ΣΠΟΡ

Ολυμπιακοί Αγώνες: Το αφιέρωμα «αποθέωση» της Washington Post για τον Αντετοκούνμπο

Ολυμπιακοί Αγώνες: Το αφιέρωμα «αποθέωση» της Washington Post για τον Αντετοκούνμπο

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο

AP Photo/Petros Giannakouris

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι μία από τις μεγαλύτερες ατραξιόν στο Ολυμπιακό τουρνουά μπάσκετ στο Παρίσι, και μπορεί όλοι να γνωρίζουν πλέον το ποιος είναι ο Έλληνας σταρ των Μιλγουόκι Μπακς, όμως, το να σε αποθεώνουν οι ίδιοι οι Αμερικανοί δεν είναι και κάτι το καθημερινό.

Η Washington Post δεν... τσιγκουνεύτηκε τα κολακευτικά σχόλια για τον «Greek Freak» που όπως αναφέρει στο σημερινό της ηλεκτρονικό πρωτοσέλιδο «οδηγεί την εθνική Ελλάδας στα προημιτελικά στο Παρίσι».

Η ζωή δεν ήταν τόσο εύκολη για τον σταρ των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννη Αντετοκούνμπο, τον δύο φορές MVP του NBA, γνωστό ως «Greek Freak». Ο 29χρονος φόργουορντ, ο οποίος μεγάλωσε από Νιγηριανούς μετανάστες στην Ελλάδα πριν φτάσει στο ΝΒΑ, πέρασε τα πρώτα του χρόνια ως έφηβος παίκτης σε μικρές ομάδες της Αθήνας. Ο ΛεΜπρόν Τζέιμς μπορεί να στραφεί στον Κέβιν Ντουράντ και τον Στίβεν Κάρι, αλλά ο Αντετοκούνμπο είναι ο μοναδικός παίκτης του ΝΒΑ στο ρόστερ της Ελλάδας. Και ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες απέχουν πλέον τρεις νίκες από τη διεκδίκηση του πέμπτου σερί χρυσού ολυμπιακού μεταλλίου τους, ο Αντετοκούνμπο οδήγησε γενναία την Ελλάδα στην πρώτη της νίκη στους Ολυμπιακούς από το 2008 ανατρέποντας την Αυστραλία, με 77-71, την Παρασκευή.

«Εκπροσωπούμε 13 εκατομμύρια Έλληνες»

Προηγείται στο τουρνουά μπάσκετ ανδρών με 27 πόντους μέσο όρο ανά παιχνίδι και έπαιξε εξαντλημένος και στα τρία παιχνίδια της Ελλάδας στον πρώτο γύρο. Έφυγε από το γήπεδο χωρίς να μιλήσει με τους δημοσιογράφους μετά από τις ήττες στα ματς με Καναδά και Ισπανία, πήγε κατευθείαν στον πάγκο, κάθισε και... έθαψε το πρόσωπό του σε μια πετσέτα. Με σχεδόν κομμένη την ανάσα όμως από την υπερπροσπάθεια, πανηγύρισε τη σπουδαία νίκη επί της Αυστραλίας.

Χάρη στη νίκη της Σερβίας επί του Νοτίου Σουδάν το Σάββατο, η Ελλάδα (1-2) πήρε το «εισιτήριο» για τα προημιτελικά, που θα διεξαχθούν την Τρίτη στο Bercy Arena του Παρισιού.

«Δεν είναι εύκολο να παίζεις για την ομάδα σου, αλλά είναι πιο εύκολο από το να παίζεις στην εθνική ομάδα», είπε ο Αντετοκούνμπο. «Είναι νίκη με κάθε κόστος. Εκπροσωπούμε την ιστορία και 13 εκατομμύρια Έλληνες. Παίζοντας στο Μιλγουόκι, είναι μια απίστευτη πόλη που φροντίζει την οικογένειά μου, αλλά έχει 600.000 ανθρώπους. Εδώ, είναι τελείως διαφορετικό. Όλοι συντονίζονται. Όλοι μας εύχονται τα καλύτερα. Και όταν δεν τα πάμε καλά, μας εύχονται τα χειρότερα».

Η πρόκριση στα προημιτελικά είναι ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα για την Ελλάδα, η οποία είχε την τύχη να επιζήσει από το «Group of Death» αυτού του τουρνουά, αφού κέρδισε την πρόκριση νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι.

Το... ξύλο και η «προστασία» που δεν έλαβε από τους διαιτητές

Η Αυστραλία κέρδισε το χάλκινο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, ο Καναδάς πήρε το χάλκινο στο περσινό Παγκόσμιο Κύπελλο FIBA ​​και η Ισπανία κέρδισε το τουρνουά του Ευρωμπάσκετ του 2022, αλλά η Ελλάδα δεν έχει κερδίσει ποτέ μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες και έχει κερδίσει μόνο μία φορά στο Παγκόσμιο Κύπελλο, το 2006.

Ο Αντετοκούνμπο αντιμετώπισε διπλές άμυνες, τριπλές άμυνες και, σε μερικές περιπτώσεις, ασυνήθιστα σχήματα όπου και οι πέντε αμυντικοί έχουν «κλειδώσει» πάνω του για να τον σταματήσουν. Εν τω μεταξύ, ο προπονητής της Ελλάδας, Βασίλης Σπανούλης, παραπονέθηκε για την «αντιαθλητική» αντιμετώπιση του αστέρα του από τους αντιπάλους και την έλλειψη σεβασμού από τους επισήμους.

Οι διαιτητές «πρέπει να μας σέβονται περισσότερο», είπε ο Σπανούλης. Οι αντίπαλοι «τον κέρδισαν περισσότερο από κάθε παίκτη που έχω δει σε αυτό το Ολυμπιακό τουρνουά. Αν δεις τα παιχνίδια και τους δεις να παίζουν με έναν παίκτη όπως τον Γιάννη, έλα να μου πεις και θα σου πω συγγνώμη. Τον αγκαλιάζουν, παίζουν μαζί του πάνω από το όριο των [κανονικών] φάουλ και τον σπρώχνουν. Αυτό δεν είναι μπάσκετ. Αυτό είναι άλλο άθλημα».

Το κουβάλημα της σημαίας στην Τελετή Εναρξης

Σε αναγνώριση των επιτευγμάτων του στο ΝΒΑ, αλλά και της πορείας του από τα παιδικά του χρόνια μέχρι σήμερα ως παιδί οικογένειας μεταναστών, ο Αντετοκούνμπο υπηρέτησε την πατρίδα του ως ένας από τους σημαιοφόρους της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της Τελετής Έναρξης.

«Είναι η μεγαλύτερη τιμή που είχα ποτέ στη ζωή μου. Ξέρω ότι ο πατέρας μου παρακολουθεί από τον παράδεισο και χορεύει γι' αυτό. Μπορεί να κερδίσω ένα ακόμη πρωτάθλημα ή ένα ακόμη τίτλο του MVP, αλλά μπορεί να μην κουβαλήσω ποτέ ξανά τη σημαία».

Ο Αντετοκούνμπο έχει υποστεί αρκετούς κακούς τραυματισμούς από τότε που οδήγησε τους Μπακς στο πρωτάθλημα του 2021 , τον πρώτο τους μετά από 50 χρόνια, αλλά θα επιστρέψει στο Μιλγουόκι το φθινόπωρο για να ενταχθεί ξανά σε ένα franchise που έχει δημιουργήσει έναν αιώνιο διεκδικητή γύρω του.

Ο δρόμος για την διάκριση της Ελλάδας θα είναι πολύ πιο δύσκολος, καθώς Γερμανία και Γαλλία είναι οι ανερχόμενες δυνάμεις της Ευρώπης, ενώ Σερβία, Ισπανία και Λιθουανία διακρίνονται με περήφανες παραδόσεις.