ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Τα αυτόνομα Audi του μέλλοντος θα είναι σαν το Skysphere Concept

Η Audi εδώ και καιρό έχει δώσει στη δημοσιότητα teaser εικόνες κάποιων φουτουριστικών πρωτοτύπων της. Τώρα λοιπόν, με την ευκαιρία του Pebble Beach αλλά και των εγκαινίων του νέου της στούντιο στο Μαλιμπού της Καλιφόρνια παρουσίασε το πρώτο από αυτά.

Το Skysphere Concept, που είναι εμπνευσμένο από το θηριώδες Horch 853 του ’30 που έφτανε τα 5,23 μέτρα και είναι ρόουντστερ. Με αναλογίες πάντως που παραπέμπουν άμεσα και σε Grant Tourer.

H εμφάνιση είναι η μια εντυπωσιακή παράμετρος του Skysphere. Η άλλη είναι το μεταβλητό του μεταξόνιο, άρα και μήκος. Έτσι όταν τον έλεγχό του έχει ο οδηγός του φτάνει τα 4,94 μέτρα. Όταν κινείται αυτόνομα και προκειμένου οι δύο επιβάτες του να έχουν όσο το δυνατόν περισσότερο χώρο στη διάθεσή τους το μήκος του αυξάνεται στα 5,19 μέτρα.

Ταυτόχρονα αποσύρονται το τιμόνι και ο επιλογέας στην κονσόλα και ο πίνακας οργάνων μετακινείται προς τα εμπρός και έρχεται στο ίδιο επίπεδο με το τμήμα του ταμπλό που αντιστοιχεί στο συνοδηγό. Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται μια ενιαία οθόνη ύψους 18 και μήκους 141 εκατοστών. Τα πάντα γίνονται με αντίστροφη φορά όταν ο οδηγός θελήσει να πάρει εκ νέου τον έλεγχο και επιλέγει το Sports Mode.

Μια άλλη ιδιαιτερότητα του Skysphere είναι η θέση της μπαταρίας του των 80 kWh που δεν είναι στο δάπεδο, ως είθισται για τα υπάρχοντα ηλεκτρικά αλλά βρίσκεται τοποθετημένη κάθετα πίσω από τα δύο καθίσματα. Η επιλογή αυτή έδωσε τη δυνατότητα στους σχεδιαστές να κρατήσουν το ύψος του αυτοκινήτου χαμηλά, στα 1,23 μέτρα και στους μηχανικούς τη δυνατότητα να πετύχουν το 60% του συνολικού βάρους να φορτίζει τον πίσω άξονα.

Και αυτό γιατί σε αντίθεση με την παράδοση της Audi οι κινητήριοι τροχοί του Skysphere Concept είναι οι πίσω. Όπου καταλήγουν τα 465 kW (632 PS) και τα 750 Nm, που αποδίδει ο ηλεκτροκινητήρας του. Η μικρή σχετικά μπαταρία βοηθά, σύμφωνα με την Audi, να περιοριστεί το βάρος στα μόλις 1.800 κιλά που με τη σειρά του επιτρέπει το 0-100 χλμ./ ώρα να ολοκληρώνεται σε μόλις 4,0 δεύτερα.

Μετά το Skysphere Concept η Audi θα παρουσιάσει και άλλα δύο πρωτότυπα αυτής της λογικής. Το πρώτο είναι το Grandsphere Concept που στις αρχές Σεπτεμβρίου θα κάνει την επίσημη εμφάνισή του στην έκθεση του Μονάχου και το 2025 θα περάσει στην κανονική παραγωγή και το δεύτερο το Urbansphere που θα παρουσιαστεί την άνοιξη του 2022 στην Κίνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης