ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Το Solterra είναι το πρώτο ηλεκτρικό Subaru

Το Solterra είναι το πρώτο ηλεκτρικό Subaru

Μετά από πολλά teasers η Subaru αποκάλυψε στην Ιαπωνία το πρώτο της ηλεκτρικό μοντέλο, το SUV Solterra, που έχει εξελιχθεί παράλληλα με το αντίστοιχο Toyota bz4X.

Ακόμα όμως και αν αυτό δεν γνωστό θα γινόταν άμεσα αντιληπτό, μιας και τα δύο αυτοκίνητα διαφέρουν στα σημεία. Πιο συγκεκριμένα η μάσκα του Solterra παραπέμπει στα υπόλοιπα μοντέλα της Subaru, ενώ άλλη σχεδίαση έχουν και τα πίσω φώτα.

Φυσικά το πλαίσιο είναι ίδιο με αυτό του Toyota, όπως και οι εξωτερικές διαστάσεις -μήκος 4,69 μέτρα- κάτι που ισχύει και για τους χώρους αλλά και το διάκοσμο στο εσωτερικό του. Έτσι και εδώ κυριαρχεί οπτικά η μεγάλη οθόνη του συστήματος infotainment στο κέντρο του ταμπλό, ενώ ψηφιακός είναι και ο πίνακας οργάνων.

Τo Solterra συνεχίζει την παράδοση της Subaru και έτσι θα είναι τετρακίνητο με το σύστημα μετάδοσης AWD-X της ιαπωνικής εταιρείας καθώς και με δύο ηλεκτροκινητήρες. Από έναν των 80 kW σε κάθε άξονα δηλαδή με απoτέλεσμα η συνδυαστική ισχύς να φτάνει τα 160 kW (218 ίπποι).

Η μπαταρία είναι των 71,4 kWh και εξασφαλίζει αυτονομία που φτάνει με βάση τα ιαπωνικά πρότυπα τα 460 χιλιόμετρα, ενώ με τα ευρωπαϊκά και κρίνοντας από τις αντίστοιχες τιμές του bz4X θα είναι ελάχιστα μικρότερη, στα 450 χιλιόμετρα.

Η μέγιστη ισχύς φόρτισής της είναι 150 kW και στην περίπτωση αυτή η διάρκεια μέχρι το 80% της χωρητικότητάς της φτάνει το πολύ το 30 λεπτά. Επίσης και εδώ θα ισχύει πως μετά από 10 χρόνια η 240.000 χιλιόμετρα η μπαταρία θα διατηρεί το 90% της αρχικής της ενεργειακής χωρητικότητας.

Το επόμενο βήμα για το Subaru Solterra θα είναι η παρουσίασή του στη έκθεση του Los Angeles ενώ στην Ευρώπη αναμένεται στα μέσα της επόμενης χρονιάς.