ΣΠΟΡ

Ολυμπιακοί Αγώνες: Πρωτοποριακή τελετή, λάμψη και δυσκολίες - Το θέαμα που καθήλωσε και δίχασε

Ο μυστηριώδης λαμπαδηδρόμος της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού

Peter Cziborra/Pool Photo via AP

Η καταρρακτώδης βροχή δεν... χαρίστηκε στους Παριζιάνους, οι οποίοι όμως, παρά τις διόλου ευνοικές καιρικές συνθήκες, κατάφεραν να μετατρέψουν τη Γαλλική πρωτεύουσα σε μία απέραντη σκηνή υποδοχής των Ολυμπιακών Αγώνων, στρέφοντας τα βλέματα του πλανήτη για τέσσερις ώρες στην Πόλη του Φωτός.

Η αυλαία της 33ης Ολυμπιάδας σηκώθηκε επίσημα, χθες, στο Παρίσι, που φιλοξενεί για τρίτη φορά τους αγώνες. Η μεγαλειώδης τελετή έναρξης που παρακολούθησαν από κοντά 300.000 θεατές στις όχθες του Σηκουάνα που ήταν ο βασικός άξονας γύρω από τον οποίο στήθηκε ολόκληρη η τελετή έναρξης. Για πρώτη φορά στην ιστορία των Αγώνων, η Παρέλαση των Εθνών έγινε εκτός σταδίου, ήταν «πλωτή» και κάλυψε μία διαδρομή 6 χιλιομέτρων.

Αθλητές της γαλλικής αποστολής «παρελαύνουν» στον Σηκουάνα, κατά τη διάρκεια της Τελετής Έναρξης των 33ων Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι.

AP Photo/Petr David Josek,Pool

Όταν άρχισαν να πέφτουν οι πρώτες ψιχάλες, που όσο περνούσε η ώρα μετατρέπονταν σε καταρρακτώδη βροχή, αρκετοί ήταν αυτοί που σκέφτηκαν ότι το να γίνει η τελετή σε ανοιχτό χώρο δεν ήταν τελικά και τόσο καλή ιδέα. Ωστόσο, το υπερθέαμα αποζημίωσε τον κόσμο, και η βροχή ξεχάστηκε για τις τέσσερις εκείνες ώρες που καθήλωσαν εκατομμύρια κόσμου.

Το υπερθέαμα

Με τη συμμετοχή γνωστών καλλιτεχνών, μεταξύ αυτών και της Σελίν Ντιόν που παρά τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει, έκλεισε την βραδιά τραγουδώντας κάτω από τον Πύργο του Άιφελ, μαγεύοντας τους πάντες με τη φωνή της, και στέλνοντας ηχηρό μήνυμα ότι δεν πρέπει να το βάζουμε κάτω.

Με σαφείς αναφορές στη γαλλική ιστορία αλλά και τον γαλλικό πολιτισμό, οι διοργανωτές κατάφεραν να συνδυάσουν το χθες με το σήμερα μέσα από ένα «φρέσκο» θέαμα με χορό, μουσική και εορταστική διάθεση, κάτι που πολλοί σχολίασαν αρνητικά καθώς ξέφευγε από την πεπατημένη.

Η μπάντα της προεδρικής φρουράς που χόρευε και συνόδευε την ποπ τραγουδίστρια Αγιά Νακαμουρά, η DJ που ξεσήκωσε τον κόσμο με τους techno ρυθμούς της, η πασαρέλα μόδας νέων Γάλλων σχεδιαστών και ο παρκουρίστας λαμπαδηδρόμος που πηδούσε στις σκεπές εμβληματικών κτηρίων του Παρισιού, αποτελούν μερικά μόνο από τα παραδείγματα που ξεχώρισαν την χθεσινή, μοντέρνα τελετή έναρξης.

Η κριτική

Ωστόσο, δεν ήταν μόνο το πρωτοποριακό θέαμα που «ξένισε» μερίδα του κοινού, καθώς κριτική υπήρξε σε ό,τι αφορά τα μέτρα ασφαλείας της διοργάνωσης αλλά και την ανυπαρξία ενός εναλλακτικού σχεδίου για την αντιμετώπιση έκτακτων συνθηκών, όπως για παράδειγμα της έντονης καταιγίδας που έπληξε για ώρες το Παρίσι.

Η Παρέλαση των Εθνών στον Πύργο του Άιφελ

Ludovic Marin/Pool Photo via AP

Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έλεγαν ότι αφού η διοργάνωση θα γινόταν σε εξωτερικό χώρο, θα έπρεπε να προβλεφθεί αυτό το ενδεχόμενο.

Κι ενώ οι Αρχές της χώρας βρίσκονται επί ποδός, με περισσότερους από 60.000 αστυνομικούς, στρατιωτικούς και πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών να περιπολούν στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύσουσας, διενεργώντας εξονυχιστικούς ελέγχους, αυτό δεν εμπόδισε τα - σοβαρά - προβλήματα, τα οποία εμφανίστηκαν λίγες ώρες πριν την τελετή έναρξης.

Ο Πύργος του Άιφελ φωτισμένος και στολισμένος με τους Ολυμπιακούς Κύκλους κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης, στις 26 Ιουλίου 2024.

AP Photo/Natacha Pisarenko

Κενό στα μέτρα ασφαλείας

Χάος προκλήθηκε στην πρεμιέρα του ποδοσφαιρικού τουρνουά, στον αγώνα μεταξύ Μαρόκο και Αργεντινής, όταν ξέσπασαν επεισόδια μετά την ισοφάριση της Αργεντινής στο 16ο λεπτό των καθυστερήσεων.

Ήταν η πρώτη φορά, στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων που θεατές εισέρχονται στον αγωνιστικό χώρο και προκαλούν επεισόδια, εκτοξεύοντας κροτίδες και αντικείμενα προς τους αθλητές, οι οποίοι αναγκάστηκαν να αποσυρθούν στα αποδυτήρια, όπου παρέμειναν για δύο ώρες μέχρι να εκκενωθεί το γήπεδο και να μπορέσει να ολοκληρωθεί ο αγώνας.

Λίγη ώρα αργότερα, στην αναμέτρηση μεταξύ Ισραήλ-Μάλι, οι περισσότεροι από 1.000 αστυνομικοί και μέλη της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν τα επεισόδια μετά το τέλος του αγώνα.

Το μεγαλύτερο πλήγμα, βέβαια, ήρθε χθες το πρωί, λίγες μόλις ώρες πριν την τελετή έναρξης, όταν εμπρηστές έβαλαν φωτιά κατά μήκος των γραμμών των τρένων υψηλής ταχύτητας (TGV) που συνδέουν την πρωτεύσουσα με τα δυτικά, τα βόρεια και τα ανατολικά της χώρας. Το σαμποτάζ δημιούργησε τεράστια προβλήματα στην κυκλοφορία των τρένων και εκτιμάται ότι επηρέασε τουλάχιστον 800.000 ταξιδιώτες.

Κι όλα αυτά την ώρα που στη γαλλική πρωτεύουσα ήδη βρίσκονται εκατομμύρια επισκέπτες με την πληρότητα στα ξενοδοχεία των πόλεων που θα φιλοξενήσουν αθλήματα να φτάνει το 85%.

Δεξαέξι ημέρες αθλητικού θεάματος

Η Ολυμπιακή Φλόγα άναψε και το αερόστατο πέταξε στον γαλλικό ουρανό σηματοδοτώντας την επίσημη έναρξη των 33ων Ολυμπιακών Αγώνων που θα διαρκέσουν έως και τις 11 Αυγούστου, και στους οποίους θα διαγωνιστούν συνολικά 10.500 αθλητές από 200 χώρες από όλο τον κόσμο, σε 329 αγωνίσματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης