ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Η Rimac των ηλεκτρικών hypercars παρουσίασε robotaxi

Η Rimac των ηλεκτρικών hypercars παρουσίασε robotaxi

H κροατική Rimac, την οποία έχουμε μάθει από τo Nevera, το ηλεκτρικό hypercar αλλά και από τη Bugatti Tourbillon μιας και η γαλλική εταιρεία έχει άμεση σχέση μαζί της, εισέρχεται πλέον και στην αγορά των robotaxi. Των αυτόνομων οχημάτων δηλαδή.

Το robotaxi της Rimac ονομάζεται Verne και βασίζεται στην πλατφόρμα Mobileye Drive που υποστηρίζει αυτόνομη οδήγηση επιπέδου 4 και επιτρέπει στο αυτοκίνητο να κινείται, στα περισσότερες των περιπτώσεων, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση.

RIMAC-VERNE-(4).jpg

Μέσω της εφαρμογής Verne, οι χρήστες μπορούν να προκαθορίσουν τις προτιμήσεις τους για τη διαδρομή, όπως η θερμοκρασία, ο ήχος, ο φωτισμός, το επίπεδο άνεσης και το άρωμα, προκειμένου κάθε φορά να εξασφαλίζεται μια εξατομικευμένη εμπειρία.

Οι επιβάτες έχουν επίσης τη δυνατότητα να προσαρμόσουν περαιτέρω το περιβάλλον τους χρησιμοποιώντας μια οθόνη αφής με διαγώνιο 43 ιντσών.

RIMAC-VERNE-(3).jpg

Το ρομποταξί Verne είναι σχεδιασμένο από μέσα προς τα έξω, και διαθέτει μόνο δύο θέσεις, ακολουθώντας τα στατιστικά δεδομένα που θέλουν το 90% των διαδρομών με ταξί να γίνονται με ένα ή δύο επιβάτες. Όσο για τους χώρους οι Κροάτες αναφέρουν πως είναι ανάλογοι μια Rolls Royce σε ότι αφορά τα πόδια των επιβαινόντων.

Η Verne θα φροντίζει για την καθημερινή επαναφόρτιση, επιθεώρηση και καθαρισμό των robotaxi σε ειδικές εγκαταστάσεις, εξασφαλίζοντας πως όλα θα είναι πάντα σε άριστη κατάσταση. Επίσης για την κατασκευή τους θα χρησιμοποιούνται ανθεκτικά υλικά, προκειμένου να μην υπάρχουν φθορές από τη συνεχή χρήση και την πιθανή κακομεταχείριση.

RIMAC-VERNE-(5).jpg

Το Verne είναι εξοπλισμένο με κάμερες, ραντάρ, συστήματα LIDAR και μηχανισμούς καθαρισμού, εξαλείφοντας έτσι την ανάγκη για παραδοσιακά χαρακτηριστικά όπως υαλοκαθαριστήρες και πλευρικούς καθρέφτες.

Η υπηρεσία αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία της στο Ζάγκρεμπ το 2026, με τη Γερμανία και τη Μέση Ανατολή να ακολουθούν, ενώ ήδη αναγείρεται το εργοστάσιο κατασκευής των Verne στην Κροατία.

RIMAC-VERNE-(2).jpg

ΔΗΜΟΦΙΛΗ