ΣΠΟΡ

Αυλαία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι με μια φαντασμαγορική τελετή λήξης

AP Photo/Morry Gash

Μετά από 16 μέρες δυνατών συγκινήσεων αλλά και ευτράπελων ξεκίνησε η Τελετή Λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων - Παρίσι 2024. Ο χάλκινος Ολυμπιονίκης στο άλμα επί κοντώ, Εμμανουήλ Καραλής και η αθλήτρια της καλλιτεχνικής κολύμβησης, Ευαγγελία Πλατανιώτη είναι οι σημαιοφόροι της Ελλάδας που παρέλασαν στο Stade de France

Πανηγυρική η είσοδος των μελών της ελληνικής αποστολής στο Stade de France για την τελετή λήξης:

Η Ελληνική και η Ολυμπιακή σημαία δίνουν το έναυσμα

ΝΙΚΟΣ ΚΟΜΙΝΗΣ / EUROKINISSI

Ο Golden Voyager και η Νίκη της Σαμοθράκης

Εντυπωσιακός ο Golden Voyager - Χρυσός Ταξιδευτής (χαρακτήρας εμπνευσμένος από αναφορές της γαλλικής ιστορίας, όπως το Πνεύμα της Βαστίλης) προσγειώθηκε «σε έναν κόσμο έρημο και μυστηριώδη, έτοιμος να τον εξερευνήσει».

Αφού αναμετρήθηκε με μια γιγαντιαία Νίκη της Σαμοθράκης, σε μια ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή, ξεχύθηκε στο στάδιο μαζί με 20.00 εθελοντές σε ένα ιδιαίτερο υπερθέαμα.

Η Νίκη της Σαμοθράκης δεσπόζει στο Stade de France

EPA/CAROLINE BLUMBERG

Υπόκλιση του Golden Voyager στη Νίκη της Σαμοθράκης

EPA/MAST IRHAM

Σε ένα εντυπωσιακό χορογραφικό μπαλέτο, ο Golden Voyager ανακαλύπτει τους ολυμπιακούς δακτυλίους, οι οποίοι έχουν βγει από το δάπεδο του Stade de France και έχουν σηκωθεί στον αέρα στη μέση του σταδίου.

«Είναι ωραίο να θυμάσαι τη συμβολή της Ελλάδας στο όραμα του εμπνευστή των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, Πιέρ ντε Κουμπερτέν»:

Ο Γάλλος πιανίστας και τραγουδιστής της όπερας, Μπέντζαμιν Μπέρχμάιν, τραγουδούσε τον Ύμνο στον Απόλλωνα, ενώ ο Αλέιν Ροσέ, έπαιζε σε ένα χρυσό πιάνο, ενώ ήταν κρεμασμένος κάθετα στον αέρα.

Τα χειρόγραφα του Υμνου του Απόλλωνα φυλάσσονται στο Λούβρο, όπως και η Νίκη της Σαμοθράκης. Η πρώτη φορά που οι δύο Δελφικοί Υμνοι - αφιερωμένοι στον θεό Απόλλωνα που βρέθηκαν χαραγμένοι σε μάρμαρο στο Θησαυρό των Αθηναίων (το 138 ή το 128 π.Χ.) ερμηνεύθηκαν μουσικά ήταν το 1894, έναν μόλις χρόνο μετά την ανακάλυψή τους, στο διεθνές αθλητικό συνέδριο για την καθιέρωση των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι.

Πανοραμική άποψη από το Stade de France, με όλες τις αποστολές αθλητών

AP Photo/Morry Gash

Τα βλέμματα στρέφονται στον Τομ Κρουζ, ο οποίος «ταξιδεύει» με μοτοσυκλέτα από το Παρίσι στο Λος Άντζελες, όπου θα πραγματοποιηθούν οι επόμενοι Αγώνες.

Ο πρόεδρος της IOC Τόμας Μπαχ και ο Εμμανουέλ Μακρόν με τη σύζυγό του Μπριζίτ στο Stade de France όπου πραγματοποιείται η Τελετή Λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού

EPA/RITCHIE B. TONGO

Οι επικεφαλής των αποστολών με τις σημαόιες παρελάυνουν στο στάδιο

EPA/CAROLINE BLUMBERG

Ο ιπτάμενος βωμός των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού όπως φαίνεται μέσα από το εμβληματικό ρολόι του Musee d'Orsay

AP Photo/Vadim Ghirda

Το αερόστατο με την Ολυμπιακή Φλόγα ετοιμάζεται να προσγειωθεί... Οι Ολυμπιακοι Αγώνες του Παρισιού βρλισκονται στην τελική ευθεία

AP Photo/Vadim Ghirda

Μετά την είσοδο των αθλητών

Μετά την είσοδο των αθλητών έχει προγραμματιστεί ένα σόου διάρκειας 40 λεπτών που «σκηνοθέτησε» ο Τομά Ζολί, με την κωδική ονομασία «Ρεκόρ»: «Είναι μια υπενθύμιση των αξιών του Ολυμπισμού γενικά: μοιρασιά, οικουμενικότητα αλλά και η ευθραυστότητα του κόσμου»¸όπως είπε ο καλλιτεχνικός διευθυντής Τομά Ζολί.



Περισσότεροι από εκατό ερμηνευτές, ακροβάτες, χορευτές, ερμηνευτές τσίρκου θα μεταμορφώσουν το στάδιο σε μια γιγάντια αίθουσα παραστάσεων, μία γιγάντια σκηνή συναυλιών. Αλλωστε οι 20.000 συντελεστές που θα εμπλακούν στο αποψινό σόου έκαναν ολονύχτιες πρόβες. Μέρος της παράστασης θα πραγματοποιηθεί στον αέρα, με πολλά περάσματα «χωρίς δίχτυα ασφαλείας σε σημαντικό ύψος.

Τα κοστούμια, εξ ολοκλήρου ανακυκλωμένα από τον Κέβιν Γκερμανιέρ (εκτός από τα ρούχα των σταρ που ντύθηκαν από τον χορηγό Dior), θα είναι σε χρυσό, μαύρο και στρας. Υπεύθυνη για τη μουσική συνοδεία της παράστασης είναι η συμφωνική ορχήστρα Divertimento, με τα παιδιά της σχολής master του Fontainebleau.

Ομιλίες και παράδοση στο Λος Αντζελες

Θα ακολουθήσουν ομιλίες και η παράδοση στο Λος Άντζελες, την πόλη που θα φιλοξενήσει τους επόμενους Θερινούς Αγώνες το 2028, 44 χρόνια μετά τη διοργάνωση του 1984.

Μια παράσταση διάρκειας περίπου δώδεκα λεπτών, ενταγμένη στο πρόγραμμα της Τελετής Λήξης, μπροστά στη δήμαρχο του Λος Άντζελες, Κάρεν Μπας, έχει προγραμματιστεί στο Stade de France, προκειμένου να γίνει το… πέρασμα της Ολυμπιακής σημαίας από το Παρίσι στην αμερικάνικη πόλη που θα φιλοξενήσει τους Αγώνες του 2028, 44 χρόνια μετά τη διοργάνωση του 1984.

Μια παράσταση που σχεδίασε ο Μπεν Γουίνστον, Βρετανός παραγωγός και σκηνοθέτης, ο οποίος στα 42 του χρόνια έχει ήδη λάβει 13 βραβεία Emmy στην καριέρα του.


Η τραγουδίστρια Γκαμπρέλα Γουίλσον, γνωστή και ως H.E.R, η οποία θα πρέπει να τραγουδήσει τον αμερικανικό ύμνο, ενώ ο Τομ Κρουζ σε μία νέα «Mission: Impossible» (επικίνδυνη αποστολή) θα μεταφέρει την Ολυμπιακή σημαία από το Παρίσι στο Λος Άντζελες, με βίντεο που έχουν γυριστεί και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Το αποκορύφωμα είναι το σβήσιμο της Φλόγας στον Ολυμπιακό βωμό.

Ένα τρέιλερ, το οποίο περιλαμβάνει κυρίως τον Μάικλ Τζόνσον, τον skateboarder Τζάγκερ Ίτον και την Κέιτ Κούρντεϊ, παγκόσμια πρωταθλήτρια ποδηλασίας βουνού το 2018, έχει ήδη δημοσιευτεί από το LA 2028.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης