ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Citroen ë-C4 C-Cross: Ηλεκτρική… επανάσταση!

Citroen ë-C4 C-Cross: Ηλεκτρική… επανάσταση!

Η γαλλική επανάσταση μπορεί να ξεκίνησε πριν από πολύ καιρό, αλλά οι πρώτες δεκαετίες του αιώνα που διανύουμε θα μείνουν στην ιστορία ως το εφαλτήριο για την ηλεκτροκίνηση. Και ένα από τα ηλεκτρικά μοντέλα που θα γράψουν το δικό τους κεφάλαιο στην… επανάσταση που φέρνει η ηλεκτροκινητικότητα, είναι αναμφίβολα το ë-C4 C-Cross.

Ένας γνήσιος συνεχιστής της λαμπρής ιστορίας της Citroen που ξεκίνησε το 1928. Σε αυτή την τεράστια ιστορικά διαδρομή της η γαλλική εταιρία διατηρούσε πάντοτε το αρχικό της δόγμα: Την κατασκευή αυτοκινήτων με ξεχωριστή σχεδιαστικά προσωπικότητα και με πολύ υψηλά επίπεδα άνεσης που δεν μπορούσε να φτάσει κανένα άλλο μοντέλο στην κατηγορία τους.

Και επειδή λένε πως η ιστορία επαναλαμβάνεται, έτσι και η νέα γενιά C4 C-Cross που διατίθεται από τις αρχές του χρόνου και στη χώρα μας, έρχεται για να υπερκαλύψει κάθε απαίτηση με μια υπερπλήρη γκάμα με εκδόσεις βενζίνης, πετρελαίου, αλλά και μηδενικών ρύπων. Ειδικότερα το 100% ηλεκτρικό ë-C4 C-Cross είναι αυτό που επιβεβαιώνει έμπρακτα την προσήλωση της μάρκας στο πλάνο εξηλεκτρισμού της, που περιλαμβάνει ήδη τα C5 Aircross SUV Plug-in Hybrid, Ami, ë-Jumpy και ë-SpaceTourer, ενώ ακολουθεί και το C5 X.

Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι το μήκους 4,36 μέτρων C4 C-Cross είναι από εκείνα τα αυτοκίνητα που σε καμία περίπτωση δεν περνούν απαρατήρητα. Ειδικά το ë-C4 C-Cross με τις ζάντες ειδικής σχεδίασης και την κορυφαία αεροδυναμική εκπέμπει τον ισχυρό δυναμισμό και το ελκυστικό στιλ που χαρακτηρίζει τη νέα εποχή της μάρκας. Τόσο οι πρωτότυποι προβολείς, όσο και τα πίσω φώτα με το ιδιαίτερο έντονο LED αποτύπωμα, συμβάλλουν με τη σειρά τους στη δημιουργία ενός εκφραστικού crossover που εμπνέει αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη.

Συνολικά το C4 C-Cross είναι από τα καλύτερα αυτοκίνητα που έχει κατασκευάσει ποτέ η Citroen! Μάλιστα, στο ηλεκτρικό ë-C4 C-Cross τα πάντα είναι προσεγμένα στο έπακρο, καθώς σε ένα ηλεκτρικό μοντέλο ο παραμικρός θόρυβος και κραδασμός γίνεται αντιληπτός. Όχι όμως στην εξαιρετικά ποιοτική καμπίνα του γαλλικού μοντέλου όπου υπάρχει ένα σύγχρονο ταμπλό με δύο ψηφιακές οθόνες -αυτή του συστήματος infotainment φτάνει τις 10,0 ίντσες- άψογο φινίρισμα υλικών, υψηλά στάνταρ εργονομίας, όλες τις δυνατότητες συνδεσιμότητας, ασύρματη φόρτιση για smartphone και πολλές άλλες τεχνολογίες άνεσης και ασφάλειας.

Χαρακτηριστικό της πρακτικότητας του ë-C4 C-Cross είναι οι τουλάχιστον 16 αποθηκευτικοί χώροι με συνολικό όγκο 39 λίτρων που δίνουν λύσεις στις καθημερινές ανάγκες. Το μεταξόνιο των 2.670 χιλιοστών είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην κατηγορία και διασφαλίζει εξαιρετικούς χώρους σε όσους κάθονται πίσω, ενώ χάρη στο εξωτερικό πλάτος των 1,80 μέτρων ακόμη και οι τρεις πίσω επιβάτες δε θα νοιώθουν στριμωγμένοι. Ανάλογα γενναιόδωρο είναι και το πορτμπαγκάζ των 360 λίτρων με εύκολη φόρτωση χάρη στο χαμηλό κατώφλι και το μεγάλο άνοιγμα της πέμπτης πόρτας.

Όπως είναι αναμενόμενο η άνεση που χαρακτηρίζει κάθε μοντέλο τη Citroen έχει κληροδοτηθεί και στη νέα γενιά του C4 C-Cross. Στο σύγχρονο πρότυπο του προγράμματος Advanced Comfort, οι χώροι για τους επιβάτες και τις αποσκευές είναι μεγάλοι και άνετοι, ενώ τα ειδικά μελετημένα καθίσματα δημιουργούν την αίσθηση πολυθρόνας, απορροφώντας οποιονδήποτε κραδασμό από το οδόστρωμα. Ταυτόχρονα, η προηγμένη ανάρτηση Progressive Hydraulic Cushions, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στα C4 Cactus και C5 Aircross SUV, εξασφαλίζει ασυναγώνιστα επίπεδα άνεσης απορροφώντας τις ανωμαλίες των δρόμων και προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία και μια αίσθηση κίνησης. Σα να βρίσκεται κανείς πάνω σε «μαγικό χαλί».

Το αξιοθαύμαστο είναι πως οι μηχανικοί της Citroen έχουν καταφέρει να συνδυάσουν ιδανικά όλα τα στοιχεία και τα συστήματα του ë-C4 C-Cross με τέτοιο τρόπο ώστε να εξασφαλίζονται κορυφαία οδηγικά χαρακτηριστικά που κάνουν κάθε διαδρομή ευχάριστη και απολαυστική. Την κίνηση αναλαμβάνει ένας ισχυρός ηλεκτρικός κινητήρας 136 ίππων με 260 Nm ροπής άμεσα διαθέσιμα για δυναμικές και αθόρυβες επιταχύνσεις. Ενδεικτικά, η επιτάχυνση από στάση έως τα 100 χλμ./ώρα ολοκληρώνεται σε 9,7 δεύτερα (στο πρόγραμμα Sport), ενώ η τελική ταχύτητα περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 150 χλμ./ώρα.

Η μπαταρία χωρητικότητας 50 kWh εξασφαλίζει αυτονομία έως και 350 χιλιόμετρα (WLTP) με μια φόρτιση. Με τη χρήση wallbox η φόρτιση διαρκεί από 5 έως 7,5 ώρες (με ισχύ 11,0 και 7,4 kW αντίστοιχα), ενώ πολύ σημαντικό είναι το ότι ο στάνταρ on-board (ενσωματωμένος) φορτιστής του αυτοκινήτου είναι 11,0 kW. Σε σταθμό ταχυφόρτισης DC η φόρτιση στο 80% της μπαταρίας διαρκεί μόλις 30 λεπτά. Και για ακόμα μεγαλύτερη σιγουριά, η μπαταρία είναι εγγυημένη από την Citroen για 8 χρόνια ή 160.000 χιλιόμετρα και για το 70% της ενεργειακής χωρητικότητάς της.

H Citroen για να διευκολύνει ακόμη περισσότερο όσους επιλέξουν το ηλεκτρικό της μοντέλο προσφέρει ένα μεγάλο εύρος υπηρεσιών και λειτουργιών με πλήρη έλεγχο (π.χ. να προγραμματίζουν τη φόρτιση του οχήματος για να ωφελούνται από τα ωράρια οικονομικού ρεύματος όπου κι αν βρίσκονται) μέσω της εφαρμογής MyCitroën. Περισσότερα για το 100% ηλεκτρικό ë-C4 C-Cross που ξεκινά από τις 28.348 € (περιλαμβάνει το όφελος της κρατικής επιδότησης «κινούμαι ηλεκτρικά») μπορείτε να ανακαλύψετε κάνοντας κλικ ΕΔΩ.