Κόπα Άφρικα: με χρώμα Ελληνικό η γιορτή του ποδοσφαίρου
Πρεμιέρα από σήμερα (και μέχρι τις 5/2) στα γήπεδα της Γκαμπόν για την 31η διοργάνωση του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής με την συμμετοχή των κορυφαίων ονομάτων του Αφρικανικού ποδοσφαίρου και με Ελληνικό χρώμα.
Η Γκαμπόν κλήθηκε να φιλοξενήσει την εφετινή διοργάνωση του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής που συμπληρώνει 60 χρόνια ζωής, παρότι αρχικά ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθεί στην Λιβύη. Όμως εμπόλεμη κατάσταση στη χώρα άλλαξε τα δεδομένα. Το ίδιο είχε συμβεί και πριν από 2 χρόνια με τον ιό Έμπολα να υποχρεώνει τους διοργανωτές να την μεταφέρουν από το Μαρόκο στην ισημερινή Γουινέα.
(Πηγή: Reuters / Amr Abdallah Dalsh/File Photo)
Το 2015 ήταν η ώρα της Ακτής του Ελεφαντοστού να στεφθεί πρωταθλήτρια Αφρικής. Ένα τρόπαιο που περίμενε 23 ολόκληρα χρόνια η παρέα του Ντρογκμπά και των αδελφών Τουρέ και το πήρε στα πέναλτυ με την έτερη μεγάλη ποδοσφαιρική δύναμη της Ηπείρου, τη Γκάνα.
(δείτε εδώ τα στιγμιότυπα του τελικού)
Δυο χρόνια μετά η Ακτή παρουσιάζεται χωρίς τα «ιερά της τέρατα» και υπάρχουν οι φιλόδοξοι διεκδικητές του τίτλου: οι διοργανωτές του κορυφαίου Αφρικανού ποδοσφαιριστή της χρονιάς Ομπαμεγιάνγκ, τα «λιοντάρια» της Σενεγάλης του «υπερηχητικού» Σάντρο Μανέ της Λίβερπουλ, η Αλγερία του πρωταθλητή Αγγλίας Ριάντ Μαχρέζ, τα «μαύρα αστέρια» της Γκάνας, αλλά και οι «Φαραώ» της Αιγύπτου, που επιστρέφουν μετά από 3 διοργανώσεις διεκδικώντας το 8ο στέμμα. Μεγάλη απούσα η Νιγηρία.
(Δείτε το βίντεο που ετοίμασε η UEFA για τα αστέρια του Κόπα Άφρικα)
Οι «Έλληνες» της διοργάνωσης
Με Ελληνικό χρώμα θα είναι και αυτό το Κόπα Άφρικα, αφού 8 ποδοσφαιριστές από την Superleague θα είναι παρόντες στα 4 γήπεδα της Γκαμπόν: ο Ουαρντά (Αίγυπτος-Παναιτωλικός), ο Εμποκού (ΛΔ Κογκό-Παναθηναϊκός), ο Γουακάσο (Γκάνα-Παναθηναϊκος), Κουλιμπαλί (Μάλι-Παναθηναϊκός), ο Ντα Κόστα (Μαρόκο-Ολυμπιακός), Ρομαό (Τόγκο-Ολυμπιακός), και οι Ζεζίνιο – Τόνι Σίλβα (Γουινέα Μπισάου-Λεβαδειακός).
(Ο Ουαρντά (ν.22) στο φιλικό Αίγυπτος-Τυνησία - Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA / Ali Haider)
Υπάρχουν 4 ακόμη που έχουν «δεσμούς με το Ελληνικό ποδόσφαιρο: ο Ντοσεβί (Τόγκο), ο Γιαταμπαρέ (Μάλι), αμφότεροι από τον Ολυμπιακό, ο Μενσά (Γκάνα), που έκανε προετοιμασία με τον Παναθηναϊκό το 2009 (δεν υπήρξε θέση ξένου και δεν υπέγραψε στους «πράσινους» και κυρίως ο Έκτορ Ραούλ Κούπερ, που θα κάθεται στον πάγκο της εθνικής Αιγύπτου και θα κάνει τους φίλους του Άρη να τον αναπολούν.
Οι όμιλοι
1ος όμιλος: Γκαμπόν, Γουινέα Μπισάου, Καμερούν, Μπουρκίνα Φάσο
2ος όμιλος: Αλγερία, Ζιμπάμπουε, Σενεγάλη, Τυνησία
3ος όμιλος: Ακτή Ελεφαντοστού, ΛΔ Κογκό, Μαρόκο, Τόγκο
4ος όμιλος: Αίγυπτος, Γκάνα, Μάλι, Ουγκάντα (1η εμφάνιση από το 1978 και την εποχή του δικτάτορα Αμίν Νταντά)
Από κάθε όμιλο προκρίνονται οι 2 πρώτοι στα προημιτελικά.
Το σημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνει τις αναμετρήσεις του α ομίλου, Γκαμπόν-Γουινέα Μπισάου (18.00) και Μπουρκίνα Φάσο-Καμερούν (21.00).
Οι αριθμοί του Κόπα Άφρικα
*Η Αίγυπτος έχει τις περισσότερες κατακτήσεις (7). Από 4 έχουν Γκάνα και Καμερούν
*Πρώτος σκόρερ όλων των εποχών ο Σαμουέλ Ετόο του Καμερούν με 18 γκολ
*Ο τερματοφύλακας της Αιγύπτου Ελ Χανταρί (εφόσον αγωνιστεί) θα γίνει ο γηραιότερος παίκτης στην ιστορία σε ηλικία 44 χρόνων (στα 39 είχε παίξει ο γνωστός μας Χοσάμ Χασάν).
*Ο Σονγκ του Καμερούν και ο Αχμέντ Χασάν της Αιγύπτου έχουν τις περισσότερες συμμετοχές (8).
*Αίγυπτος και Γκάνα έχουν φιλοξενήσει την διοργάνωση από 4 φορές, ενώ για τη Γκαμπόν είναι η 2η (μετά το 2012)