ΣΠΟΡ

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Το μετάλλιο αθλητή καταστράφηκε σε 10 μέρες - «Μοιάζει να πήγε στον πόλεμο»

Ο Αμερικανός Ολυμπιονίκης του σκέιτμπορντ Νιζα Χιούστον κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο στις 29 Ιουλίου στο Παρίσι

(AP Photo/Frank Franklin II)

Ο Αμερικανός Ολυμπιονίκης του σκέιτμπορντ Νιζα Χιούστον κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο στις 29 Ιουλίου στο Παρίσι, ωστόσο, δέκα μέρες αργότερα έλαβε μεγάλη απογοήτευση.

Σε στόρι που ανέβασε στο Instagram με το μετάλλιό του, φαίνεται λες και είναι παμπάλαιο, καθώς η επιφάνεια ήταν θαμπή και σκουριασμένη, αναφέρει η Guardian.

«Εντάξει, αυτά τα ολυμπιακά μετάλλια φαίνονται υπέροχα όταν είναι ολοκαίνουργια, αλλά αφού το άφησα ακουμπισμένο στο δέρμα μου με λίγο ιδρώτα για λίγο και μετά άφησα τους φίλους μου να το φορέσουν το Σαββατοκύριακο, προφανώς δεν είναι τόσο υψηλής ποιότητας όσο θα νόμιζες», είπε. «Εννοώ κοίτα αυτό το πράγμα. Φαίνεται τραχύ. Ακόμα και το μπροστινό μέρος. Αρχίζει να ξεκολλάει λίγο. Οπότε ναι, δεν ξέρω, Ολυμπιακά μετάλλια, ίσως πρέπει να βελτιώσετε λίγο την ποιότητα».

Ο Χιούστον πρόσθεσε σε μια περαιτέρω ανάρτησή του ότι «το μετάλλιο μοιάζει να πήγε στον πόλεμο και να γύρισε».

Τα μετάλλια των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού 2024 περιέχουν ένα κομμάτι από τον Πύργο του Άιφελ, ως νύξη προς την διοργανώτρια πόλη, αλλά η ακριβής σύνθεση των μεταλλίων διαφέρει μεταξύ τους. Τα χρυσά μετάλλια είναι στην πραγματικότητα ως επί το πλείστον ασημένια με χρυσή επίστρωση. Τα χάλκινα μετάλλια είναι συνήθως ένα μείγμα χαλκού, ψευδαργύρου και κασσίτερου. Ο μπρούτζος σε συνδυασμό με το οξυγόνο στον αέρα εάν είναι απροστάτευτος, σχηματίζει μια θαμπή πατίνα που θα εξηγούσε τη ζημιά στο μετάλλιο του Χιούστον. Το πόσο γρήγορα διαβρώνεται ο μπρούτζος εξαρτάται από την αναλογία μετάλλων στο κράμα, αν και τα φθηνότερα μέταλλα συχνά επιταχύνουν τη διαδικασία.

@nyjah/X

«Όπως κάθε κανονικό κράμα, η έκθεση στην υγρασία θα οδηγήσει σε αποσύνθεση. Αλλά η ύπαρξη ενός κράματος με φθηνά μέταλλα θα καταλύσει τη διαδικασία», είπε ο Νιραζ Γκούπτα, γλύπτης, στην Indian Express.

Ένας εκπρόσωπος για το Paris 2024 είπε στο Time ότι θα αντικαταστήσουν τα μετάλλια των αθλητών που χάλασαν.

«Το Παρίσι 2024 γνωρίζει την αναφορά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενός αθλητή του οποίου το μετάλλιο παρουσιάζει ζημιά λίγες μέρες μετά την απονομή του», είπε ο εκπρόσωπος. «Το Παρίσι 2024 συνεργάζεται στενά με το Monnaie de Paris, το ίδρυμα που είναι επιφορτισμένο με την παραγωγή και τον ποιοτικό έλεγχο των μεταλλίων, και με την Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή του αθλητή, προκειμένου να αξιολογήσει το μετάλλιο για να κατανοήσει τις συνθήκες και την αιτία που προκάλεσε τη ζημιά».

Ο Χιούστον, ένας από τους πιο διακεκριμένους σκέιτμπορντερ όλων των εποχών, δεν έχει μεγάλη εμπειρία με χάλκινα μετάλλια: συνήθως κερδίζει χρυσό. Ο 29χρονος είναι έξι φορές παγκόσμιος πρωταθλητής στο street skateboarding και έχει κερδίσει 12 χρυσά στους Summer X Games.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης