ΣΠΟΡ

Το CAS μείωσε την ποινή της Σαράποβα, επιστρέφει στα κορτ την άνοιξη

Το CAS μείωσε την ποινή της Σαράποβα, επιστρέφει στα κορτ την άνοιξη
Reuters / MARIO ANZUONI / Files

Την άνοιξη του 2017 η Μαρία Σαράποβα επιστρέφει στα κορτ του τέννις, αφού το CAS δέχθηκε τα επιχειρήματά της και μείωσε την πινή αποκλεισμού της για την χρήση της απαγορευμένης ουσίας "μελδόνιο".

Στις 25 Ιανουαρίου του 2016 η ITF είχε τιμωρήσει την Μαρία Σαράποβα με διετή αποκλεισμό για την λήψη του σκευάσματος, που μπήκε στη λίστα με τις απαγοερευμένες ουσίες λίγες ημέρες νωρίτερα, όμως το CAS μείωσε σήμερα την ποινή της κατά 9 μήνες (μέχρι τις 26 Απριλίου) και έτσι η Σαράποβα θα μπορέσει και πάλι να αγωνιστεί, εφόσον το θέλει στο Roland Garros του 2017 (τέλη Μαΐου).

2016 03 07T203445Z 709919955 GF10000337171 RTRMADP 3 TENNIS SHARAPOVA


(Πηγή: Reuters / THOMAS PETER / Files)

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, το CAS θεωρεί ότι η Σαράποβα δεν παραβίασε εσκεμμένα τους κανονισμούς, καθώς έκανε με συμβουλή γιατρού χρήση του συγκεκριμένου φαρμάκου για δέκα χρόνια. Το Δικαστήριο υποστηρίζει ότι η τενίστρια δεν προειδοποιήθηκε από τη WADA, την ITF ή την WTA και ότι είχε αφήσει την ευθύνη ελέγχου της απαγορευμένης λίστας στον ατζέντη της. Θεωρεί, ωστόσο, ότι η Μάσα θα έπρεπε να δώσει πιο σαφείς οδηγίες στον ατζέντη της, αλλά και να ενημερώσει στις φόρμες του ντόπινγκ κοντρόλ για τη χρήση της ουσίας.

Η ανάρτηση στο Facebook

Με ανακούφιση η Σαράποβα δέχτηκε την μείωση της ποινής της κάνοντας και πάλι επίθεση στην Ομοσπονδία, που είχε ελλιπή ενημέρωση για το θέμα του "μελδονίου".

«Μετά από μία από τις δυσκολότερες μέρες της καριέρας μου τον περασμένο Μάρτιο όταν έμαθα την τιμωρία μου, πέρασα τώρα σε μία από τις πιο ευτυχισμένες, αφού έμαθα ότι επιστρέφω στο τέννις τον Απρίλιο. Νιώθω ότι με τόσους τρόπους μου πήραν κάτι που αγαπούσα και αισθάνομαι ωραία που το πήρα ξανά πίσω. Το τέννις είναι το πάθος μου και μου έχει λείψει. Μετράω τις μέρες για να γυρίσω στα court. Έχω μάθει από αυτό και ελπίζω να έχει μάθει και η ITF. To CAS συμπέρανε ότι "το Πάνελ δεν συμφωνεί με πολλά από τα συμπεράσματα του δικαστηρίου της ITF". Πήρα από την αρχή την ευθύνη για το ότι δεν γνώριζα ότι το συμπλήρωμα που έπαιρνα επί δέκα χρόνια είχε απαγορευτεί. Αλλά έμαθα και πόσο καλύτερα άλλες ομοσπονδίες ενημέρωναν τους αθλητές για την αλλαγή του κανονισμού, ειδικά στην Ανατολική Ευρώπη, όπου το Mildronate αγοράζεται ευρέως από εκατομμύρια ανθρώπων. Τώρα που ολοκληρώθηκε η διαδικασία, ελπίζω η ITF και άλλες σχετικές αντι-ντόπινγκ αρχές να μελετήσουν τι έκαναν οι άλλες ομοσπονδίες, ώστε να μην περάσει άλλος τεννίστας αυτό που πέρασα εγώ».