ΣΠΟΡ

Η Ολυμπιακή Φλόγα φτάνει την Κυριακή στο Παρίσι

Η Ολυμπιακή Φλόγα φτάνει την Κυριακή στο Παρίσι
ΑΠΕ ΜΠΕ

Ξεκινώντας το ταξίδι της από την Αρχαία Ολυμπία στις 16 Απριλίου και φτάνοντας με το τρικάταρτο ιστορικό ιστιοφόρο «Belem» στη Μασσαλία στις 8 Μαίου, για να ξεκινήσει τη διαδρομή της σε όλη τη χώρα και τα υπερπόντια εδάφη της, το μεσημέρι της Κυριακής (14/7), ημέρα της εθνικής  εορτής της Γαλλίας, η Ολυμπιακή Φλόγα φτάνει στο Παρίσι, δώδεκα ημέρες πριν από την τελετή έναρξης (26/7).

Εννέα χρόνια μετά την έναρξη της υποψηφιότητάς της για τη διοργάνωση αυτών των Ολυμπιακών Αγώνων (26 Ιουλίου-11 Αυγούστου), και σχεδόν δύο εβδομάδες πριν από μια μοναδική τελετή έναρξης έξω από το στάδιο, με τη μορφή ναυτικής παρέλασης στον Σηκουάνα, το Παρίσι θα δει την Ολυμπιακή φλόγα να περιφέρεται στους δρόμους του και να φωτίζει τα μνημεία του για δύο ημέρες: Πάνθεον, Παναγία των Παρισίων, Βαστίλη, Λούβρο, Κέντρο Πομπιντού, Βασιλική της Σακρέ-Κερ της Μονμάρτης, Αψίδα του Θριάμβου.

Το πέρασμα περίπου 540 λαμπαδηδρόμων μπροστά από τα πιο διάσημα αξιοθέατα της πρωτεύουσας υπόσχεται να είναι μεγαλειώδες. Με χορούς, συναυλίες, και διασκέδαση κάθε είδους.

Ανάμεσα στους λαμπαδηδρόμους, άγνωστοι αλλά και πολυάριθμες προσωπικότητες, όπως η σπρίντερ Μαρί-Ζοσέ Περέκ, ο κωμικός Ζαμέλ Ντεμπούζ, ο παίκτης του ράγκμπι Γκαέλ Φικού, ο δημοσιογράφος Τόμας Σοτό και η ξιφομάχος Λάουρα Φλεσέλ.

Η Φλόγα θα ξεκινήσει το ταξίδι της στο Παρίσι το μεσημέρι της Κυριακής κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής παρέλασης, με τη συνοδεία των οπλιτών του Cadre Noir de Saumur και τον αρχηγό τους Τιμπο Βαλέτ, χρυσό Ολυμπιονίκη στο Ρίο το 2016.

Τότε, ο προπονητής της Ολυμπιακής ομάδας ο ποδοσφαιριστής Τιερί Ανρί θα είναι εκείνος που θα την βγάλει από τα Ηλύσια Πεδία. Μετά τα σπουδαία μνημεία της αριστερής όχθης, από την Εθνοσυνέλευση μέχρι την Παναγία των Παρισίων μέσω της Γερουσίας και της Σορβόννης, το ταξίδι της θα την οδηγήσει στον Gare du Nord πριν επιστρέψει στην καρδιά του Παρισιού.

Αποκορύφωμα, η άφιξη της φλόγας το βράδυ της Κυριακής (24:00) στο Δημαρχείο της γαλλικής πρωτεύουσας (Hôtel de Ville), με ...φόντο τα παραδοσιακά πυροτεχνήματα της 14ης Ιουλίου στον Πύργο του Άιφελ. Ωστόσο, ο κήπος Σαντ ντε Μαρ (Champ-de-Mars) θα είναι απρόσιτοε για το κοινό, λόγω των αγωνιστικών χώρων που το καταλαμβάνουν. Το δημαρχείο του Παρισιού επιμένει ότι αυτή η εκπομπή θα είναι ορατή μόνο στην τηλεόραση.

Ορατή όλη τη νύχτα στα χρυσά δωμάτια του Δημαρχείου, η Φλόγα θα φύγει τη Δευτέρα για να κάνει μια περιπλάνηση γύρω από το Παρίσι, αυτή τη φορά στα εξωτερικά διαμερίσματα, από το Δάσος της Βουλώνης έως τη Μπελβίλ.

Στη Μονμάρτρη, μετά τη Σακρέ-Κερ, οι χορευτές του Moulin Rouge, θα την υποδεχτούν με ένα αναπόφευκτο γαλλικό Cancan.

Από την άφιξή του στη Μασσαλία στις 8 Μαΐου, η διαδρομή του Ολυμπιακού είχε μεγάλη επιτυχία στη Γαλλία, συγκεντρώνοντας περίπου 5 εκατομμύρια θεατές, σύμφωνα με τους διοργανωτές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ