Ολυμπιακοί Αγώνες: Το μεγάλο στοίχημα των Γάλλων και τα οφέλη - Τι δείχνουν οι αριθμοί
Τα φώτα του αθλητικού - και όχι μόνο - κόσμου έχουν στραφεί στο Παρίσι, εκεί όπου σε μερικά 24ωρα θα ανοίξει η αυλαία των Ολυμπιακών Αγώνων (26/7-11/8), με τους Γάλλους να δηλώνουν όλο και πιο έτοιμοι να κερδίσουν το μεγάλο στοίχημα όχι μόνο για την επιτυχία τους, αλλά και την... κερδοφορία τους.
Στο Παρίσι υπολογίζεται ότι θα προσέλθουν μεταξύ 2,3 και 3,1 εκατ. θεατές, που θα παρακολουθήσουν τα αθλήματα, εκ των οποίων ένα ποσοστό περίπου 64% θα είναι Γάλλοι πολίτες και οι υπόλοιποι τουρίστες από ολόκληρο τον κόσμο. Εκτιμάται, επίσης, ότι θα δαπανηθούν 2,6 δισ. ευρώ από τους τουρίστες που θα επισκεφθούν την πόλη κατά τη διεξαγωγή των Αγώνων, ανεξάρτητα από το αν θα παρακολουθήσουν ή όχι τα διάφορα αθλήματα.
Οι διοργανωτές στις τελευταίες τους ενημερώσεις έκαναν λόγο για περίπου 4.000 εισιτήρια που εξακολουθούν να βρίσκονται διαθέσιμα για την τελετή έναρξης, τα οποία όμως αναμένεται να εξαντληθούν με συνοπτικές διαδικασίες μέχρι και την Παρασκευή (26/7), ενώ για την ασφάλεια έχουν ληφθεί δρακόντεια μέτρα ασφαλείας με συνολικά 45.000 αστυνομικούς να είναι επί ποδός.
Σημειώνεται πως αυτή θα είναι η πρώτη φορά που θα ανοίξουν οι θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες έξω από Ολυμπιακό Κέντρο, με έως και 300.000 θεατές με εισιτήριο να παρακολουθούν από κερκίδες και στις όχθες του ποταμού Σηκουάνα και άλλους 200.000 να αναμένεται να παρακολουθήσουν από τα διαμερίσματα με θέα.
Στον Σηκουάνα θα πλεύσουν 85 φορτηγίδες και βάρκες που θα μεταφέρουν το σύνολο των σχεδόν 10.000 αθλητών από 200 χώρες.
Χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, Τόνι Εστανγκέ, δήλωσε ότι η πόλη είναι «έτοιμη» για τους Αγώνες: «Είμαστε έτοιμοι καθώς προχωράμε στην τελική φάση, όμως, όσο μέχρι και την τελική λήξης θα παραμείνουμε σε εγρήγορση. Σήμερα όμως, είμαστε ακριβώς εκεί που θα ονειρευόμασταν πριν από μερικά χρόνια», είπε ο Εστανγκέ σε συνέντευξη Τύπου στο Παρίσι.
Μακρόν: «Είμαστε έτοιμοι χάρη στις θυσίες σας»
Από την πλευρά του, ο Εμανουέλ Μακρόν κατά τη σημερινή επίσκεψή του στο Ολυμπιακό Χωριό των αθλητών διαβεβαίωσε ότι όλα είναι «έτοιμα»: «Είμαστε έτοιμοι και θα είμαστε έτοιμοι σε όλην την διάρκεια των Αγώνων», είπε ο Γάλλος πρόεδρος, στα εγκαίνια του αστυνομικού και του πυροσβεστικού τμήματος στο Ολυμπιακό Χωριό.
«Εάν μπορούμε να είμαστε συλλογικά υπερήφανοι για την χώρα, είναι επειδή κάνετε αυτήν την θυσία», είπε ο Μακρόν στους αστυνομικούς και τους πυροσβέστες, οι οποίοι θα είναι υπεύθυνοι για την ασφάλεια του μεγαλύτερου αθλητικού γεγονότος στον πλανήτη.
Ο Μακρόν συμμετείχε το πρωί, σε συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών, Ζεράλντ Νταρμανέν, για τον απολογισμό των πιο εμπιστευτικών στοιχείων ασφαλείας για την Τελετή Εναρξης, που έχει προγραμματισθεί για την ερχόμενη Παρασκευή στον Σηκουάνα.
Οι πιο Βιώσιμοι Αγώνες στην Ιστορία
Δεν είναι όμως, μόνο η εθνική υπερηφάνεια των Γάλλων που θα τονωθεί από την επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά και η... τσέπη, καθώς σύμφωνα με την οργανωτική επιτροπή και τη ΔΟΕ- θα είναι οι πιο βιώσιμοι στην ιστορία, κοστίζοντας περίπου 8,8 δισ. ευρώ με έσοδα από 12 έως και 14 δισ. ευρώ. Πρόκειται για τον αναμενόμενο προϋπολογισμό, που προορίζεται να αυξηθεί, σύμφωνα με το Ελεγκτικό Συνέδριο, με πρόβλεψη έως και 14 δισ.
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες αναμένεται να συγκεντρώσουν περισσότερα από 1,24 δισ. ευρώ σε χορηγίες και έχουν ήδη εξασφαλίσει το 99% του στόχου τους, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο Ετιέν Τομπουά και οργανισμούς χρηματοοικονομικών υπηρεσιών σε όλο τον κόσμο, χορηγίες οι οποίες θα συνεχίσουν να παίζουν σημαντικό ρόλο στον προϋπολογισμό των αγώνων.
Στον φάκελο της αίτησης το λειτουργικό κόστος, χωρίς υποδομές, ήταν 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ, όπως αναφέρει σε σχετική της ανάλυση η ιταλική εφημερίδα «Gazzetta dello Sport».
Για τον τελικό «λογαριασμό» θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι το επόμενο έτος, όπως άλλωστε και για τα έσοδα που υπολογίζονται σήμερα σε 11 δισεκατομμύρια, μόνο για την περιοχή του Παρισιού.
Οι πόλεμοι και ο πληθωρισμός το ανέβασαν στα 4,4 δισεκατομμύρια, συμπεριλαμβανομένων των 350 εκατομμυρίων για την ασφάλεια, λόγω της τρομοκρατικής απειλής.
«Ωστόσο, το 96% των χρημάτων προέρχεται από ιδιωτικές πηγές: 1,2 δισεκατομμύρια από τη ΔΟΕ, το ίδιο ποσό από χορηγούς και 1,4 δισεκατομμύρια από τα εισιτήρια που έχουν ήδη σημειώσει το απόλυτο ρεκόρ με πάνω από 8,7 εκατομμύρια πωλήσεις εισιτηρίων. Άλλα 4,4 δισεκατομμύρια, που καλύπτονται σε μεγάλο βαθμό από το κράτος, χρησιμοποιήθηκαν για τη χρηματοδότηση των τριών υποδομών που κατασκευάστηκαν από την αρχή: το Ολυμπιακό χωριό, το χωριό των μέσων ενημέρωσης και το Ολυμπιακό κολυμβητήριο.
Το 95% των χώρων αγώνων υπήρχαν ήδη ή χτίστηκαν προσωρινές κατασκευές, όπως αυτές που δημιουργήθηκαν στους πρόποδες του Πύργου του Άιφελ, στην Πλατεία Κονκόρντ ή στις Βερσαλλίες. Και για το Ολυμπιακό χωριό που θα γίνει πραγματική γειτονιά στα βόρεια του Παρισιού, η εταιρεία που διαχειρίστηκε τα έργα επέστρεψε ακόμη και 39 εκατομμύρια στο Δημόσιο», ανέφερε η ιταλική εφημερίδα.
Υπάρχει επίσης κόστος για την επέκταση ορισμένων γραμμών του μετρό και τον εκσυγχρονισμό των δρόμων, δημιουργίας μεγαλύτερων ποδηλατοδρόμων, και άλλες προσαρμογές για άτομα με ειδικές ανάγκες.
«Ακόμα κι αν ο τελικός συνολικός προϋπολογισμός μπορούσε να ανέλθει στα 14 δισεκατομμύρια, όπως το Τόκιο 2021, βρίσκονται ακόμα μακριά από το Πεκίνο ή το Ρίο που κόστισαν περίπου 45 δισεκατομμύρια ευρώ», υπογραμμίζεται.
Τα οικονομικά οφέλη για το Παρίσι
Ιδιαίτερα αισιόδοξα είναι τα μηνύματα για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες και από την που δημοσιεύτηκε από το Κέντρο Αθλητικού Δικαίου και Οικονομίας (CDES), το ερευνητικό ινστιτούτο του Πανεπιστημίου της Λιμόζ στη Γαλλία που ειδικεύεται στις οικονομικές και νομικές πτυχές του αθλητισμού.
Δείτε εδώ την ανεξάρτητη έκθεσηΗ εκτίμηση, σύμφωνα με το CDES, δεν αφορά ολόκληρη τη χώρα, αλλά μόνο τη συγκεκριμένη περιφέρεια, η οποία συγκεντρώνει και την πλειονότητα των εγκαταστάσεων όπου θα διεξαχθούν τα περισσότερα αθλητικά γεγονότα.
Η πρόσφατη αυτή μελέτη, η οποία ανατέθηκε από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) και την Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού 2024 (COJOP2024), αναθεωρεί προς τα πάνω τις αρχικές προβλέψεις για τον οικονομικό αντίκτυπο των Ολυμπιακών Αγώνων, όπως εκείνες είχαν υπολογιστεί το 2016 από το CDES και ανέρχονταν μεταξύ 5,3 δισ. ευρώ και 10,7 δισ. ευρώ για ολόκληρη την περιφέρεια Ιλ ντε Φρανς.
Στην έκθεση αναφέρεται ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα αποτελέσουν τη βασική πηγή εσόδων και καθαρού κέρδους για μια ευρεία χρονική περίοδο που εκτείνεται από το 2018 έως το 2034, κάτι που χωρίς τη διοργάνωσή τους δεν θα μπορούσε ποτέ να συμβεί στη συγκεκριμένη περιοχή.
Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο Κριστόφ Λεπετί, επικεφαλής Οικονομικών Σπουδών στο CDES, η μελέτη μέτρησε την πρόσθετη δραστηριότητα σε σύγκριση με την υποθετική κατάσταση όπου η διοργάνωση δεν θα υφίστατο. Η χρονική περίοδος των 16 ετών επιλέχθηκε για να καλυφθεί ολόκληρος ο κύκλος ζωής των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 στο Παρίσι, συμπεριλαμβανομένων της προετοιμασίας, της διοργάνωσης και της κληρονομιάς που θα αφήσουν μετά τη λήξη τους.
Τα κέρδη από τους Ολυμπιακούς Αγώνες στα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν, προέρχονται από τρεις βασικές κατηγορίες: από τη διοργάνωση, τις κατασκευές ή τις ανακαινίσεις των υποδομών και από τον τουρισμό. Τα οικονομικά οφέλη που αναμένεται να προέλθουν από τη διοργάνωση των Αγώνων αγγίζουν το 42%, από τις κατασκευές ή τις ανακαινίσεις των υποδομών φτάνουν στο 28% και από τον τουρισμό φτάνουν σε ποσοστό 30% του συνολικού κέρδους.
Οι Ολυμπιακοί αγώνες 2024 σε αριθμούς
10.500
Οι αθλητές που θα πάρουν μέρος στους Ολυμπιακούς αγώνες 2024.
100
Οι Έλληνες αθλητές που θα πάρουν μέρος στους Ολυμπιακούς αγώνες 2024.
200
Οι χώρες που θα εκπροσωπηθούν στους Ολυμπιακούς αγώνες.
8-10 δισεκατομμύρια δολάρια
Το εκτιμώμενο κόστος των φετινών Ολυμπιακών αγώνων.
12-14 δισεκατομμύρια δολάρια
Τα οικονομικά οφέλη που αναμένεται να έχει το Παρίσι από τη διοργάνωση.
329
Τα αγωνίσματα που θα διεξαχθούν σε 35 εγκαταστάσεις, μεταξύ άλλων στην Ταϊτή.
1.100 δολάρια
Το ποσό που ξοδεύουν κάποιοι φίλαθλοι για να παρακολουθήσουν τελικούς της κολύμβησης και του μπάσκετ στο Παρίσι. Δηλαδή, θα διαθέσουν 40 και πλέον φορές περισσότερα από ότι κοστίζουν τα φτηνότερα εισιτήρια (26 δολάρια).
71%
Το ποσοστό των δωματίων ξενοδοχείων που ήδη έχουν κλειστεί σε πόλεις όπου θα φιλοξενηθούν αθλήματα των Ολυμπιακών αγώνων, ενώ η πληρότητα αναμένεται να φτάσει το 85%.
45.000
Οι αστυνομικοί που θα επιστρατευθούν για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών αγώνων. Ανάμεσά τους ειδικές δυνάμεις, ελεύθεροι σκοπευτές που θα βρίσκονται στις ταράτσες κτιρίων, ενώ θα υπάρχει και σύστημα αντι-drone.
300.000
Οι θεατές που αναμένεται να βρεθούν στις όχθες του Σηκουάνα προκειμένου να παρακολουθήσουν την τελετή έναρξη της διοργάνωσης, στις 26 Ιουλίου.
2
Οι σημαιοφόροι της Ελλάδας στην τελετή έναρξης: ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη.
100
Οι αρχηγοί κρατών που αναμένεται να δώσουν το παρών στην τελετή έναρξης στο Παρίσι.
40.000
Τα φράγματα στους δρόμους του Παρισιού, για τη δημιουργία περιμέτρου ασφαλείας ώστε να πλησιάζουν τον Σηκουάνα μόνο όσοι διαθέτουν σχετική άδεια.