Οι pop-up προβολείς ήταν μια ιδιαίτερη νότα στην εικόνα των σπορ κυρίως αυτοκινήτων
Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ’90 κάθε σπορ αυτοκίνητο που σεβόταν τον εαυτό του και το status του έπρεπε να έχει αναδιπλούμενους προβολείς. Προκειμένου -πέρα από το στοιχείο του show- να μη χαλούν οι εντυπωσιακές και «αεροδυναμικές» γραμμές του αμαξώματός του τουλάχιστον την ημέρα. Μάλιστα η μόδα είχε υιοθετηθεί και σε σαφώς πιο ταπεινά μοντέλα, ακόμα και σε αμιγώς οικογενειακά, όπως για παράδειγμα το Mazda 323F, που είχε σημειώσει μεγάλη επιτυχία και στην Ελλάδα ή το ιδιαίτερο αισθητικά Volvo 480.
Η πρώτη αναφορά σε αυτοκίνητο με αναδιπλούμενους προβολείς χρονολογείται από τα μέσα της δεκαετίας του ΄30 και ήταν το πανάκριβο, αμερικάνικης προέλευσης Cord 810/ 812, ενώ στην πορεία οι παραλλαγές ήταν αρκετές. Η κλασική ήταν αυτή που οι προβολείς άνοιγαν προς τα πάνω, όπως γινόταν π.χ. στο αρχέτυπο Mazda MX-5 ή στην πρώτη προσθιοκίνητη Toyota Celicα, ενώ μια πιο σοφιστικέ εκδοχή ήταν αυτή που οι προβολείς σηκώνονταν, με πιο χαρακτηριστική εκπρόσωπο την Porsche 928 και λιγότερο την Lamborghini Miura. H όλη διαδικασία γινόταν ηλεκτρικά και με κάποια υστέρηση στην περίπτωση που ήθελες να κάνεις σινιάλο κατά τη διάρκεια της ημέρας που ήταν σε θέση ανάπαυσης, όπως υπήρχαν και περιπτώσεις όπως στο φτηνό μεν αλλά iconic δε Opel GT όπου για την εμφάνιση των προβολέων έπρεπε να επέμβει ο οδηγός, τραβώντας κάποιο μοχλό.
Αναδιπλούμενους προβολείς είχε μόνο η πρώτη γενιά του Mazda MX-5. Πηγή: Mazda
Η εξαφάνιση των pop up προβολέων δεν έχει σε καμία περίπτωση να κάνει με προδιαγραφές ασφαλείας, αν και στην όλο και μεγαλύτερη σημασία που δίνεται στην προστασία των πεζών θα αποτελούσαν έναν επιπλέον στοιχείο δυσκολίας. Πολύ πιο σημαντικός λόγος είναι ο χώρος που καταλάμβανει ο σερβομηχανισμός που απαιτείται για την ενεργοποίησή τους -στοιχείο με βαρύτητα για το σχεδιασμό των εμπρός ζωνών απορρόφησης ενέργειας- αλλά και το επιπλέον βάρος που προσθέτει, σε μια περίοδο όπου κάθε γραμμάριο μετρά, προκειμένου να περιοριστεί η κατανάλωση και οι εκπομπές CO2.
Επιπλέον ένας άλλος παράγοντας που οδήγησε στην εγκατάλειψή τους είναι η αλλαγή των σχεδιαστικών τάσεων, οι οποίες πλέον θέλουν τους προβολείς και γενικά τα φωτιστικά σώματα των καινούργιων μοντέλων να έχουν το ρόλο του στοιχείου αναγνώρισης. Ακόμα και κατά τη διάρκεια που λάμπει ο ήλιος και ειδικά από τη στιγμή που επιβάλλονται νομοθετικά τα φώτα ημέρας. Που συνήθως είναι LED, ενσωματώνουν τεχνολογία και design και τα οποία βέβαια κανείς δεν θέλει να κρύβει.
Υπάρχει περίπτωση να επανέλθουν οι pop up προβολείς στο προσκήνιο; Με τα σημερινά δεδομένα δύσκολα, αν και κανείς δεν μπορεί να το αποκλείσει και μόνο από το γεγονός ότι οι μόδες είναι αποδεδειγμένο πως κάνουν κύκλους και κάποια στιγμή επιστρέφουν.