ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Πώς μπορούν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να τροφοδοτούν σπίτια με ηλεκτρική ενέργεια;

Η διάδοση της ηλεκτροκίνησης είναι δεδομένη και στα πλαίσια αυτής της εξέλιξης μελετώνται και άλλοι τρόποι αξιοποίησης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Προκειμένου να εξελιχθούν σε βασικούς παράγοντες της ενεργειακής μετάβασης με παραγωγή και χρήση πιο βιώσιμης, «πράσινης» ενέργειας.

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Πολύ απλά πως η αύξηση του αριθμού των ηλεκτρικών αυτοκινήτων σημαίνει και ταυτόχρονη αύξηση του αριθμού των κινητών μονάδων αποθήκευσης ενέργειας που κάθε ένα αντιπροσωπεύει, ενώ το επόμενο βήμα είναι η ενσωμάτωση του αυτοκινήτου στο οικιακό δίκτυο. Κίνηση που επιφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα ειδικά σε συνδυασμό με ένα φωτοβολταϊκό σύστημα σαν και αυτά που υπάρχουν σε πολλά σπίτια στη χώρα μας. Ή εναλλακτικά με κάποιο σύστημα αξιοποίησης της αιολικής ενέργειας.

Καθώς τόσο η ηλιακή όσο και η αιολική ενέργεια δεν έχουν σταθερή παραγωγή σε μέρες με έντονη ηλιοφάνεια ή με ισχυρούς ανέμους προκύπτει πλεονάζουσα ηλεκτρική ενέργεια, η οποία θα μπορεί να αποθηκευτεί στη μπαταρία ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Στη συνέχεια και όταν ο ήλιος δεν λάμπει το EV μπορεί να τροφοδοτήσει το σπίτι με την ηλεκτρική ενέργεια που έχει αποθηκεύσει στην προηγούμενη φάση.

Πρόκειται για τη λεγόμενη αμφίδρομη φόρτιση, γνωστή και ως Vehicle to Home (V2H), που σε πρώτη φάση παρέχει σημαντικές δυνατότητες μείωσης του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται στο σπίτι και αύξηση της σταθερότητας του δικτύου. Επίσης μπορεί να εξασφαλίσει την σχεδόν πλήρη ενεργειακή ανεξαρτησία του σπιτιού από το δίκτυο καθώς και αυξημένη ασφάλεια σε περίπτωση διακοπής ρεύματος.

Επίσης ακόμα και χωρίς φωτοβολταϊκό ή αιολικό σύστημα και στο συνηθισμένο σενάριο διαφορετικής χρέωσης της ενέργειας (για παράδειγμα το νυχτερινό τιμολόγιο), το ηλεκτρικό αυτοκίνητο μπορεί να τροφοδοτήσει ολόκληρο το σπίτι σε χρονικές περιόδους στις οποίες η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας είναι υψηλή. Αντίθετα τη νύχτα ή κατά τη διάρκεια χαμηλής χρέωσης από τον πάροχο, το αυτοκίνητο χρησιμοποιεί φθηνή ηλεκτρική ενέργεια για να φορτίσει μέχρι το επιθυμητό επίπεδο.

Προκειμένου τα παραπάνω να υλοποιηθούν και η αμφίδρομη φόρτιση να γίνει πραγματικότητα απαιτείται υψηλό επίπεδο τεχνητής νοημοσύνης και συντονισμένη αλληλεπίδραση μεταξύ διαφορετικών τεχνικών συνιστωσών, αλλά η προοπτική ακούγεται ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης