ΣΠΟΡ

«Χάλκινος» ο Κουρουγκλίεφ στην ελευθέρα πάλη - Το 8ο ελληνικό μετάλλιο στο Παρίσι

«Χάλκινος» ο Κουρουγκλίεφ στην ελευθέρα πάλη - Το 8ο ελληνικό μετάλλιο στο Παρίσι

Ο Νταουρέν Κουρουγκλίεφ πήρε άνετη νίκη απέναντι στον Αυστραλό Λόρενς με 10-0.

EUROKINISSI PHOTO PRESS AGENCY

Ένα ακόμη μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες πανηγυρίζει η Ελλάδα, καθώς το βράδυ της Παρασκευής (9/8), ο Νταουρέν Κουρουγκλίεφ κατέκτησε το Χάλκινο στον τελικό των 86 κιλών της ελευθέρας πάλης κερδίζοντας τον Νάζεμ Αμινέ Μάιλς από το Σαν Μαρίνο με 5-4.

Αυτό ήταν το 8ο συνολικά μετάλλιο για τα ελληνικά χρώματα στους Αγώνες του Παρισιού.

Ο Κουρουγκλίεφ χάρισε στην ελληνική πάλη το 12ο μετάλλιό της σε Ολυμπιακούς Αγώνες (8ο χάλκινο) και πρώτο μετά το 2004 και το χάλκινο που είχε κατακτήσει στους Αγώνες «Αθήνα 2004» ο Αρτιόμ Κιουρεγκιάν στα 55 κιλά ελληνορωμαϊκής.

Ο αγώνας

Μετά το «αναγνωριστικό» πρώτο λεπτό, ο Κουρουγκλίεφ πήρε τους δύο πρώτους πόντους του στο 4:23 πριν το τέλος (2-0), παίρνοντας ψυχολογία για το δεύτερο μέρος, όπου έφερε ολοκληρωτικά τον αγώνα στα… μέτρα του με άλλους δύο πόντους ένα λεπτό πριν το φινάλε.

Η τελική επίθεση του Αμινέ (χάλκινου Ολυμπιονίκη στους Αγώνες του Τόκιο), μείωσε τη διαφορά σε 4-2 και λίγο έλειψε να φέρει και την ισοφάριση στην τελευταία λαβή του 3’’ πριν το τέλος. Η ελληνική πλευρά έκανε challenge το οποίο κέρδισε, παίρνοντας κι έναν πόντο που διαμόρφωσε το τελικό 5-4 και χάρισε το χάλκινο στον Κουρουγκλίεφ.

kourougliev

Στιγμιότυπο του Νταουρέν Κουρουγκλίεφ από τον σημερινό αγώνα.

EUROKINISSI PHOTO PRESS AGENCY

Συνοπτικά τα ελληνικά μετάλλια της πάλης σε Ολυμπιακούς Αγώνες:

ΧΡΥΣΟ
Στέλιος Μηγιάκης: 1980 ελληνορωμαϊκή (62 κ.)

ΑΣΗΜΕΝΙΑ
Γεώργιος Τσίτας: 1896 ελληνορωμαϊκή (ανοιχτή κατηγορία)
Πέτρος Γαλακτόπουλος: 1972 ελληνορωμαϊκή (68-74 κιλά)
Δημήτρης Θανόπουλος: 1984 ελληνορωμαϊκή (82 κιλά)

ΧΑΛΚΙΝΑ
Στέφανος Χρηστόπουλος: 1896 ελληνορωμαϊκή (ανοιχτή κατηγορία)
Πέτρος Γαλακτόπουλος: 1968 ελληνορωμαϊκή (63-70 κιλά)
Γεώργιος Χατζηιωαννίδης: 1980 ελεύθερη (62 κιλά)
Μπάμπης Χολίδης 1984 ελληνορωμαϊκή (57 κιλά)
Μπάμπης Χολίδης 1988 ελληνορωμαϊκή (57 κιλά)
Αμιράν Καρντάνοφ: 2000 ελεύθερη (54 κιλά)
Αρτιόμ Κιουρεγκιάν: 2004 ελληνορωμαϊκή (55 κιλά)
Νταουρέν Κουρουγκλίεφ: 2024 ελεύθερη (86 κιλά)

«Ευχαριστώ τον πρωθυπουργό για την ελληνική υπηκοότητα»

Στις πρώτες του δηλώσεις μετά την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου, ο πρωταθλητής μιλώντας στην ΕΡΤ, ευχαρίστησε τον ελληνικό λαό και ειδικά τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που όπως είπε χαρακτηριστικά, του έδωσε την ευκαιρία να παλέψει στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

«Εγώ δεν ήρθα εδώ για το χάλκινο. Ο στόχος μου ήταν το χρυσό, αλλά ο Θεός μου έδωσε αυτό το μετάλλιο. Ευχαριστώ την Ελλάδα που μου έδωσε την ευκαιρία να παλέψω στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ειδικά τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Υπουργο Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση και τον πρόεδρο της ομοσπονδίας Κώστα Θάνο που με πίστεψαν και με βοήθησαν να πάρω το ελληνικό διαβατήριο», τόνισε.

«Ήμουν 100% σίγουρος ότι θα κερδίσω και όταν έκανε την επίθεσή του ήμουν έτοιμος... Κρατούσα και ήμουν σίγουρος ότι δεν θα του δώσω τους πόντους που έψαχνε», σημείωσε ο Κουρουγκλίεφ, ευχαριστώντας τους προπονητές του, λέγοντας πως χωρίς αυτούς δεν θα έφτανε εδώ.