ΣΠΟΡ

Οδηγία στους κάτω των 10 ετών ποδοσφαιριστές στις ΗΠΑ: Μην κάνετε κεφαλιές

Οδηγία στους κάτω των 10 ετών ποδοσφαιριστές στις ΗΠΑ: Μην κάνετε κεφαλιές
Κεφαλιά σε αγώνα νέων Ricky Carioti The Washington Post via Getty Images/Ideal Images

Οι ποδοσφαιριστές έχουν δύο βασικούς τρόπους να προωθήσουν την μπάλα μπροστά: χρησιμοποιώντας τα πόδια ή το κεφάλι τους. Στην Αμερική τουλάχιστον, οι πολύ νέοι μπορούν να σβήσουν τη δεύτερη επιλογή από την λίστα.

Η Ομοσπονδία Αμερικανικού Ποδοσφαίρου ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως δεν πρέπει να γίνονται κεφαλιές από παιδιά ηλικίας 10 ετών και κάτω.

Η οδηγία απευθύνεται στα παιδιά που παίζουν στις μικρές εθνικές της χώρας αλλά και στις ακαδημίες των ομάδων, σε προγράμματα που αντιπροσωπεύουν έναν αριθμό από περισσότερα από τα τρία εκατ. που παίζουν ποδόσφαιρο σε όλη την Αμερική το 2014. Αυτό το τελευταίο νούμερο είναι συγκριτικά μεγαλύτερο από το αντίστοιχο δεκαετίες πίσω και μοιράζεται εξίσόυ ανάμεσα σε αγόρια και κορίτσια.

Η Ομοσπονδία πάντως αφήνει ένα παράθυρο ανοικτό, καθώς σε ανακοίνωσή της αναφέρει πως "κάποια από τα νεαρά μας μέλη που πήραν την πρωτοβουλία και ξεκίνησαν τα προγράμματα δεν έχουν σαφή εντολή να υιοθετήσουν τους κανόνες". Προτρέπονται όμως να το κάνουν, καθώς οι οδηγίες βασίζονται στη συμβουλή της αμερικανικής ποδοσφαιρικής ιατρικής επιτροπής.

Συμφωνία μετά τις μηνύσεις εις βάρος συλλόγων

Η διακήρυξη έρχεται μετά την αγωγή που υποβλήθηκε το 2014 κατά της Ομοσπονδίας Αμερικανικού Ποδοσφαίρου, της αντίστοιχης των νέων, του Αμερικανικού Ποδοσφαιρικού Οργανισμού Νέων, του αμερικανικού κλαμπ και της Ένωσης Νεαρών Ποδοσφαιριστών της Καλιφόρνια.

Υπήρξε τελικά συμφωνία με τους ενάγοντες η οποία ανακοινώθηκε τη Δευτέρα και συμπεριλαμβάνει και άλλες αλλαγές για να υλοποιηθεί η νέα οδηγία. Ανάμεσα σε άλλα παίρνονται μέτρα για να προληφθούν τραυματισμοί, αυξάνεται η ευθύνη των προπονητών για να μην υπάρχει διάσειση, όπως όμως και των διαιτητών, των γονιών και των παικτών. Επίσης, δημιουργείται ομάδα διαχείρισης διάσεισης με ειδική στολή.

Ο Στιβ Μπέρμαν, επικεφαλής της ομάδας των εναγόντων, είπε πως η προσφυγή στόχευε "στο να εστιαστεί η προσοχή στην Αμερικανική Ομοσπονδία και τα νεαρά της μέλη".

"Αισθανόμαστε πως έχουμε πετύχει τον πρωταρχικό μας στόχο" πρόσθεσε ο Μπέρναμ. "Είμαστε ευχαριστημένοι που μπορέσαμε να παίξουμε έναν ρόλο στη βελτίωση της ασφάλειας του σπορο για τα παιδιά".

Τι δείχνει η αναφορά του 2007


Μία έρευνα που έγινε το 2007 σε αμερικανικά σχολεία, σε γυμνάσια, λύκεια αλλά και αθλητικά κολλέγια και δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Αθλητικής Προπόνησης, έδειξε ότι το ποδόσφαιρο είναι δεύτερο πίσω από το αμερικανικό ποδόσφαιρο ως προς την πρόκληση διάσεισης.

Πέντε χρόνια μετά δημοσιεύεται νέα έρευνα στην Εφημερίδα Αθλητικής Ιατρικής, η οποία φτάνει σε αντίστοιχα αποτελέσματα. Ανακαλύπτεται πως οι μισές από όλες τις διασείσεις γίνονταν στο αμερικάνικο ποδόσφαιρο, ενώ τα κορίτσια στο ποδόσφαιρο είχαν τα αμέσως υψηλότερα ποσοστά.

Ακόμα πιο πρόσφατα, ερευνητές κοίταξαν τον αριθμό από διασείσεις σε διάφορους παίκτες σε σχολεία και ανακάλύψαν πως τα πσοοστά σε αγόρια και κορίτσια είχαν ανέβει ανάμεσα στο 2005 και το 2014. Για κάθε 10.000 νέους που αθλούνταν τακτικά υπήρχαν 4,5 διασείσεις για τα κορίτσια και 2.8 για τα αγόρια.

Βέβαια, η κεφαλιά δεν ήταν ο κύριος λόγος, με την αναφορά να λέει σαφώς πως το πιο πιθανό είναι να υπάρξει διάσειση με άλλες μορφές φυσικής επαφής.

"Εάν μπορέσουμε και εδραιώσουμε την εφαρμογή των συγκεκριμένων κανόνων και ελαχιστοποιήσουμε την επαφή ανάμεσα στους πάικτες, τότε μπορεί να υπάρξει μείωση έως και 60% στις διασείσεις, ενώ θα μειωθούν και άλλοι τραυματισμοί" είπε η Σάρα Κ. Φιλντς (Sarah K. Fields), βοηθός καθηγητής επικοινωνίας στο πανεπιστήμιο του Κολοράντο στο Ντένβερ.

Πίεση στη Βρετανία να μειωθούν οι κεφαλιές

Επομένως, τι ακολουθεί μετά;

Η συζήτηση που έχει ανοίξει και δεν αφορά αποκλειστικά στις ΗΠΑ. Ξεκίνησε στο τελευταίο Παγκόσμιο Κύπελλο όταν ο Γερμανός μέσος Κρίστοφ Κράμερ ( Christoph Kramer) ζαλίστηκε πολύ όταν συγκρούστηκε με Αργεντινό παίκτη. Παράλληλα, ήταν θέμα συζήτησης και στη Βρετανία, στην Πρέμιερ Λιγκ, η οποία έχει επιβάλει ως κανονισμό την έξοδο των παικτών που έχουν χτυπήσει στο κεφάλι και την εξέτασή τους από γιατρό. Ο προπονητής της Τσέλσι, Ζοζέ Μουρίνιο είχε διαφωνία με την γιατρό της ομάδας Εύα Καρνέιρο (Eva Carneiro) για ένα γεγονός νωρίτερα μέσα στην σεζόν.

Την προηγούμενη χρονιά, ο Βρετανός Κρις Μπράιαν (Chris Bryant), μέλος του κοινοβουλίου είχε βγάλει λόγο με τίτλο "Η διάσειση μπορεί να σκοτώσει" και ζήτησε την ελαχιστοποίηση στις κεφαλιές στους νέους παίκτες.

Ο Ντέι Χίντλει (Dale Headley) παραδέχτηκε πως ανησυχεί για πιθανό τραύμα στο κεφάλι για τον 13χρονο γιο του και την 10χρονη κόρη του, ενώ παίζουν σε ομάδα στο Λονδίνο. Ευτυχώς, έχουν βρει μόνοι τους τρόπο να αποφεύγουν τις κεφαλιές. Η κόρη "δεν θα ακουμπήσει με το κεφάλι της μπάλα, ακόμα και εάν εξαρτάται η ζωή της από αυτό", ενώ ο γιος Όουεν "δεν ενθουσιάζεται από την ιδέα της κεφαλιάς".

Ο Χίντλει αναγνωρίζει πως βρίσκει την έρευνα για τις ζημιές που μπορεί να προκληθούν στους παίκτες "ενοχλητική".

"Είναι επικίνδυνη δουλειά", τονίζει.

Πηγή CNN U.S. youth soccer players told: Don't head the ball

Greg Botelho Journalist Motez Bishara contributed to this report.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ