ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Το Audi grandsphere δείχνει τις ηλεκτρικές λιμουζίνες του μέλλοντος

Το Audi grandsphere δείχνει τις ηλεκτρικές λιμουζίνες του μέλλοντος

Η Audi αποκάλυψε καταρχήν διαδικτυακά το ηλεκτρικό πρωτότυπο grandsphere, που θα δώσει το παρόν και στην έκθεση του Μονάχου (IAA 2021), που θα διεξαχθεί στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας από τις 7 έως και τις 12 Σεπτεμβρίου.

Το grandsphere είναι το δεύτερο -προηγήθηκε το skysphere και θα ακολουθήσει το urbansphere- πρωτότυπο «sphere» της Audi, έχει XL διαστάσεις μιας και το μήκος του φτάνει τα 5,35 μέτρα, το στυλ του θυμίζει τετράθυρο GT και φιλοδοξεί να προσφέρει ανέσεις First Class.

Διαθέτει δυνατότητες αυτόνομης οδήγησης τετάρτου επιπέδου που δίνει τη δυνατότητα εναλλαγής της καμπίνας από την παραδοσιακή διάταξη σε ένα ευρύχωρο σαλόνι με την απομάκρυνση τιμονιού και πεντάλ.

Σε ένα σαλόνι που δεν περιορίζεται από την ύπαρξη μεσαίας κολώνας, προσφέρει δυνατότητες αξιοποίησης του χρόνου - oι οθόνες του πίνακα οργάνων και ελέγχου του πρωτότυπου μετατρέπονται σε οθόνες ψυχαγωγίας CinemaScope- και αποτελεί το επίκεντρο της λογικής σχεδίασης και εξέλιξης του grandsphere.

Ενδιαφέρον είναι πως υπάρχουν αισθητήρες που παρακολουθούν τις κινήσεις των ματιών οδηγού και επιβατών και επιτρέπουν τον έλεγχο πολλών λειτουργιών του οχήματος, διαισθητικά και με απλές κινήσεις των χεριών – χωρίς αυτοί να αγγίζουν τίποτα.

Το Audi grandsphere βασίζεται στο νέο, ηλεκτρικό πλαίσιο Premium Platform Electric ή PPE του ομίλου Volkswagen. Η μπαταρία του έχει ενεργειακή χωρητικότητα 120 kWh, βασίζεται σε τεχνολογία 800 V, επιτρέπει ταχυφόρτιση έως και 270 kW -σε μόλις 10 λεπτά προσλαμβάνει ενέργεια αρκετή για να διανύσει 300 χιλιόμετρα- και τροφοδοτεί δύο ηλεκτροκινητήρες που εξασφαλίζουν και την τετρακίνηση και αποδίδουν 721 ίππους και 960 Nm.

Το 0-100 χλμ./ ώρα είναι υπόθεση πάνω κάτω 4,0 δευτερολέπτων, η αυτονομία φτάνει τα 750 χιλιόμετρα και η ανάρτηση είναι μια ενεργή πνευματική.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ