ΣΠΟΡ

Σαν σήμερα: «έφυγαν» ο Μαξ Σμέλινγκ και ο Φρεντ Πέρι

Σαν σήμερα: «έφυγαν» ο Μαξ Σμέλινγκ και ο Φρεντ Πέρι
Στο Αμβούργο κηδεύτηκε ο θρύλςο της πυγμαχίας Μαξ Σμέλινγκ ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA / Kay Nietfeld

Δεν συμβαίνει συχνά, αλλά η 2η ημέρα του Φεβρουαρίου είναι μια θλιβερή επέτειος στην οποία «έφυγε» όχι μόνον ένας, αλλά δύο από τους «θρύλους» όλων των εποχών, που σημάδεψαν τα αθλήματα τους: ο Μαξ Σμέλινγκ στην πυγμαχία και ο Φρεντ Πέρι στο τέννις.

Από τα ρινγκ στην μάχη της Κρήτης!

Ο Μαξ Σμέλινγκ γεννήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου του 1905 και έζησε σχεδόν 100 χρόνια μέχρι τις 2 Φεβρουαρίου του 2005, προλαβαίνοντας να γνωρίσει τα πάντα: αθλητική δόξα, καταστροφή, τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο και τη Μάχη της Κρήτης, επιτυχίες και αναγνώριση. Από το μικρό χωριό Κλέιν Λούκοφ η οικογένεια Σμέλινγκ θα αναζητήσει ένα καλύτερο μέλλον στο Αμβούργο, ύστερα στις ΗΠΑ και επιστροφή στο Αμβούργο. «Ερωτεύτηκε» την πυγμαχία όταν ο πατέρας του τον πήγε να δει ένα φιλμ από αγώνα του Τζακ Ντέμπσι και παρά τις προσπάθειες της μητέρας του να τον αποτρέψει ανέβηκε στα ρινγκ.

8744340


(Τα αποκαλύπτήρια του αγάλματος του Μαξ Σμέλινγκ - Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA / INGO WAGNER)

Πριν κλείσει τα 20 ήταν ένας από τους κορυφαίους Γερμανούς πυγμάχους, σε ερασιτεχνικό επίπεδο, αναδείχθηκε πρωταθλητής της χώρας και πέρασε στην επαγγελματική πυγμαχία. Το 1927, οι κάτοικοι της Γερμανίας παρακολούθησαν για πρώτη φορά αγώνα πυγμαχίας, σε απευθείας μετάδοση και τον Μαξ Σμέλινγκ να αναδεικνύεται πρωταθλητής Ευρώπης. Το 1928 πάει στη Νέα Υόρκη και αρχίζει από το μηδέν, αφού δεν αναγνωρίζονταν οι νίκες του στην Ευρώπη. Στις 12 Ιουνίου 1930 νίκησε τον Τζακ Σάρκεϊ και έγινε ο πρώτος Ευρωπαίος που φόρεσε τη ζώνη του Πρωταθλητή Κόσμου.

GettyImages 3401641


(Ο "θρύλος" της πυγμαχίας Μαξ Σμέλινγκ - Πηγή: Getty Images / Keystone)

Τα συχνά ταξίδια του Μαξ Σμέλινγκ στην Αμερική είχαν ως αποτέλεσμα να θεωρηθεί για τον Χίτλερ και τους Ναζί σαν «αμερικανόφιλος». Και στις ΗΠΑ όμως θα αποκτήσει εχθρούς, αφού τον ταυτίζουν με το ναζιστικό καθεστώς.

Αφού θα χάσει τον παγκόσμιο τίτλο θα επιμείνει και το 1936 στο Μπρονξ, γράφεται ιστορία: η πρώτη μονομαχία του με τον Τζο Λούις που θα νικήσει (ως αουτσάιντερ) στον 12ο γύρο. Ο Γιόζεφ Γκέμπελς θα εκμεταλλευτεί την επιτυχία ως «απόδειξη» της ανωτερότητας της φυλής και για πρώτη φορά θα γίνει δεκτός στην ναζιστική Γερμανία με τιμές ήρωα.

Ο ίδιος όμως είχε άλλη άποψη. Λέγεται ότι αρνήθηκε να διώξει τον Εβραίο προπονητή - μάνατζέρ του, Τζο Γιάκομπς και στη ρεβάνς με το Λούις το 1938 κατεβαίνει μαζί του στο ρινγκ. Και εκεί ήρθε αντιμέτωπος με την πραγματικότητα. Οι Αμερικανοί τον έβλεπαν ως εκπρόσωπο του Γ΄ Ράιχ και οι Γερμανοί ως προδότη γιατί δεν υπάκουσε στις εντολές. Ο αγώνας κράτησε μόλις δύο λεπτά. Ο Αμερικανός νίκησε και ο Σμέλινγκ διαμαρτυρήθηκε για αντικανονικά χτυπήματα.

GettyImages 1235520


(Ο Λούις έχει βγάλει νοκ άουτ τον Σμέλινγκ - Πηγή: Getty Images / Hulton Archive)

Οι φωτογραφίες τον δικαιώνουν αλλά ο διαιτητής δεν δέχτηκε κουβέντα. «Τελικά, ευτυχώς που έχασα τον αγώνα. Εάν νικούσα και ερχόμουν πίσω στη Γερμανία με νίκη θα με βράβευαν. Μετά τον πόλεμο θα μπορούσα να είχα θεωρηθεί σαν εγκληματίας πολέμου» θα πει το 1975.

Στην μάχη της Κρήτης

Ο πόλεμος ξέσπασε και στρατολογείται στο σώμα ελίτ των αλεξιπτωτιστών. Στις 20 Μαΐου 1941 «έπεσε» με το αλεξίπτωτό του στο Μάλεμε στην Κρήτη. Εκεί, κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας της μάχης, τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε στην Αθήνα. Θεωρήθηκε ακατάλληλος για την ενεργό δράση και επέστρεψε στην πατρίδα του. Εκεί ανέλαβε υπεύθυνος μεταφοράς των Εβραίων σε στρατόπεδα. Η στενή σχέση που είχε με τους Εβραίους της Αμερικής, πολλές φορές τον ώθησε να βοηθήσει ανθρώπους που κινδύνευαν. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση δύο μικρών παιδιών που έκρυψε στο δωμάτιό του και τα βοήθησε να φύγουν για την Αμερική. Χρησιμοποιώντας την ιδιότητά του επισκεπτόταν στρατόπεδα αιχμαλώτων και προσπαθούσε να καλυτερέψει τις συνθήκες κράτησής τους.

2565055


(Ο Μαξ Σμέλινγκ - Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA / KAY NIETFELD)

Το τέλος του πολέμου βρήκε τον Μαξ Σμέλινγκ οικονομικά κατεστραμμένο. Το 1947 επέστρεψε στα ρινγκ, έκανε κάποιες νίκες αλλά γρήγορα αποσύρθηκε. Όμως δύο νεαροί Εβραίοι, που είχε σώσει και είχαν γίνει επιτυχημένοι επιχειρηματίες σε κορυφαία εταιρεία αναψυκτικών θα του προσφέρουν δουλειά και γρήγορα ο Μαξ Σμέλινγκ απέκτησε το δικό του εργοστάσιο στη Γερμανία. Τα περισσότερα από τα χρήματα που κέρδιζε τα πρόσφερε σε όσους τα είχαν ανάγκη. Το 1948 συναντήθηκε με τον παλιό του αντίπαλο Τζο Λούις. Ο Αμερικανός πυγμάχος αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα και ο Γερμανός τον βοήθησε κατ’ επανάληψη. Μάλιστα, το 1981 κάλυψε όλα τα έξοδα της κηδείας του.

2565195


(Λούις (αρ.) και Σμέλινγκ στη Νέα Υόρκη το 1960 - Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA / STR)

Μαζί με τη σύζυγό του, Άννι Όντρα, ίδρυσαν το ίδρυμα Μαξ Σμέλινγκ, το οποίο ακόμα και σήμερα επιδίδεται σε κοινωφελές έργο. Ο αθλητισμός αποτέλεσε τη μεγάλη αγάπη της ζωής του και μέχρι τα 90 του γυμναζόταν. Το 1992 μπήκε στο Διεθνές Hall Of Fame. Για τη ζωή του Μαξ Σμέλινγκ γυρίστηκαν κινηματογραφικές ταινίες και γράφτηκαν μυθιστορήματα, τραγούδια, ποιήματα, θεατρικά έργα ακόμα και σε όπερα (Shadowboxer, η οποία βασίζεται στη ζωή του Τζο Λούις) με στοιχεία από τη ζωή του.

9155322


(Ο πρώην Γερμανός πρωταθλητής πυγμαχίας Χένρι Μασκε, που υποδύθηκε τον Σμέλινγκ στον κινηματογράφο - ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA / SOEREN STACHE)

Ο «βασιλιάς» του Wimbledon

Ο Φρεντ Πέρι γεννήθηκε στις 18 Μαΐου του 1909 στο Στόκπορτ και αποτελεί έναν από τους θρύλους του τέννις και τον ήρωα των Βρετανών για το τουρνουά του Γουίμπλεντον.

GettyImages 154561568


(Ο Φρεντ Πέρι (2ος από αρ.) με το τρόπαιο στο Γουίμπλεντον - Πηγή: Getty Images / A. Hudson)

Έγινε ο πρώτος και μόνος μέχρι σήμερα Βρετανός αθλητής, που κέρδισε και τα 4 τουρνουά Grand Slam (ο Μάρεϊ αναζητά ακόμη το Australian Open και το Ρολάν Γκαρός), όπως επίσης και ο πρώτος με 3 διαδοχικές κατακτήσεις του Λονδρέζικου OPEN (1934, 1935, 1936) μέχρι τον μεγάλο Μπγιορν Μποργκ.

GettyImages 1231327


(Ο Μποργκ (αρ.) με τον Πέρι το 1978, λίγο μετλα την ισοφάριση του ρεκόρ - Πηγή: Getty Images / Allsport Hulton/Archive)

Επίσης έμοιαζε να υπάρχει και μια κατάρα για τους Βρετανούς τεννίστες στο Wimbledon, που δεν μπορούσαν να κερδίσουν στο σπίτι τους, μέχρι το 2013 που την «έσπασε» ο Άντι Μάρεϊ. Για αυτό και πέρυσι (2016) οι διοργανωτές του τουρνουά ετοίμασαν, με την βοήθεια της τεχνολογίας, μια «εικονική μονομαχία» Πέρι-Μάρεϊ στο κεντρικό γήπεδο.

Παρότι ανέβηκε και στο ν.1 της παγκόσμιας κατάταξης, η αξία του και η συμβολή του στον Βρετανικό αθλητισμό αναγνωρίστηκε πολύ αργότερα, αφού από το 1927 έως το 1967 η παγκόσμια ομοσπονδία του τέννις αγνοούσε τους αθλητές που ξεκίνησαν ερασιτέχνες και αγωνίστηκαν και επαγγελματικά.

1561483


(Ο Πέρι σε δράση - Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA / PA FILES/PA/PA-BW)

Το άγαλμα του κοσμεί τα κορτ του Wimbledon από το 1984 και πλέον αναγνωρίζεται η κληρονομιά του στο άθλημα: ο «βασιλιάς των κορτ». Παράλληλα έγινε και επιτυχημένος επιχειρηματίας δίνοντας το όνομα του σε εταιρεία ρουχισμού.

12846248


(Το άγαλμα του Φρεντ Πέρι στο Γουίμπλεντον - Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA / ANDY RAIN)

«Έφυγε» στις 2 Φεβρουαρίου του 1995, σε ηλικία 85 χρόνων, σε νοσοκομείο της Μελβούρνης με σπασμένα πλευρά από πτώση στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του...