ΣΠΟΡ

Ολυμπιακοί 2024: Το μετάλλιο Πετρούνια, η πρόκριση Τεντόγλου- Ο ελληνικός απολογισμός της 9ης ημέρας

Ολυμπιακοί 2024: Το μετάλλιο Πετρούνια, η πρόκριση Τεντόγλου- Ο ελληνικός απολογισμός της 9ης ημέρας
(ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Η ιστορική εμφάνιση του Λευτέρη Πετρούνια στον τελικό των κρίκων, όπου πρόσθεσε το τρίτο Ολυμπιακό μετάλλιο στην τεράστια καριέρα του και η άνετη πρόκριση του Μίλτου Τεντόγλου στον τελικό του άλματος εις μήκος, συγκέντρωσαν τα βλέμματα μεταξύ των προσπαθειών της ελληνικής αποστολής κατά την 9η ημέρα (4/8) των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού.

Αναλυτικά:

ΣΚΟΠΟΒΟΛΗ

Η Εμμανουέλα Κατζουράκη κατέλαβε την 5η θέση στον τελικό του σκιτ γυναικών στην πρώτη της συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες με 23/30 επιτυχημένες βολές στο Σατορού.

Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια είχε το απόλυτο με 25/25 βολές στην 4η και 5η σειρά των προκριματικών στο σκιτ γυναικών.

ΣΤΙΒΟΣ

Η Πολυνίκη Εμμανουηλίδου θ' αγωνισθεί στον επαναληπτικό των 200 μέτρων (Δευτέρα 5/8) στους Ολυμπιακούς Αγώνες «Παρίσι 2024». Η Ελληνίδα σπρίντερ συμμετείχε στην 5η προκριματική σειρά και τερμάτισε στην 4η θέση με επίδοση 23 δευτερόλεπτα και έξι εκατοστά και δεδομένου ότι απ΄ευθείας πρόκριση πήραν οι πρώτες τρεις αθλήτριες από κάθε σειρά, θα διεκδικήσει ένα «εισιτήριο» για τον ημιτελικό μέσω του επαναληπτικού. Στην ίδια σειρά, συμμετείχε και η Κύπρια πρωταθλήτρια, Ολίβια Φωτοπούλου, η οποία τερμάτισε 5η με επίδοση 23.07 και θα τρέξει επίσης στον επαναληπτικό.

Ο Μίλτος Τεντόγλου είναι πανέτοιμος να αφήσει το ονοματεπώνυμο του με ανεξίτηλα γράμματα στα Ολυμπιακά χρονικά. Ο Ελληνας Ολυμπιονίκης του Τόκιο (2021) προκρίθηκε με χαρακτηριστική άνεση στον τελικό του άλματος εις μήκος των Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς στον προκριματικό χρειάστηκε μόνο ένα άλμα στα οκτώ μέτρα και 32 εκατοστά, για να υπερβεί το όριο πρόκρισης, που ήταν 8.15μ.

Η Σταματία Σκαρβέλη αποκλείσθηκε από τον τελικό της σφυροβολίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες των Παρισίων. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια, αγωνίσθηκε στον δεύτερο προκριματικό όμιλο και είχε καλύτερη ρίψη στα 69 μέτρα και 38 εκατοστά, ενώ στην δεύτερη προσπάθεια έστειλε την σφύρα της στα 66.86μ. και η τρίτη ήταν άκυρη. Υπενθυμίζεται, ότι το όριο πρόκρισης, ήταν 73 τα μέτρα.

Με ένα έγκυρο άλμα στα 1,86μ., η Τατιάνα Γκούσιν έμεινε εκτός πρώτης οκτάδας στον τελικό του Ύψους. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια πέρασε με την πρώτη το 1,86 όμως στη συνέχεια απέτυχε τρεις φορές στα 1,91 και αποκλείστηκε από τη συνέχεια. Έτσι, κατέλαβε τη 9η θέση στην τελική κατάταξη.

Εκτός οκτάδας έμεινε ο Χρήστος Φραντζεσκάκης στον τελικό της Σφυροβολίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο Έλληνας πρωταθλητής είχε μία βολή στα 73,34μ. και δύο άκυρες με αποτέλεσμα να μείνει στη 12η θέση της τελικής κατάταξης.

ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ

Με την 12η θέση στην τέταρτη ιστιοδρομία ολοκλήρωσε ο Κάμερον Αλέξανδρος Μαραμενίδης τις σημερινές προσπάθειές του στο kite ανδρών της ιστιοπλοΐας. Μετά το αποτέλεσμα αυτό, ο 22χρονος σέρφερ υποχώρησε στην 12η θέση της γενικής κατάταξης με 25 βαθμούς ποινής, καθώς «πέταξε» την τέταρτη κούρσα ως τη χειρότερή του.

Με την 11η θέση στην έκτη ιστιοδρομία ολοκλήρωσαν τα αδέλφια Αριάδνη και Οδυσσέας Σπανάκης τις σημερινές προσπάθειές τους στη μεικτή κατηγορία 470 της ιστιοπλοΐας. Μετά το αποτέλεσμα αυτό, το ελληνικό πλήρωμα παραμένει στην 15η θέση της γενικής κατάταξης με 53 βαθμούς ποινής, καθώς «πέταξε» την τέταρτη κούρσα ως τη χειρότερή του.

ΕΝΟΡΓΑΝΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

Ο Λευτέρης Πετρούνιας πρόσθεσε το τρίτο Ολυμπιακό μετάλλιο στην τεράστια καριέρα του. Με έξοχη εμφάνιση στον τελικό των κρίκων του Ολυμπιακού τουρνουά του Παρισιού, ο Έλληνας πρωταθλητής κατάκτησε το χάλκινο μετάλλιο συγκεντρώνοντας 15,100 βαθμούς. Ο Πετρούνιας έγινε ο πρώτος Έλληνας γυμναστής με τρία Ολυμπιακά μετάλλια και πρώτος όλων των εποχών, παγκοσμίως, στον πίνακα μεταλλίων στο συγκεκριμένο αγώνισμα, μετά το χρυσό που είχε στο Ρίο ντε Τζανέιρο το 2016 και το χάλκινο στο Τόκιο, το 2021.

ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Εστω και την ύστατη ώρα, η εθνική υδατοσφαίρισης των γυναικών πέτυχε τη νίκη που χρειαζόταν για να προκριθεί στα προημιτελικά των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα επικράτησε 11-4 της Γαλλίας, στο ματς με το οποίο ολοκληρώθηκε Α΄ φάση της διοργάνωσης, και κατέλαβε την τέταρτη θέση του Β΄ ομίλου, σε ισοβαθμία με τη Ιταλία και τις «τρικολόρ». Αυτό σημαίνει ότι η «γαλανόλευκη» θα αντιμετωπίσει στον προημιτελικό της Τρίτης (6/8) την Αυστραλία, ενώ, οι οικοδέσποινες είναι η ομάδα που αποκλείεται από τη συνέχεια (θα περνούσαν αν έχαναν με διαφορά οκτώ τερμάτων, αλλά φάνηκε ότι οι Ελληνίδες παίκτριες δεν το κυνήγησαν αυτό).