ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Αυτοκίνητο: Η Ferrari 250 GT SWB Berlinetta Competizione Revival είναι η πιο όμορφη κόπια του κόσμου

Αυτοκίνητο: Η Ferrari 250 GT SWB Berlinetta Competizione Revival είναι η πιο όμορφη κόπια του κόσμου

H Ferrari 250 GT είναι ένα πολύ σημαντικό αυτοκίνητο, καθώς θεωρείται ότι εκφράζει άριστα την αισθητική ενός Gran Turismo. Ταυτόχρονα είναι εξαιρετικά σπάνια μιας και έχει κατασκευαστεί ελάχιστες φορές, ενώ είναι με συνέπεια το πιο ακριβό αυτοκίνητο του κόσμου.

Πρόσφατα η Ferrari έχασε τα δικαιώματα αποκλειστικής χρήσης του σχήματος της 250 GT, κάτι που δίνει σε τρίτους το δικαίωμα να κατασκευάσουν ρέπλικές της. Δηλαδή σχεδόν όμοια αντίγραφά της ή κόπιες αν προτιμάτε.

Μια κόπια είναι και αυτή της βρετανικής GTO Engineering, η οποία λέγεται 250 SWB Revival, αντιγράφει την 250 GT SWB Berlinetta Competizone, την έκδοση δηλαδή με το πιο μικρό κατά 203 χιλιοστά μεταξόνιο και είναι σχεδόν πανομοιότυπη με τη γνήσια. Και αυτό γιατί έχουν χρησιμοποιηθεί τα πρωτότυπα σχέδια και οι εργοστασιακές μετρήσεις.

Για την κατασκευή της 250 SWB Revival έχει χρησιμοποιηθεί ως βάση ένα ατσάλινο σωληνωτό πλαίσιο, το οποίο είναι χειροποίητο όπως άλλωστε και το αλουμινένιο αμάξωμα. H κίνηση εξασφαλίζεται από έναν V12 Colombo σε τρεις εκδοχές (3.000, 3.500 και 4.000 κυβικών) και με απόδοση που ξεκινά από τους 280 ίππους -η τελική ταχύτητα εδώ φτάνει τα 240 χλμ./ ώρα- ενώ πέρα από το χειροκίνητο κιβώτιο των τεσσάρων σχέσεων μπορεί να επιλεγεί και ένα αυτόματο με πέντε.

Από κει και πέρα μπορεί κανείς να παραγγείλει τη δική του ρέπλικα της 250 GT με τα οδηγικά χαρακτηριστικά της εποχής που μεσουρανούσε -κατασκευαζόταν από το 1959 έως το 1962- είτε με σύγχρονα κάνοντας ανάλογες επεμβάσεις σε σύστημα διεύθυνσης, ανάρτηση και φρένα. Άλλη μια δυνατότητα επιλογής είναι η χρήση σε δημόσιο δρόμο ή σε πίστα που συνεπάγονται και ανάλογες ρυθμίσεις.

Φυσικά με όλα τα παραπάνω δεδομένα η κόπια της 250 GT SWB Berlinetta Competizione Revival, που είναι και η πιο όμορφη αντιγραφή του κόσμου, δεν μπορεί να είναι φτηνή. Κάθε άλλο, μιας και η τιμή της ξεκινά από το 1.000.000 ευρώ. Αν όμως το συγκρίνει κανείς με τα δεκάδες εκατομμύρια που κοστίζει η γνήσια ακούγεται σχεδόν σαν ευκαιρία. Και μάλλον έτσι την έχουν θεωρήσει και οι τριάντα που την έχουν ήδη παραγγείλει.