ΣΠΟΡ

Ολυμπιακοί Αγώνες: Tα φώτα στραμμένα στο Παρίσι - Όλα όσα ετοίμασαν οι Γάλλοι για την τελετή έναρξης

Ολυμπιακοί Αγώνες: Tα φώτα στραμμένα στο Παρίσι - Όλα όσα ετοίμασαν οι Γάλλοι για την τελετή έναρξης

Παίχτριες beachvolley προπονούνται στο γήπεδο, στις 25 Ιουλίου 2024.

AP Photo/Robert F. Bukaty

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα, καθώς μόνο λίγες ώρες μας χωρίζουν από την έναρξη του κορυφαίου αθλητικού γεγονότος, των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, με την τελετή που θα λάβει χώρα στη Γαλλική πρωτεύουσα να ξεκινά στις 20:30 (ώρα Ελλάδας) την Παρασκευή (26/07).

Περισσότεροι από 10.000 αθλητές, πολιτικοί απ' όλο τον κόσμο και χιλιάδες καλλιτέχνες θα συμμετάσχουν στην έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, που αναμένεται να παρακολουθήσουν εκατοντάδες εκατομμύρια τηλεθεατές σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Η τελετή έναρξης θα μεταδοθεί σε απευθείας μετάδοση από την ΕΡΤ1 στις 20:30 και θα τελειώσει στις 00:15 τα ξημερώματα, ώρα Ελλάδος.

Πλωτή παρέλαση

Για πρώτη φορά στα χρονικά των Ολυμπιακών Αγώνων, η τελετή έναρξης θα γίνει εκτός σταδίου. Οι διοργανωτές αποφάσισαν να μεταφέρουν το θέαμα στον ποταμό Σηκουάνα, όπου θα πραγματοποιηθεί και η λεγόμενη «Παρέλαση των Εθνών».

Οι 91 εθνικές αντιπροσωπείες θα «παρελάσουν» πάνω σε σκάφη, με την τελετή να ολοκληρώνεται τελικά μπροστά από το Τροκαντερό, όπου θα πραγματοποιηθεί και το τελετουργικό άναμμα της Ολυμπιακής Φλόγας.

Όπως είθισται, την παρέλαση των αθλητών θα ανοίξει η ελληνική αποστολή, της οποίας σημαιοφόροι θα είναι φέτος οι Γιάννης Αντετονκούμπο και Αντιγόνη Ντρισμπιώτη.

Οι διοργανωτές εκτιμούν ότι την τελετή θα παρακολουθήσουν από κοντά περίπου 300.000 κόσμος.

Η ελληνική συμμετοχή

Με 101 αθλητές, θα συμμετάσχθει στους 33ους Ολυμπιακούς Αγώνες η ελληνική αποστολή. Οι αθλητές μας θα λάβουν μέρος σε 16 αθλήματα συνολικά, με τις ομάδες μπάσκετ και πόλο να συγκεντρώνουν αυξημένες προσδοκίες για διάκριση, ενώ στα ατομικά αθλήματα οι συμμετοχές του Μίλτου Τεντόγλου στο μήκος και του Λευτέρη Πετρούνια στους κρίκους είναι εκείνες που κερδίζουν το ενδιαφέρον.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είναι από τις χώρες που ουδέποτε έχασαν κάποια διοργάνωση στη σύγχρονη εποχή.

Στους τελευταίους αγώνες που διεξήχθησαν στο Τόκιο, η χώρα μας είχε στείλει ομάδα 83 ατόμων σε 17 αθλήματα και είχε επιστρέψει με τέσσερα μετάλλια (δύο χρυσά, ένα αργυρό και ένα χάλκινο).

Η μεγαλύτερη αποστολή της Ελλάδας ήταν εκείνη του 2004 όταν η χώρα είχε φιλοξενήσει τη διοργάνωση. Τότε είχαμε 204 συμμετέχοντες και 16 μετάλλια.

Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας

Περισσότεροι από 60.000 αστυνομικοί, στρατιωτικοί και πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών βρίσκονται στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας, 44.000 μεταλλικές μπάρες εμποδίζουν την πρόσβαση σε διάφορα σημεία της πόλης, ενώ οι αρχές διενεργούν εξονυχιστικούς ελέγχους.

Ποιοι ηγέτες θα παραστούν

Όπως μεταδίδει η Le Parisien, την Τελετή Έναρξης θα παρακολουθήσουν από τις όχθες του Σηκουάνα περίπου 100 αρχηγοί κρατών, μεταξύ αυτών και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που αναχώρησε νωρίτερα σήμερα για το Παρίσι.

Την τελετή θα παρακολουθήσει επίσης ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας, Κιρ Στάρμερ, ενώ η βασιλική οικογένεια θα εκπροσωπηθεί από την πριγκίπισσα Άννα, αδελφή του βασιλιά Καρόλου.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα και ο Φινλανδός ομόλογός του Αλεξάντερ Στουμπ, είναι μεταξύ των ευρωπαίων ηγετών που θα παρακολουθήσουν από κοντά την Τελετή Έναρξης.

Τις ΗΠΑ αναμένεται να εκπροσωπήσει η Πρώτη Κυρία Τζιλ Μπάιντεν, αφού ο Τζο Μπάιντεν είχε αποφασίσει να μην παραστεί στην Τελετή Έναρξης, ενώ στο Παρίσι θα βρεθεί και ο σύζυγος της αντιπροέδρου των ΗΠΑ και υποψήφιας Προέδρου Κάμαλα Χάρις, Ντάγκλας Έμχοφ.

Η παρουσία του ισραηλινού Προέδρου Ισαάκ Χέρτζογκ έχει οδηγήσει σε αυξημένα μέτρα ασφαλείας, ενώ τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, θα εκπροσωπήσει ο επικεφαλής της Παλαιστινιακής Ολυμπιακής Επιτροπής, Τζιμπρίλ Ραγιούμπ.

Ηχηρές απουσίες αυτές του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν που δεν έχει λάβει πρόσκληση καθώς η Ρωσία έχει αποκλειστεί από τους Αγώνες λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, και του Κινέζου πρόεδρου Σι Τζινπίνγκ που θα εκπροσωπηθεί από τον αντιπρόεδρο Χαν Ζενγκ, ενώ δεν είναι ακόμη βέβαιη η συμμετοχή του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως και του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι.

Το δείπνο στο Λούβρο

Λίγο νωρίτερα, η ΔΟΕ και ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρό παρέθεσαν δείπνο κάτω από την πυραμίδα του Λούβρου στους υψηλούς προσκεκλημένους τους, τους ηγέτες χωρών και τους VIPs, κηρύσσοντας ανεπίσημα την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων.

Όπως μεταδίδουν τα γαλλικά ΜΜΕ το δείπνο θα επιμεληθεί ο καλύτερος σεφ στον κόσμο Αλέν Ντουκάς.

Το Élysée ελπίζει να εκμεταλλευτεί την παρουσία των προσκεκλημένων αρχηγών κρατών για να μετατρέψει το γεύμα σε μια «διπλωματική» συνάντηση.