ΣΠΟΡ

Ολυμπιακοί Αγώνες: Από «κόσκινο» η τελετή λήξης - Τι περιμένουμε να δούμε, οι σταρ και οι εκπλήξεις

Ο πύργος του Αίφελ φωταγωγημένος  στην τελετή έναρξης (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)  

Francois-Xavier Marit/Pool Photo via AP

Μία διαφορετική τελετή λήξης από αυτή που είχαν σχεδιάζει αρχικά οι Γάλλοι για την τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων θα δούμε στους δέκτες μας την Κυριακή (11/8) καθώς ο εκτελεστικός διευθυντής παραδέχθηκε ότι έπρεπε να αναθεωρήσει το σενάριο «για πολλοστή φορά» μετά το κύμα αντιδράσεων για την τελετή έναρξης στον Σηκουάνα.

Ωστόσο, ο Τιερί Ρεμπούλ επιμένει ότι στόχος του δεν ήταν να κάνει μια παρωδία του Μυστικού Δείπνου και ότι σημείο αναφοράς ήταν ένας ολλανδικός πίνακας του 17ου αιώνα των θεών του Ολύμπου.

Ο ίδιος παραδέχθηκε, όμως, ότι οι οργισμένες αντιδράσεις για την τελετή έναρξης, που συνοδεύτηκαν από απειλές σε βάρος του ίδιου και του καλλιτεχνικού διευθυντή Τομά Ζολί τον έκαναν πιο προσεκτικό απέναντι στο ενδεχόμενο να υπάρξει κάποια παρανόηση στην τελετή της Κυριακής στο Σταντ ντε Φρανς.

«Μας ανάγκασαν να δούμε ξανά και ξανά την τελετή, ώστε να μην πούμε κάτι που δεν θέλουμε», αποκάλυψε.

Η οργανωτική επιτροπή του Παρισιού 2024 ζήτησε αρχικά συγγνώμη από τους καθολικούς και άλλες χριστιανικές ομάδες για το θέαμα, πριν ο Ζολί δηλώσει ότι εμπνεύστηκε από το Διόνυσο τον θεό του γλεντιού και του κρασιού.

Τι ξέρουμε μέχρι τώρα

Οι φήμες έχουν φουντώσει σχετικά με το ποιος θα εμφανιστεί στην τελετή λήξης μετά τις εντυπωσιακές εμφανίσεις της Σελίν Ντιον και της Λέιντι Γκάγκα πριν από δύο εβδομάδες. Ο Τομ Κρουζ αναμένεται θα προσγειωθεί με καταρρίχηση, ενώ έχουν συζητηθεί οι εμφανίσεις της Τέιλορ Σουίφτ, η οποία βρίσκεται σε περιοδεία στην Ευρώπη, ή της Μπιγιονσέ.

Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι ο χώρος που θα φιλοξενήσει την τελετή θα είναι το εμβληματικό Σταντ ντε Φρανς των 80.000 θέσεων και ότι θα μετατραπεί σε μια γιγαντιαία αίθουσα συναυλιών.

Μεταξύ άλλων στην σκηνή θα ανεβούν οι Red Hot Chili Peppers, Snoop Dogg και η Billie Eilish, αλλά και τα δύο γαλλικά συγκροτήματα από τις Βερσαλίες Phoenix και Air.

Συνολικά περισσότεροι από 100 καλλιτέχνες, ακροβάτες, χορευτές και καλλιτέχνες του τσίρκου θα συμμετάσχουν μαζί με παγκοσμίου φήμης τραγουδιστές σε διάφορες μουσικές παραστάσεις.

Από το ταξίδι στο παρελθόν στο διαχρονικό σύμπαν

Μέρος της παράστασης θα λάβει χώρα στον αέρα, συνοδευόμενη από εντυπωσιακά εφέ φωτισμού και το ταλέντο των Γάλλων στα κοστούμια, με το συνολικό αποτέλεσμα να μεταφέρει τους θεατές -τόσο τους εντός όσο και τους εκτός έδρας- «σε ένα ταξίδι στο παρελθόν, στις απαρχές των Αγώνων, αλλά και στο μέλλον, και τελικά σε ένα διαχρονικό σύμπαν».

Ο Ρεμπούλ παραδέχθηκε ότι το τμήμα της τελετής λήξης που αφιερώθηκε στην παρουσίαση των επόμενων Αγώνων στο Λος Άντζελες το 2028 είχε παραταθεί πέραν του κανονικού χρόνου.

«Συνήθως είναι μια 12λεπτη ακολουθία για την παρουσίαση των μελλοντικών Αγώνων, αυτή θα είναι λίγο μεγαλύτερη. Το Λος Άντζελες την προετοίμασε εξ ολοκλήρου, εκεί πέρα. Όμως εμείς κάνουμε τη συμπαραγωγή μαζί τους», υπογράμμισε.

Η... εξαφάνιση των Αγώνων

«Στις 11 Αυγούστου 2024, οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα τελειώσουν και η Ολυμπιακή Φλόγα θα σβήσει», δήλωσε ο Ζολί. «Αυτή η στιγμή θα μας θυμίσει πόσο πολύτιμοι είναι αυτοί οι Ολυμπιακοί Αγώνες - ένα μοναδικό μνημείο μιας κοινής εμπειρίας - και ως εκ τούτου εύθραυστοι», είπε.

«Σχεδίασα μια παράσταση στην οποία οι Ολυμπιακοί Αγώνες εξαφανίζονται για άλλη μια φορά και κάποιος έρχεται και τους ξαναβρίσκει. Είναι μια πολύ οπτική, πολύ χορογραφική, πολύ ακροβατική παράσταση με μια διάσταση όπερας για να δώσει μια μεγάλη οπτική τοιχογραφία και να αποχαιρετήσει τους αθλητές από όλο τον κόσμο», πρόσθεσε.

«Μαζί, ας κάνουμε αυτή τη βραδιά μια αξέχαστη και συνειδητή γιορτή, τιμώντας το παρελθόν και αγκαλιάζοντας το μέλλον» υπογράμμισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης