ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Τα μονοθέσια της Φόρμουλα 1 θα αποκτήσουν κλιματισμό

Οι υψηλές θερμοκρασίες ταλαιπωρούν τους πάντες και ακόμα περισσότερο τους πιλότους της Φόρμουλα 1. Οι οποίοι για λόγους ασφαλείας φορούν τις πυρίμαχες φόρμες τους και πολλές φορές αγωνίζονται σε περιοχές του κόσμου που είναι έτσι και αλλιώς ιδιαίτερα ζεστές.

Πέρυσι π.χ. οι ακραίες θερμοκρασίες που επικρατούσαν στο Γκραν Πρι του Κατάρ εξάντλησαν στην κυριολεξία τους οδηγούς, καθώς οι 60 βαθμοί Κελσίου εντός των μονοθεσίων ήταν ο κανόνας. Που οδήγησε σε θερμοπληξία τον Logan Sargeant και σε λιποθυμίες τον Lance Stroll, ενώ προκάλεσαν εμετό στον Esteban Ocon.

Για τη φετινή σαιζόν και για αυτό το λόγο το συγκεκριμένο Γκραν Πρι μετακινήθηκε από τον Οκτώβριο στο Δεκέμβριο, ενώ η FIA, η Παγκόσμια Ομοσπονδία, υιοθέτησε έναν κανονισμό που επιτρέπει τη χρήση δεύτερης παθητικής εισόδου αέρα για καλύτερη ροή.

Το νέο αυτό σύστημα κλιματισμού πρόκειται να δοκιμαστεί στο GP Ολλανδίας στο Zandvoort και αν οι δοκιμές στεφθούν με επιτυχία θα γίνει υποχρεωτικό για τα μονοθέσια της F1 στα Γκραν Πρι με υψηλό κίνδυνο θερμοπληξίας.

Ένα παρόμοιο σύστημα αερισμού χρησιμοποιείται ήδη από το 2020 στα IndyCars, όπου το aeroscreen αφενός προστατεύει τους οδηγούς από τραυματισμούς και αφετέρου βελτιώνει την ψύξη τους. Μάλιστα για το 2024 έχει επανασχεδιαστεί με πιο πολλούς αεραγωγούς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης