ΣΠΟΡ

Καρυπίδης στο «The GReatest Stories»: Από το Παρίσι προσδοκώ να ξεπεράσω τον εαυτό μου

Σοφία Μαυραντζά Σοφία Μαυραντζά

Για την πορεία του στον αθλητισμό, την ορατότητα των πρωταθλητών με αναπηρία στην Ελλάδα αλλά και στα Μέσα, αλλά και την υποστήριξη από την οικογένειά του, μίλησε ο Έλληνας πρωταθλητής κολύμβησης ΑμεΑ, 4ος Παραολυμπιονίκης Κολύμβησης στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο και τρεις φορές Ασημένιος Παγκόσμιος Πρωταθλητής Κολύμβησης ΑμεΑ, Δημήτρης Καρυπίδης

Ο πρωταθλητής κολύμβησης, έδωσε μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στη δημοσιογράφο του CNN Greece, Σοφία Μαυραντζά, στο πλαίσιο της σειράς vidcast «The Greatest Stories», στο Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας που δημιουργήθηκε από τη LAMDA Development και στεγάζεται εντός του Εμπορικού Κέντρου, Golden Hall, στο Μαρούσι. Πρόκειται, μάλιστα, για το πρώτο Ολυμπιακό Μουσείο στην Αθήνα, το οποίο φιλοξενεί στη μόνιμη έκθεσή του την Ολυμπιακή Δάδα των Ολυμπιακών Αγώνων Παρίσι 2024.

Κατά τη διάρκεια της ενδιαφέρουσας αυτής συζήτησης με τον Δημήτρη Καρυπίδη, ο τρεις φορές Ασημένιος Παγκόσμιος Πρωταθλητής Κολύμβησης ΑμεΑ κατηγορίας s1, δεν δίστασε να παραδεχθεί πως εάν υπάρχει κάτι το οποίο προσδοκά από το Παρίσι, είναι να κάνει δυο καλές κούρσες και να ξεπεράσει τον εαυτό του.

Ξεκινώντας από την παιδική του ηλικία, ο ίδιος ανέφερε ότι: «Γεννήθηκα με μία πάθηση που λέγεται ατελής οστεογένεση, έχω ευαίσθητα οστά και είναι μια πολύ σπάνια πάθηση και αρκετά έτσι δύσκολη και έπρεπε πολύ μεγάλο μέρος της παιδικής μου ηλικίας να το περάσω στα νοσοκομεία με πάρα πολλές επεμβάσεις και με πολύ αγώνα για να καταφέρω να φτάσω σε ένα καλό επίπεδο ποιότητας ζωής. Και μέσα σε όλα αυτά ήρθε και ο αθλητισμός στη ζωή μου σε αρκετά μεγάλη ηλικία μπορώ να πω».

Συγκεκριμένα, ο Δημήτρης Καρυπίδης ξεκίνησε στα 22 του χρόνια την ενασχόλησή του με την κολύμβηση και έκτοτε διέγραψε μία πορεία που δεν φανταζόταν ποτέ. «Στα 22 μου εργαζόμουν πολλές ώρες και ήθελα να κάνω κάτι για τον εαυτό μου. Πάντα έκανα γυμναστική, φυσικοθεραπείες και ήθελα να ασχοληθώ με την κολύμβηση καθαρά και μόνο για μένα, για την υγεία μου. Γνώρισα τον προπονητή μου, ο οποίος με παρότρυνε να το κάνω επαγγελματικά και τότε ξυπνήσαν οι μνήμες από όταν ήμουν παιδί, που ήθελα να κάνω αυτό».

Και κάπως έτσι, λίγα χρόνια αργότερα, έφτασε να αγωνίζεται στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο και του Τόκιο, να πετυχαίνει τους στόχους του και να σκέφτεται ότι δεν μπορούσε ποτέ να φανταστεί ότι μετά από κάποια χρόνια, όταν έβλεπε από το παράθυρο του νοσοκομείου τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 στην Αθήνα και τα πυροτεχνήματα πάνω από το ΟΑΚΑ, θα βρίσκεται και αυτός σε ένα τέτοιο αθλητικό γεγονός.

«Η στιγμή που βγήκα στον πρώτο τελικό στους Παραολυμπιακούς του Ρίο και ο εκφωνητής είπε Δημήτρης Καρυπίδης from Greece, είδα το όνομά μου δεξιά στη γιγαντοοθόνη και ήταν το σοκ της ζωής μου δεν θα το ξεχάσω ποτέ».

Χαρακτηριστικά, ο Δημήτρης Καρυπίδης μιλώντας για εκείνες τις στιγμές, τόνισε πως πρόκειται για μία συγκινητική και ανατριχιαστική στιγμή στη ζωή του, καθώς δεν πίστευε πως βρίσκεται εκεί. «Ήταν ένα συναίσθημα που δεν μπορώ να το περιγράψω», τονίζει μεταξύ άλλων.

Όσον αφορά στην οικογένειά του παραδέχεται πως είναι κλισέ αλλά η οικογένεια είναι το Α και το Ω. «Στη δική μου περίπτωση, ενός ανθρώπου με βαριά βλάβη, ήταν πάρα πολύ σημαντικό το ότι πάντα με προέτρεπε η μητέρα μου να κάνω ότι κάνουν τα υπόλοιπα παιδιά. Δεν με έκρυψε ποτέ. Γιατί, δυστυχώς, ακόμη και τώρα, εν έτει 2024, πολλούς ανάπηρους τους κρύβουν. Οι οικογένειές τους, το περιβάλλον τους. Δεν υπάρχει αποδοχή σε πάρα πολλές περιπτώσεις και αυτό δεν βοηθάει κανέναν. Εγώ μεγάλωσα σε μια οικογένεια που πάντα με έσπρωχνε, μου παρείχε ό,τι χρειαζόμουν για να μην νιώθω ούτε απομονωμένος, ούτε διαφορετικός, ούτε να νιώθω ότι δεν μπορώ να καταφέρω πράγματα στη ζωή μου. Αυτό ήτανε το πιο σημαντικό πράγμα για να εξελιχθώ».

Για τις υποδομές αλλά και τη νοοτροπία στην Ελλάδα γύρω από τα άτομα με αναπηρία, τονίζει ότι: «Οι υποδομές γίνονται και θα γίνονται σιγά σιγά. Η νοοτροπία του κόσμου πρέπει πολλές φορές να αλλάξει. Τι να το κάνω εγώ αν έχει παντού ράμπες και παρκάρει ο κόσμος με το αυτοκίνητο εκεί; Μου έχει συμβεί πολλές φορές να μαλώσω. Ο καθένας πράττει με την παιδεία που έχει πάρει».

Όσο γι’ αυτό για το οποίο αισθάνεται πολύ περήφανος στη ζωή του, ο ίδιος ομολογεί ότι είναι η μικρή Αρετή, το μικρότερο μέρος της παραολυμπιακής ομάδας, την οποία βοήθησε να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα. «Ήμασταν σε μια ομιλία πριν δυο χρόνια περίπου στη Θεσσαλονίκη, με πλησιάζει ένα κορίτσι το οποίο μου λέει και εμένα μου αρέσει το κολύμπι, θα ήθελα ίσως να ασχοληθώ. Η Αρετή τότε ήταν δέκα ετών. Ήρθα σε επαφή με τους γονείς, βρήκαμε κολυμβητήριο, βρήκαμε προπονήτρια, ξεκίνησε να κολυμπάει και αυτή τη στιγμή η Αρετή είναι το μικρότερο μέλος παραολυμπιακής ομάδας, θα είναι μαζί μας στο Παρίσι, έχει πάρει την πρόκριση μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια. Και είναι από τα πράγματα που νιώθω πάρα πολύ υπερήφανος. Όλο αυτό θα της αλλάξει τη ζωή».

Στο πλαίσιο της φετινής Ολυμπιακής χρονιάς, το Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας, έχει την τιμή να φιλοξενεί στη μόνιμη έκθεση του την Ολυμπιακή Δάδα των Ολυμπιακών Αγώνων Παρίσι 2024 και σας προσκαλεί να το επισκεφτείτε, ώστε να μαγευτείτε και να εκπλαγείτε από τα εκθέματα, να συγκινηθείτε στην αίθουσα 2004 και να ενθουσιαστείτε από τα διαθέσιμα δωρεάν εκπαιδευτικά και διαδραστικά προγράμματα. Αναλυτικά:

https://athensolympicmuseum.org/el/visit/agon-family/

https://athensolympicmuseum.org/el/visit/agon-classic-researcher/

https://athensolympicmuseum.org/el/visit/between-the-lines/

Πρόκειται για ένα σύνολο προγραμμάτων και δράσεων που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του Μουσείου και της αποστολής του να εκπαιδεύσει, να ευαισθητοποιήσει και να εμπνεύσει μικρούς και μεγάλους, ελληνόφωνους και μη, να ανακαλύψουν τη φιλοσοφία του Ολυμπισμού μέσα από την ιστορία του, τις αξίες του, και τον ρόλο της Ελλάδος στη διαμόρφωση της σύγχρονης μορφής του, τη χαρά και τα οφέλη του αθλητισμού, καθώς και την ικανοποίηση του να δίνει κανείς τον καλύτερό του εαυτό σε κάθε του προσπάθεια.

Ανακαλύψτε, φυσικά, και τις δωρεάν περιηγήσεις κάθε Σάββατο: https://athensolympicmuseum.org/el/articles/free-guided-tours/