ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Στο μέλλον και μάλιστα όχι το πολύ μακρινό, τα αυτοκίνητα θα σταθμεύουν μόνα τους στα πάρκινγκ

Σε πολλά αεροδρόμια, καλά ξενοδοχεία αλλά και σε κάποια πάρκινγκ (η Αθήνα έχει αρκετά) υπάρχει το λεγόμενο Vallet parking -αφήνεις το αυτοκίνητό σου στην είσοδο και το παρκάρουν εργαζόμενοι της επιχείρησης- είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο.

Στο μέλλον την όλη διαδικασία θα την αναλαμβάνει το ίδιο το αυτοκίνητο. Μάλιστα μια πιλοτική εφαρμογή έχει ήδη ξεκινήσει στο πολυώροφο πάρκινγκ «Τhe Assembly» στη συνοικία Corktown του Ντιτρόιτ.

Στο «The Assembly» λοιπόν η Bosch έχει τοποθετήσει τον κατάλληλο εξοπλισμό, ο οποίος αποτελείται κυρίως από πολλούς αισθητήρες και ο οδηγός αυτό που έχει να κάνει είναι να αφήσει το Ford Escape του -η Ford είναι η αυτοκινητοβιομηχανία που μετέχει ενεργά σε αυτό το πρότζεκτ- στην είσοδο του πάρκινγκ.

Στη συνέχεια ενεργοποιεί την εφαρμογή της αυτόματης στάθμευσης του smartphone του και το Ford Escape, που φυσικά διαθέτει δυνατότητες αυτόνομης οδήγησης, ξεκινά μόνο του, βρίσκει την ελεύθερη θέση και σταθμεύει αυτόματα, χωρίς την ανθρώπινη παρέμβαση. Στην κίνησή του μέσα στο πάρκινγκ αλλά και κατά τις μανούβρες για τη στάθμευση αυτή καθαυτή οι αισθητήρες δίνουν τα κατάλληλα σήματα για τυχόν εμπόδια ή πεζούς, ενώ σε περίπτωση που οι πληροφορίες που δέχεται η μονάδα ελέγχου δεν είναι επαρκείς ή σαφείς το αυτοκίνητο ακινητοποιείται.

Όταν ο οδηγός θελήσει να φύγει το Escape έρχεται και πάλι αυτόματα στην είσοδο προκειμένου να τον παραλάβει.

Στα πλεονεκτήματα του συστήματος, που σύμφωνα με την Bosch μπορεί να τοποθετηθεί και σε ήδη υπάρχοντες χώρους στάθμευσης με λογικό σύμφωνα με την εταιρεία κόστος, είναι η εξοικονόμηση χρόνου μιας και η όλη διαδικασία ολοκληρώνεται πιο γρήγορα και κυρίως χώρου. Και αυτό γιατί υπολογίζεται πως με την αυτόματη στάθμευση η χωρητικότητα του πάρκινγκ θα αυξηθεί κατά περίπου 20%.

Για να γίνει βέβαια αυτό, ακόμα και αν η συγκεκριμένη τεχνολογία έχει ολοκληρώσει την εξέλιξή της και είναι κανονικά διαθέσιμη, θα πρέπει η πλειονότητα των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν να έχουν δυνατότητες αυτόνομης κίνησης και αυτό δεν θα συμβεί τόσο γρήγορα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης