ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Citroen C5 Aircross Plug-In Hybrid: Ισχυρό, άνετο και οικονομικό

Citroen C5 Aircross Plug-In Hybrid: Ισχυρό, άνετο και οικονομικό

Η Citroen είναι μια από τις αυτοκινητοβιομηχανίες που πρωτοπορούν στη βιώσιμη μετακίνηση και στην προστασία του περιβάλλοντος. Στόχος της γαλλικής εταιρείας είναι ο πλήρης εξηλεκτρισμός του μεγαλύτερου μέρους της γκάμας της, ενώ από το 2025 θα υπάρχει τουλάχιστον μια ηλεκτρική έκδοση για κάθε μοντέλο της. Τις βάσεις για την επίτευξη αυτού του στόχου έχουν βάλει από τώρα ηλεκτρικά και plug-in υβριδικά όπως είναι το C5 Aircross Plug-In Hybrid.

Ένα κομψό και ευρύχωρο SUV που προσφέρει πολύ καλές επιδόσεις με σεβασμό στο περιβάλλον και τη μικρότερη δυνατή εκπομπή ρύπων όταν λειτουργεί ως υβριδικό. Σε αυτή τη λειτουργία ο τετρακύλινδρος turbo κινητήρας βενζίνης PureTech 180 των 1.600 κυβικών υποβοηθάται από έναν ηλεκτροκινητήρα 80 kW (109 ίππων) ο οποίος είναι ενσωματωμένος στο αυτόματο κιβώτιο e-EAT8, που μεταδίδει την κίνηση στους εμπρός τροχούς.

Το πολύ καλό κιβώτιο με τις 8 σχέσεις διαθέτει και την πρόσθετη επιλογή «Β» με λειτουργία ανάκτησης ενέργειας, προκειμένου η μπαταρία να επαναφορτίζεται κάθε φορά που ο οδηγός σηκώνει το πόδι του από το πεντάλ του γκαζιού.

Ταυτόχρονα ο οδηγός έχει στη διάθεσή του προγράμματα οδήγησης, έτσι ώστε και να μπορεί να αξιοποιήσει πλήρως τους συνολικά 225 ίππους και τις πολύ καλές επιδόσεις που προσφέρουν και να κινηθεί εξαιρετικά οικονομικά, με μόλις 1,4 λίτρα αμόλυβδης για κάθε 100 χιλιόμετρα αλλά και χωρίς να επιβαρύνει το περιβάλλον (εκπομπές CO2 31 γραμμάρια ανά 100 χιλιόμετρα).

Αυτό όμως που κάνει το C5 Aircross Plug-In Hybrid ξεχωριστό είναι η δυνατότητα καθαρής ηλεκτροκίνησης χωρίς να καταναλώνει ούτε σταγόνα βενζίνης για έως και 55 χιλιόμετρα και με ταχύτητα που φτάνει μέχρι και τα 135 χλμ./ώρα. Πρακτικά, με μια φόρτιση ένας οδηγός μπορεί να καλύψει τις καθημερινές του μετακινήσεις ιδιαίτερα οικονομικά και με μηδενικούς ρύπους.

Ενδιαφέρον είναι πως η μπαταρία υψηλής τάσης ιόντων λιθίου με ενεργειακή χωρητικότητα 13,2 kWh, μπορεί να φορτίσει μέσα μόλις 4 ώρες σε πρίζα 14A ή σε μόλις 2 ώρες σε wallbox με τον προαιρετικό ενσωματωμένο φορτιστή των 7,4 kW.

Μάλιστα ο οδηγός μπορεί να προγραμματίσει τη φόρτιση του C5 Aircross Plug-In Hybrid του είτε μέσω της οθόνης του συστήματος infotainment του είτε από το smartphone του και της εφαρμογής My Citroën. Το έξυπνο αυτό app προσφέρει διάφορες απομακρυσμένες λειτουργίες ελέγχου. Έτσι μπορείτε να ξεκλειδώσετε και να κλειδώσετε το αυτοκίνητό σας, να προγραμματίσετε την ώρα φόρτισης ή τη λειτουργία του κλιματισμού, να ελέγξετε τη χωρητικότητα της μπαταρίας και την υπολειπόμενη αυτονομία, να εντοπίσετε τη θέση του κ.λπ.

Το εσωτερικό του C5 Aircross SUV Plug-In Hybrid διακρίνεται για τα υψηλά ποιοτικά στάνταρ, την κορυφαία εργονομία και το ισχυρό design. Ο πίνακας οργάνων είναι ψηφιακός, υψηλής ευκρίνειας με διαγώνιο 12,3 ιντσών και παρουσιάζει μεταξύ άλλων και όλες τις πληροφορίες -μεταξύ άλλων ισχύς, αυτονομία (ηλεκτρική και με τον κινητήρα βενζίνης), χρόνος φόρτισης- που χρειάζεται ο οδηγός για την υβριδική λειτουργία. Αντίστοιχες πληροφορίες (στοιχεία για την διαχείριση και την κατανάλωση της ενέργειας, επιλογές για τα αποθέματα της μπαταρίας) προβάλλονται και στην οθόνη αφής των 8,0 ιντσών του συστήματος infotainment που βρίσκεται στο κέντρο του ταμπλό, ενώ πιο χαμηλά και κοντά στον επιλογέα κίνησης υπάρχει ο διακόπτης επιλογής των προγραμμάτων οδήγησης Electric, Hybrid και Sport.

Άξιος λόγου και αναφοράς ο εσωτερικός καθρέπτης με την αντιθαμβωτική λειτουργία και τη LED ένδειξη ηλεκτροκίνησης -γίνεται μπλε όταν το C5 Aircross Plug-in Hybrid κινείται πλήρως ηλεκτρικά- ο οποίος δεν έχει πλαίσιο.

Το C5 Aircross είναι και στην plug-in υβριδική του έκδοση πλήρως εναρμονισμένο με το πρόγραμμα Citroën Advanced Comfort. Έτσι, χάρη σε δύο αποκλειστικές καινοτομίες της Citroën την ανάρτηση με τα «Hydraulic Progressive Cushions» και τα καινοτόμα καθίσματα «Advanced Comfort», είναι αδιαμφισβήτητα το πιο άνετο SUV της κατηγορίας του.

Ταυτόχρονα, χάρη στην έξυπνη αποθήκευση της μπαταρίας υψηλής τάσης κάτω από τα πίσω καθίσματα, οι διαθέσιμοι χώροι δεν επηρεάστηκαν διόλου, με το πορτμπαγκάζ να έχει -ανάλογα με τη θέση των καθισμάτων- χωρητικότητα από 460 έως και 600 λίτρα, τιμή-ρεκόρ για την κατηγορία των plug-in υβριδικών C-SUV.

Το C5 Aircross Plug-In Hybrid δεν είναι όμως μόνο τεχνολογικά προηγμένο. Είναι και ένα ιδιαίτερα ελκυστικό σχεδιαστικά SUV, που διαθέτει στοιχεία, που το καθιστούν τόσο ξεχωριστό όσο και άμεσα αναγνωρίσιμο. Στοιχεία όπως τα χαρακτηριστικά Airbumps, τη μεγάλη απόσταση από το έδαφος που φτάνει μέχρι και τα 23 εκατοστά, τα πλευρικά προσταυτευτικά, τις μπάρες οροφής και βέβαια τις πολλές δυνατότητες εξατομίκευσης.

Η εξαιρετική του εικόνα ολοκληρώνεται από τον πλήρη εξοπλισμό άνεσης, ασφάλειας, υποβοήθησης και διασύνδεσης. Το Citroen C5 Aircross Plug-In Hybrid, που ξεκινά από τις 43.500 ευρώ, αποτελεί ιδανική επιλογή και για εταιρική χρήση, μιας και απαλλάσσεται από το σχετικό φόρο. Ακόμα περισσότερα για το Citroen C5 Aircross Plug-In Hybrid μπορείτε να δείτε κάνοντας κλικ ΕΔΩ.