ΣΠΟΡ

Ναρκωτικά, σεξ και προβλήματα με το νόμο για τα «αστέρια του παρκέ»

Reuters/Mario Anzuoni

Η περιπέτεια του Λαμάρ Όντομ, που βρέθηκε αναίσθητος σε οίκο ανοχής στη Νεβάδα, υπενθύμισε στους φιλάθλους, ότι στον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ δεν είναι όλα τόσο λαμπερά και ειδυλλιακά.

Ο σύζυγος της Κλόε Καρντάσιαν δεν απασχολεί για πρώτη φορά τα Μέσα έχοντας προβλήματα με το Νόμο. Ακόμη και όταν ήταν στο πικ της δόξας του, φορώντας την φανέλλα κορυφαίων ομάδων του ΝΒΑ, είχε απασχολήσει τις Αρχές. Το 2001 είχε παραβιάσει δύο φορές τους κανονισμούς του πρωταθλήματος για χρήση ναρκωτικών. Μεγαλωμένος στο Κουίνς και με πατέρα χρήστη ηρωίνης, πάλευε όλη του τη ζωή με τους «δαίμονες». Στον πρώτο του γάμο έχασε το τρίτο του παιδί από το σύνδρομο βρεφικού θανάτου. Το 2011 μια ξαδέλφη του, με την οποία ήταν πολύ δεμένος, έπεφτε νεκρή από πυροβολισμούς στη Νέα Υόρκη. Και ο ίδιος είχε «συμμετοχή» σε θανατηφόρο δυστύχημα με θύμα 15χρονο, επιβαίνοντας σε λιμουζίνα.


(Πηγή: Reuters/Danny Moloshok)

Η πίεση δε, μετά τον λαμπερό γάμο του με την τηλεπερσόνα Κλόε Καρντάσιαν, αποδείχθηκε αφόρητη. Κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει πως βρέθηκε αναίσθητος έχοντας καταναλώσει (σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις) μεγάλη ποσότητα φυτικού Βιάγκρα και σε κατάσταση μέθης. Πολλοί είναι αυτοί πάντως που θυμήθηκαν αντίστοιχες περιπτώσεις, που «θολώνουν» λίγο την λαμπερή εικόνα του Επαγγελματικού μπάσκετ στην Αμερική.

Οι «άτακτοι All Stars»

Ο Αλεν Άιβερσον είναι ένα από τα πιο λαμπρά αστέρια του ΝΒΑ. 11 Ολ Σταρ Γκέιμς, Ολυμπιακό μετάλλιο στην Αθήνα, μέλος της Ντρημ Τημ, αμέτρητες ατομικές διακρίσεις, κυρίως φορώντας την φανέλα της Φιλαδέλφεια. Ούτε αυτός όμως γλύτωσε τα μπλεξίματα με το Νόμο. Το 1997 συλλαμβάνεται με φίλους του, για κατοχή μαριχουάνας και οπλοκατοχή, αλλά δήλωσε «άγνοια» και εξέτισε ποινή κοινωνικού έργου. Ο μεγάλος του εθισμός ήταν ο τζόγος και αμέτρητα ήταν τα επεισόδια σε γνωστά καζίνο του ίδιου ή μελών της προσωπικής του ασφάλειας.


(Πηγή: Reuters/Tim Shaffer)

Ο Μάικλ «Σούγκαρ» Ρέι Ρίτσαρτσον ήταν ίσως ο πρώτος All Star, που καταστράφηκε από τα ναρκωτικά. Ρούκι το 1978 με τους Νικς κατάφερε να αγωνιστεί μόλις 8 σεζόν (τις 4 από αυτές πήρε μέρος στο All Star Game), αφού η κοκαΐνη ήταν η «κατάρα» του. Εξ ου και το προσωνύμιο «Σούγκαρ». Απέτυχε σε διαδοχικά τεστ, παρότι ακολούθησε τρία διαφορετικά προγράμματα αποτοξίνωσης. Αποβλήθηκε οριστικά το 1986 και αγωνίστηκε 13 χρόνια ακόμη, κυρίως στην Ευρώπη.

Ο Ντέιμον Στουνταμάιρ εμφανίστηκε με τους Τορόντο Ράπτορς το 1995 για πρώτη φορά. Τα καλά του χρόνια ήταν όμως στο Πόρτλαντ. Όπως και η αγαπημένη συνήθεια, η μαριχουάνα. Επανειλημμένες συλλήψεις για κατοχή, μία από αυτές με τον συμπαίκτη του Ρασίντ Ουάλας, ακόμη και για μεταφορά με αεροπλάνο. Το 2003 τιμωρήθηκε με τρίμηνη αποβολή και πρόστιμο. Συμμετείχε σε πρόγραμμα απεξάρτησης.

Οι Φοίνιξ Σανς επέλεξαν το 1991 τον ταλαντούχο Ρίτσαρντ Ντουμάς. Λίγους όμως μήνες μετά αποκαλύφθηκε ότι ήταν χρήστης ουσιών. Αποβλήθηκε για μια σεζόν λόγω βιαίας συμπεριφοράς, όλοι όμως ήξεραν το πρόβλημα του με το κρακ, αλλά και την χρήση απαγορευμένων στεροειδών. Πριν έναν χρόνο συνελήφθη με τις κατηγορίες της κλοπής και συμμετοχής σε συμμορία.

Ο δικός μας Ρόι

Ο Ρόι Τάρπλεϊ είχε όλα τα προσόντα για να κάνει τεράστια καριέρα στο ΝΒΑ. Οι Ντάλας Μάβερικς τον επέλεξαν το 1986 στο ντραφτ. Κατάφερε όμως να αγωνιστεί μόλις για 4 σεζόν. Η κοκαΐνη τον κατέστρεψε. Το 1991 αποβλήθηκε από το ΝΒΑ. Επέστρεψε το 1994. Στο ενδιάμεσο πρόλαβε να μεγαλουργήσει, εντός και εκτός παρκέ, με τον Άρη και τον Ολυμπιακό. Οι ιστορίες για κατανάλωση μπύρας αγγίζουν το όριο των μύθων. Το 1995 αποβλήθηκε οριστικά από την Αμερικανική λίγκα όντας αλκοολικός. Επέστρεψε στην Ελλάδα, περιπλανήθηκε σε Κύπρο, Ρωσία, Κίνα αλλά και μικρότερες λίγκες στον κόσμο. Στις αρχές του έτους άφησε τον μάταιο τούτο κόσμο σε ηλικία 50 χρόνων.

Δίνοντας το παράδειγμα στους νέους


(Πηγή: Reuters)

Ο Τζον Λούκας είναι ίσως μια από τις εξαιρέσεις του κανόνα, καθώς κατάφερε να ξεφύγει από τον εφιάλτη των ναρκωτικών. Αγωνίστηκε 14 χρόνια στον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ, δυο φορές όμως παραλίγο να καταστρέψει την καριέρα του, για την κοκαΐνη. Τον Δεκέμβριο του 1984 και πριν την έναρξη της σεζόν το 1986 απέτυχε στα σχετικά τεστ, όντας παίκτης των Χιούστον. Βρέθηκε θετικός σε χρήση ναρκωτικών και αλκοόλ. Τέσσερα χρόνια μετά απεσύρθη και πάλεψε με το «θηρίο». Βγήκε νικητής και το 1992 επιστρέφει ως προπονητής στο Σαν Αντόνιο, υπηρετώντας με μεγάλη επιτυχία τους πάγκους μέχρι το 2010. Όμως η μεγαλύτερη του συνεισφορά είναι η δημιουργία προγράμματος, που βοηθά νέους αθλητές να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα με τα ναρκωτικά και τον αλκοολισμό, δίνοντας την δυνατότητα σε πάρα πολλά παιδιά να μην σπαταλήσουν τα προσόντα τους και να γλυτώσουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης