Κωστάκης στο «The GReatest Stories»: To 2004 στην Αθήνα έζησα το πιο σημαντικό γεγονός στη ζωή μου
O Γιάννης Κωστάκης, Παραολυμπιονίκης στην κολύμβηση, μιλάει στη δημοσιογράφο του CNN Greece, Σοφία Μαυραντζά και τη σειρά vidcast «The Greatest Stories», για τους αγώνες του εντός και εκτός πισίνας, τη ζωή του μετά το ατύχημα και την ελληνική πραγματικότητα
Μέσα στο Ολυμπιακό Μουσείο της Αθήνας, το οποίο δημιουργήθηκε από τη LAMDA Development και στεγάζεται εντός του Εμπορικού Κέντρου, Golden Hall, στο Μαρούσι, ενώ είναι και το πρώτο Ολυμπιακό Μουσείο της ελληνικής πρωτεύουσας, ο Γιάννης Κωστάκης δηλώνει πως οι Παραολυμπιακοί στην Αθήνα είναι το πιο σημαντικό γεγονός στη ζωή του. Και αυτό, διότι κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στα 100 μέτρα ελεύθερο και είχε τη δυνατότητα να έχει στις κερκίδες όλο τον κόσμο να φωνάζει «Ελλάς! Ελλάς!».
«Αυτό το κλίμα της γιορτής ήταν μοναδικό. Αυτό μας έδωσε πολύ μεγάλη δύναμη. Είχαμε τους φίλους μας, την οικογένειά μας στις κερκίδες», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Για το πώς ξεκίνησε η ενασχόλησή του με την κολύμβηση ανέφερε ότι: «Η κολύμβηση σε εμένα ήρθε με έναν πολύ φυσικό τρόπο, αν και ήρθε μετά από ένα δύσκολο γεγονός στη ζωή μου, ύστερα από ένα τροχαίο ατύχημα που είχα με αυτοκίνητο μόλις τελείωσα το Λύκειο. Άρχισα κινησιοθεραπεία μέσα στο νερό και ο προπονητής μου τότε μου έδειξε εμπιστοσύνη. Είχα τρομερή βελτίωση και έτσι κατάφερα σιγά σιγά και πολύ γρήγορα να μπω στο κλιμάκιο της Εθνικής Ομάδας. Φυσικά η κολύμβηση ήταν το άθλημα το οποίο αγαπούσα πάρα πολύ από μικρός, έκανα κολύμβηση σε επίπεδο σχολικού αθλητισμού. Μετά σταμάτησα λόγω υποχρεώσεων και τελικά, ήρθε μετά το ατύχημα για να ακολουθήσω πάντα αυτό που αγαπούσα».
Αναφερόμενος στα παγκόσμια ρεκόρ του, ο Γιάννης Κωστάκης τόνισε πως ήρθαν μετά από πολύ κόπο και κούραση, από το 2003 μέχρι και το 2017 σε αγωνίσματα όπως 50 μέτρα πεταλούδα, 200 μέτρα μεικτή ατομική, 100 μέτρα ελεύθερο, 100 μέτρα πρόσθιο. Ο ίδιος, μάλιστα, κατέχει και πέντε πανευρωπαϊκά στα 100 μέτρα πρόσθιο.
«Σίγουρα αυτό είναι πολύ δύσκολο. Αυτή είναι και η ομορφιά του πρωταθλητισμού. Φτάνεις σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο, σε αυτό το υψηλό σκαλοπάτι και αυτό σου δίνει τη δύναμη και τη χαρά για να θέσεις τον επόμενο στόχο», δήλωσε.
Όσον αφορά στις ίσες ευκαιρίες για τους αθλητές με αναπηρία, ανέφερε ότι: «Σίγουρα υπάρχουν ίσες ευκαιρίες. Μετά από πάρα πολλά χρόνια μπορώ να πω ότι και εμείς ως Παραολυμπιονίκες και μέσα από τον σύλλογο Ελλήνων Παραολυμπιονικών, στον οποίο είμαι και εγώ μέλος και πρώην γενικός γραμματέας, είχαμε κάνει συνεργασία με τους Ολυμπιονίκες, ένα σύμφωνο συνεργασίας, και έχουμε καταφέρει νομίζω αυτήν την εικόνα της ισοτιμίας και της ισότητας -όχι μόνο μεταξύ μας αλλά να την περάσουμε σαν εικόνα στην ελληνική κοινωνία και στον κόσμο. Σίγουρα σε κάποια πράγματα υπάρχουν κάποιες διαφορές. Προσπαθούμε όλα αυτά να εκλείψουν. Πιστεύω έχουμε φτάσει σε ένα καλό επίπεδο».
«Το μειονέκτημα είναι ότι ένα άτομο με αναπηρία αντιμετωπίζει προβλήματα προσβασιμότητας, μπορώ να πω ότι την αναπηρία δεν τη βιώνουμε μέσα από το δικό μας κινητικό πρόβλημα. Την αναπηρία μας τη δημιουργεί πολλές φορές το περιβάλλον. Δηλαδή όταν σε κάποιο χώρο δεν υπάρχει προσβασιμότητα, δεν υπάρχει χώρος να παρκάρεις, χώρος πρόσβασης για να μπεις στο κτήριο με σκαλοπάτια, με ράμπες, με ασανσέρ ή ακόμα και με την έλλειψη προσωπικού για να σε βοηθήσουν, εκεί όντως υπάρχει πρόβλημα. Είναι κάποια περιστατικά που τα έχουμε βιώσει στην καθημερινότητά μας», σχολίασε ο Παραολυμπιονίκης στην κολύμβηση.
Ενώ δεν παρέλειψε έπειτα να εξιστορήσει και ένα κωμικοτραγικό γεγονός που του έχει συμβεί, όταν κάποιος είχε παρκάρει σε πάρκινγκ αναπήρων και δεν μπορούσε να παρκάρει το αυτοκίνητό του για να πάει μετά στην προπόνησή του.
«Κάποια στιγμή είχα παρκάρει σε ανοιχτό πάρκινγκ, στο κολυμβητήριο στο ΟΑΚΑ και οι θέσεις για άτομα με αναπηρία ήταν πολύ περιορισμένες και κατειλημμένες από άλλους. Έτσι, αναγκάστηκα εγώ για να μην χάσω την προπόνησή μου, να παρκάρω το αυτοκίνητό μου, μπροστά από τα άλλα αυτοκίνητα, οπότε τα έκλεισα. Οπότε πάω στην προπόνησή μου, κολυμπάω, ήμουν με τον προπονητή μου και ξαφνικά έρχεται κάποιος και μου λέει πρέπει να βγάλεις το αυτοκίνητό σου από τη θέση πάρκινγκ».
Προς το τέλος της συνέντευξης, φυσικά, ο Γιάννης Κωστάκης δήλωσε ότι ο στόχος του είναι το Παρίσι, ενώ δεν παρέλειψε να περάσει το δικό του μήνυμα λέγοντας πως: «Μέσα από αυτό που έχω ζήσει κι εγώ -το γεγονός δηλαδή ότι κατάφερα μέσα από αυτό το αρνητικό γεγονός της ζωής μου να το μετατρέψω σε θετικό, αυτό που θα προτρέψω τα άτομα με αναπηρία είναι να ασχοληθούν με τον αθλητισμό γιατί έχει να τους προσφέρει μόνο θετικά στοιχεία».
Στο πλαίσιο της φετινής Ολυμπιακής χρονιάς, το Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας, έχει την τιμή να φιλοξενεί στη μόνιμη έκθεση του την Ολυμπιακή Δάδα των Ολυμπιακών Αγώνων Παρίσι 2024 και σας προσκαλεί να το επισκεφτείτε, ώστε να μαγευτείτε και να εκπλαγείτε από τα εκθέματα, να συγκινηθείτε στην αίθουσα 2004 και να ενθουσιαστείτε από τα διαθέσιμα δωρεάν εκπαιδευτικά και διαδραστικά προγράμματα. Αναλυτικά:
https://athensolympicmuseum.org/el/visit/agon-family/
https://athensolympicmuseum.org/el/visit/agon-classic-researcher/
https://athensolympicmuseum.org/el/visit/between-the-lines/
Πρόκειται για ένα σύνολο προγραμμάτων και δράσεων που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του Μουσείου και της αποστολής του να εκπαιδεύσει, να ευαισθητοποιήσει και να εμπνεύσει μικρούς και μεγάλους, ελληνόφωνους και μη, να ανακαλύψουν τη φιλοσοφία του Ολυμπισμού μέσα από την ιστορία του, τις αξίες του, και τον ρόλο της Ελλάδος στη διαμόρφωση της σύγχρονης μορφής του, τη χαρά και τα οφέλη του αθλητισμού, καθώς και την ικανοποίηση του να δίνει κανείς τον καλύτερό του εαυτό σε κάθε του προσπάθεια.
Ανακαλύψτε φυσικά, και τις δωρεάν περιηγήσεις κάθε Σάββατο: https://athensolympicmuseum.org/el/articles/free-guided-tours/