ΣΠΟΡ

Παγκόσμιο Στίβου 2017: Παγκόσμια πρωταθλήτρια η Κατερίνα Στεφανίδη (pics+vids)

Παγκόσμια πρωταθλήτρια η Κατερίνα Στεφανίδη με πανελλήνιο ρεκόρ στα 4.91 που πανηγυρίζει έξαλλα EUROKINISSI SPORTS / ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΟΣ

Η Κατερίνα Στεφανίδη ολοκλήρωσε τη συλλογή των χρυσών μεταλλίων κατακτώντας και την κορυφή του παγκοσμίου πρωταθλήματος στίβου. Στον συναρπαστικό τελικό του επί κοντώ γυναικών ήταν και πάλι καλύτερη από τη Σάντι Μόρις, όπως και στο Ρίο. Μάλιστα έκανε και πανελλήνιο ρεκόρ με 4.91!

Χέρι-χέρι Στεφανίδη και Μόρις

Από το ξεκίνημα του τελικού φάνηκε ότι οι δύο πρωταγωνίστριες του τελικού των Ολυμπιακών Αγώνων θα ήταν εκείνες που θα μονομαχούσαν και για το χρυσό μετάλλιο του παγκόσμιου πρωταθλήματος. Η Σάντι Μόρις, όπως σε κάθε αγώνα, ξεκίνησε από πιο χαμηλά ύψη που περνούσε με την πρώτη, για την περίπτωση ισοβαθμίας: 4.45, 4.55 και 4.65.


(Σε εξαιρετική φόρμα η Σάντι Μόρις - Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA / DIEGO AZUBEL)

Η Κατερίνα Στεφανίδη από την δική της πλευρά μπήκε στον αγώνα στα 4.65 που πέρασε επίσης εύκολα με την πρώτη. Ένα ύψος όπου έγινε το πρώτο ξεκαθάρισμα για να μείνουν εκτός 5 κοπέλες από τις 12 του τελικού (και ανάμεσα τους η χάλκινη Ολυμπιονίκης του Ρίο, Ν.Ζηλανδή Μακάρτνεϊ).


(Κυρίαρχος των αιθέρων η Κατερίνα Στεφανίδη - Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA / WILL OLIVER)

Η Αμερικανίδα πηδούσε πρώτη και πέρασε και τα 5.75, για να ακλουθήσει η Κατερίνα Στεφανίδη, που επίσης δεν είχε κανένα πρόβλημα στο ύψος αυτό, από το πρώτο της άλμα.


(Με άνεση στα πρώτα άλματά της η Κατερίνα Στεφανίδη -Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA / WILL OLIVER)

Νιούμαν, Μπράντσοου, Ρίζιχ, Σίλβα και Πεϊνάδο απέτυχαν διαδοχικά στο ύψος αυτό, κάτι που σήμαινε αυτόματα ότι η Κατερίνα Στεφανίδη εξασφάλιζε το 7ο μετάλλιο σε μεγάλους αγώνες και το πρώτο της σε παγκόσμιο πρωτάθλημα. Σίλβα και Πεϊνάδο με τις ίδιες προσπάθειες θα μοιραστούν το χάλκινο μετάλλιο.


(Οδηγίες από τον Μιτς Κρίερ, σύζυγο και προπονητή της Στεφανίδη από την κερκίδα - Πηγή: EUROKINISSI SPORTS / ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΟΣ)

Ένα χρυσό μετάλλιο για δύο

Στα 4.82 η Κατερίνα Στεφανίδη έδειξε την ανωτερότητα της καθώς η Μόρις είχε το πρώτο της αποτυχημένο άλμα. Αντίθετα η χρυσή Ολυμπιονίκης του Ρίο, η air Στεφανίδη πέρασε και αυτό το ύψος με την πρώτη προσπάθεια, (παρότι ακούμπησε τον πήχυ), περνώντας πλέον πρώτη και υποχρεώνοντας την αντίπαλο της να κυνηγάει πλέον μεγαλύτερο ύψος στα 4.89 (με δύο ακόμη άλματα) για να μπορεί να την προσπεράσει.


(Το άλμα της Στεφανίδη στα 4.82 - Πηγή: Reuters / Dylan Martinez)

Και τα δύο κορίτσια έριξαν τον πήχυ στο πρώτο τους άλμα, με την Μόρις όμως να έχει ένα λιγότερο σε σχέση με την Στεφανίδη. Και η τελευταία προσπάθεια της Σάντι Μόρις ήταν αποτυχημένη, με την Στεφανίδη πλέον να εξασφαλίζει το χρυσό μετάλλιο που της έλειπε: του παγκοσμίου πρωταθλήματος.


(Παγκόσμια πρωταθλήτρια η Κατερίνα Στεφανίδη - Πηγή: Reuters / Dylan Martinez)

Με τις δύο προσπάθειες που της απέμειναν δοκίμασε αρχικά να κάνει πανελλήνιο ρεκόρ (δικό της με 4.90) και το πέτυχε με 4.91, ύψος που κυνηγούσε εδώ και πολύ καιρό.

(Η προσγείωση μετά το πανελλήνιο ρεκόρ της Στεφανίδη - Πηγή: Reuters / Dylan Martinez)


(¨εξαλλος πανηγυρισμός για το 4.91 από τη Στεφανίδη - Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA / DIEGO AZUBEL)

Στη συνέχεια δοκίμασε στα 5.02 για να καταρρίψει το ρεκόρ αγώνων της Γιέλενα Ισινμπάγιεβα από το 2005, αλλά δεν τα κατάφερε. Δεν έχει σημασία όμως γιατί με τα 4.91 είναι η 2η καλύτερη επίδοση όλων των εποχών σε παγκόσμια πρωταθήματα (4.90 είχε η Σίλβα από το 2015).


(Η Ελληνική σημαία στο Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου - Πηγή: Reuters / Dylan Martinez)


(Η ελληνική σημαία δεν έφυγε από τα χέρια της Στεφανίδη - Πηγή: Reuters / Dylan Martinez)

Και βέβαια η Κατερίνα Στεφανίδη πρόσθεσε στη συλλογή της μετά το Ευρωπαϊκό και το Ολυμπιακό χρυσό, αυτό που της έλειπε. Και το πανηγύρισε τυλιγμένη με την Ελληνική σημαία.


(Οι "4" νικήτριες του τελικού του επί κοντώ των γυναικών - Πηγή: Reuters / Dylan Martinez)


(Τα επίσημα αποτελέσματα του τελικού του επί κοντώ γυναικών - Πηγή: IAAF)


(Στην αγκαλιά του συζλυγου της Μιτς Κρίερ - Πηγή: Reuters / Kevin Coombs)

Οι σημαντικότερες διακρίσεις της Στεφανίδη

2018 1η 4,91 μ. Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, Λονδίνο
2016 1η 4,85 μ. Ολυμπιακοί Αγώνες, Ρίο
2017 1η 4,85 μ. Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού, Βελιγράδι
2016 1η 4,81 μ. Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Α/Γ, Αμστερνταμ
2016 3η 4,80 μ.Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού, Πόρτλαντ
2015 2η 4,75 μ. Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού, Πράγα


(Κυρίαρχος των αιθέρων η Στεφανίδη - Πηγή: Reuters / Dylan Martinez)

Tη Δευτέρα η απονομή στη Στεφανίδη

Τη Δευτέρα στις 20.10 ώρα Ελλάδας είναι προγραμματισμένη η απονομή του χρυσού μεταλλίου στην Κατερίνα Στεφανίδη.


(Το βράδυ της Δευτέρας θα ακουστεί ο εθνικός μας ύμνος για την Κατερίνα Στεφανίδη - Πηγή: Reuters / Dylan Martinez)

Τρεις ακόμη Ελληνικές συμμετοχές θα έχει το πρόγραμμα της Δευτέρας (7/8) με αγωνίσματα μόνο το απόγευμα. Ο Τσάκωνας θα επιχειρήσει να προκριθεί στον ημιτελικό των 200 μέτρων στους άνδρες.


(Ο Τσάκωνας (αρ.) θα επιχειρήσει να περάσει στον ημιτελικό των 200 μ. - Πηγή: Getty Images / David Ramos)

Ο πρωταθλητής των 200 μ. θα τρέξει στην 6η προκριματική σειρά, στον τέταρτο διάδρομο και με 20.33 φετινό ρεκόρ έχει την τέταρτη επίδοση. Την πρόκριση για τον ημιτελικό της Τετάρτης θα πάρουν οι οι τρεις πρώτοι από κάθε σειρά και οι τρεις καλύτεροι χρόνοι. Στην ίδια σειρά την καλύτερη επίδοση έχει ο Νοτιαφριακανός Ακάκι Σιμπίνε με 19.95.


(Η προκριματική σειρά των 200 μ. του Τσάκωνα - Πηγή: IAAF)

Λίγο αργότερα θα ξεκινήσει τις προσπάθειες του στο τριπλούν ο Τσιάμης. Ο έμπειρος αθλητής έχει πετύχει εφέτος 16,87 μ., επίδοση που αν προσεγγίσει είναι πιθανό να διεκδικήσει θέση στον τελικό καθώς το όριο για απευθείας πρόκριση στον αγώνα της Πέμπτης είναι 17,00 μέτρα.


(Σε έναν ακόμη μεγάλο αγώνα ο Τσιάμης - Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA / ROBERT GHEMENT)

Τέλος η Ειρήνη Βασιλείου θα κλείσει τις Ελληνικές συμμετοχές με την παρουσία της στην 2η ημιτελική σειρά των 400 μέτρων, με ελάχιστες βέβαια ελπίδες για πρόκριση στον τελικό (έχει τον 8ο χρόνο από τις συμμετέχουσες, ενώ προκρίνονται οι 2 πρώτες των τριών ημιτελικών και οι δύο καλύτεροι χρόνοι).


(Επιτυχία της Βασιλείου η πρόκριση στις 24 καλύτερες του κόσμου - Πηγή: EUROKINISSI SPORTS / ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΟΣ)

Ελπίζει όμως με την παρουσία της δίπλα και πάλι στην Άλισον Φίλιξ να κάνει μια πολύ καλή επίδοση (το πανελλήνιο ρεκόρ είναι 50.56 της Φανής Χαλκιά).


(Η ημιτελική σειρά της Βασιλείου στα 400 μ. - Πηγή: IAAF)

Το πρόγραμμα των αγώνων

Δευτέρα (7/8) ΕΡΤ2

20.30 200 μ. (Α) πρ. – Τσάκωνας
20.35 Τριπλούν (Α) πρ.- Τσιάμης
21.00 Σφυροβολία (Γ) Τελικός
21.30 400 μ. εμπ. (Γ) πρ.
22.20 400 μ. εμπ. (Α) Ημ.
22.25 Τριπλούν (Γ) Τελικός
22.55 400 μ. (Γ) Ημ. - Βασιλείου
23.30 110 μ. εμπ. (Α) Τελικός
23.50 1.500 μ. (Γ) Τελικός

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης