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να κάνουμε το ίδιο και για τις μετακινήσεις μας.

Δεν χρειάζεται παρά να δείξουμε κάποια προσοχή και οι καλοκαιρινές μας διακοπές θα είναι χωρίς απρόοπτα και ασφαλείς.

Έχουμε και λέμε λοιπόν:

Οδηγούμε πάντα με τα σωστά παπούτσια. Οι σαγιονάρες μπορεί να είναι τέλειες για την παραλία αλλά δεν έχουν καμία θέση στα πόδια του οδηγού. Όχι μόνο για την κακή αίσθηση που παρέχουν αλλά γιατί μπορούν να φύγουν από το πόδι, να μπλεχτούν με τα πεντάλ και να δημιουργήσουν θέμα.

SUMMER-DRIVING-2.jpg

Επίσης ούτε η οδήγηση χωρίς καθόλου παπούτσια δεν είναι καλή ιδέα, οπότε για να είστε σίγουροι προτιμήστε κλειστά, σταθερά παπούτσια.

SUMMER-DRIVING-3.jpg

Καλή ιδέα δεν είναι και η οδήγηση χωρίς μπλούζα, κάτι που σύμφωνα με έρευνες κάνει το 25% των οδηγών στην Ευρώπη. Το υπόλοιπο 75% που δεν το κάνει δεν κινδυνεύει από έγκαυμα από τη ζώνη ασφαλείας.

Γενικά το καλοκαίρι στο εσωτερικό των αυτοκινήτων αναπτύσσονται ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες, ειδικά αν δεν είναι σταθμευμένο σε κάποια σκιά. Για αυτό καλό είναι να αποφεύγει κανείς να ακουμπά μεταλλικά στοιχεία, π.χ. τα διακοσμητικά αλουμινίου, για να μην καεί.

SUMMER-DRIVING-5.jpg

Επίσης πριν επιβιβαστούν οι επιβάτες φροντίστε να ανοίξετε τα παράθυρα και τις πόρτες για να μπορέσει αφενός να διαφύγει ο καυτός αέρας και στη συνέχεια να λειτουργήσει καλύτερα το σύστημα κλιματισμού.

Σημαντικό είναι να μην επιβιβάζονται πιο πολλοί επιβάτες από όσες ζώνες ασφαλείας υπάρχουν, γιατί θα εκτεθούν σε κίνδυνο όσο μικρή και αν είναι η διαδρομή. Οπότε αν δεν υπάρχει άλλος τρόπος προτιμήστε για λόγους ασφαλείας να πάτε και έρθετε δύο φορές και να είσαστε βέβαιοι πως κανείς δεν κινδυνεύει.

SUMMER-DRIVING.jpg

Σημαντική, για λόγους ασφαλείας, είναι και η σωστή θέση του σώματος του οδηγού. Αν οδηγείτε με το χέρι κρεμασμένο έξω από το παράθυρο το πιο πιθανό είναι να μην προλάβετε να αντιδράσετε έγκαιρα όταν χρειαστεί.

Εξίσου επικίνδυνο είναι το να βάζει ο συνοδηγός τα πόδια του στο ταμπλό, καθώς σε περίπτωση σύγκρουσης η πιθανότητα σοβαρότατου τραυματισμού είναι εξαιρετικά μεγάλη.

SUMMER-DRIVING-4.jpg

Όταν οδηγείτε για πολλά χιλιόμετρα μην ξεχνάτε να πίνετε νερό, καθώς έρευνες έχουν δείξει πως ένας αφυδατωμένος οδηγός αντιδρά το ίδιο αργά με κάποιον που έχει καταναλώσει οχτώ ποτήρια κρασιού.

Φυσικά θα πρέπει να προγραμματίζετε και συχνές στάσεις για ξεκούραση, ενώ αν αισθάνεστε πολύ κουρασμένοι ένας σύντομος ύπνος μπορεί να αποδειχθεί πολύ χρήσιμος.

Καλά ταξίδια και καλές διακοπές!