ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Roborace: Αγώνες αυτοκινήτων χωρίς οδηγούς

Roborace: Αγώνες αυτοκινήτων χωρίς οδηγούς
Charles Coates/Getty Images/Ideal Image

Προς το παρόν οι οδηγοί είναι οι πρωταγωνιστές στους αγώνες αυτοκινήτων κάθε είδους και κάθε τύπου, όμως αυτό δεν θα είναι απαραίτητο στο άμεσο μέλλον.

Κι αυτό γιατί οι αρχές της Formula E, των Γκραν Πρι με ηλεκτρικά μονοθέσια, ανακοίνωσαν το Roborace, μια σειρά αγώνων αποκλειστικά για αυτόνομα αυτοκίνητα –είναι αυτά που ελέγχονται από υπολογιστικά συστήματα και δεν απαιτείται παρέμβαση οδηγού. Η οποία, σύμφωνα με τον προγραμματισμό τους, θα ξεκινήσει ταυτόχρονα με το πρώτο ePrix της περιόδου 2016- 2017.

Ο κάθε αγώνας του Roborace θα ξεκινά 2 ώρες πριν αυτόν της Formula E, θα διαρκεί 1 ώρα, ενώ όλα τα αγωνιστικά θα είναι ηλεκτρικά. H πρόβλεψη είναι για 10 ομάδες, κάθε μια από τις οποίες θα έχει 2 αυτοκίνητα. Φυσικά μπορούν να συμμετέχουν και οι ομάδες που δίνουν ήδη το παρόν στη Formula Ε, αν και ο στόχος είναι να εμπλακούν όσοι από τους κατασκευαστές έχουν εκδηλώσει έμπρακτα το ενδιαφέρον τους για την αυτόνομη οδήγηση. Πριν τον αγώνα θα επιτρέπονται αλλαγές στο λογισμικό αλλά όχι και στο στήσιμο του αυτοκινήτου.

Το ερώτημα βέβαια που λογικά προκύπτει είναι τι απήχηση μπορεί να έχει ένα πρωτάθλημα στο οποίο δεν θα πρωταγωνιστούν άνθρωποι αλλά υπολογιστές και προγράμματα.