ΣΠΟΡ

Οι απίστευτες ποσότητες τροφίμων που καταναλώνει ένας ποδηλάτης στον Γύρο της Γαλλίας

Ο Ολλανδός ποδηλάτης Bauke Mollema ενώ «αρπάζει» ένα σάντουιτς κατά τη διάρκεια του Γύρου της Γαλλίας το 2018

EPA/KIM LUDBROOK

Όχι πολύ καιρό πριν, η προσέγγιση του κόσμου της επαγγελματικής ποδηλασίας στην τροφοδοσία των αθλητών ήταν μάλλον υποτυπώδης. Οι επιλογές για τους αναβάτες μόλις και μετά βίας ξεπερνούσαν ένα μονότονο μενού με ζυμαρικά, ρύζι ή ό,τι άλλο αποφάσιζε να σερβίρει η κουζίνα του ξενοδοχείου εκείνο το βράδυ. Σήμερα ξοδεύονται τεράστια ποσά σε hi-tech βανάκια-κουζίνες, εξατομικευμένα apps διατροφής και σχολαστικά σχεδιασμένα προγράμματα γευμάτων, όλα στο όνομα της βελτίωσης της απόδοσης.

Αυτές τις ημέρες, και μέχρι τις 21 Ιουλίου, βρίσκεται σε εξέλιξη ο Γύρος της Γαλλίας, η σημαντικότερη διεθνής διοργάνωση ποδηλασίας. Με τους συμμετέχοντες αναβάτες να καίνε κατά μέσο όρο 6.000 θερμίδες ημερησίως στην προσπάθειά τους να καλύψουν τα σχεδόν 3.500 χιλιόμετρα της επίσημης διαδρομής, οι μεγάλες ομάδες έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν ακόμη και τεχνητή νοημοσύνη για να τις βοηθήσει να καθορίσουν ακριβώς πόση – και τι είδους – τροφή πρέπει να καταναλώνει κάθε ποδηλάτης, αναφέρει το BBC News.

Η ολλανδική ομάδα Visma-Lease a Bike, που είναι μία από τις μεγαλύτερες, έχει αναπτύξει τη δική της έξυπνη εφαρμογή, η οποία χρησιμοποιεί διάφορους αλγόριθμους για τη δημιουργία εξατομικευμένων διατροφικών σχεδίων.

Όταν ένας αναβάτης επιστρέφει από μια μέρα πάνω στο ποδήλατο, απλά ανοίγει την εφαρμογή και μαθαίνει ακριβώς πόσα γραμμάρια από κάθε διατροφικό συστατικό (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπη κ.λπ.) πρέπει να βάλει στο πιάτο του. Και το μόνο που έχει να κάνει είναι να χρησιμοποιήσει τις πανταχού παρούσες ζυγαριές στο τραπέζι του μπουφέ.

Πώς μοιράζονται τα γεύματα

Αν και οι μέθοδοι των ομάδων διαφέρων μεταξύ τους, όλες δουλεύουν με βάση ένα ημερήσιο πλάνο πέντε γευμάτων, το οποίο περιλαμβάνει πρωινό, σνακ πριν από τον αγώνα, ανεφοδιασμό με υδατάνθρακες κατά τη διάρκεια της ποδηλασίας, γεύμα αποκατάστασης και δείπνο.

Οι υδατάνθρακες – συνήθως με τη μορφή ρυζιού ή ζυμαρικών – χρησιμεύουν ως κυρίως καύσιμο, με επώδυνα υψηλά επίπεδα κατανάλωσης.

Κάθε αναβάτης στον Γύρο της Γαλλίας καταναλώνει κοντά στο 1,5 κιλό ζυμαρικά κάθε μέρα

EPA/KIM LUDBROOK

Οι πρωτεΐνες – κυρίως ψάρι ή κοτόπουλο – είναι πάντα μη επεξεργασμένες και οι φυτικές ίνες διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα για να ελαχιστοποιηθεί ο ερεθισμός του εντέρου και να βοηθηθεί η πέψη, ενώ τα φρούτα και τα λαχανικά καταναλώνονται συχνά σε μορφή χυμού.

Οι χορτοφάγοι καταφεύγουν σε ροφήματα πρωτεϊνών, μαζί με φυτικές πρωτεΐνες όπως το τόφου και το σεϊτάν.

Στους αναβάτες μπορεί να επιτραπούν περισσότερα λαχανικά και φυτικές ίνες πριν από τις αγωνιστικές ημέρες σε επίπεδες διαδρομές, όταν το σώμα θα είναι καλύτερα εξοπλισμένο για να τα διασπάσει, ενώ τα κόκκινα κρέατα τα φυλάνε για το βράδυ πριν από τις ημέρες ξεκούρασης.

Την ώρα της ποδηλασίας, το πλήρωμα στην άκρη του δρόμου προμηθεύει τους αναβάτες με υδατάνθρακες σε διάφορες μορφές

EPA/YORICK JANSENS

Την ώρα της ποδηλασίας, το πλήρωμα στην άκρη του δρόμου προμηθεύει τους αναβάτες με υδατάνθρακες σε διάφορες μορφές. Οι ενεργειακές μπάρες, τα τζελ, τα ποτά και οι καραμέλες είναι μια «γρήγορη δόση» σε δύσκολες ημέρες, ενώ οι ευκολότερες ημέρες «σηκώνουν» πιο παραδοσιακά τρόφιμα όπως κέικ ρυζιού, μπριός, σάντουιτς με μαρμελάδα, flap jacks, γλυκά ψωμιά κλπ.

Οι απαιτούμενες ποσότητες είναι τεράστιες. Κάθε αναβάτης καταναλώνει κοντά στο 1,5 κιλό ρύζι ή ζυμαρικά κάθε μέρα και περίπου 120 γραμμάρια υδατανθράκων ανά ώρα όταν βρίσκεται πάνω στο ποδήλατο – σαν να τρώει, δηλαδή, πέντε μπανάνες κάθε ώρα.

Το 24ωρο ενός σεφ ποδηλατικής ομάδας

Ο Owen Blandy είναι επικεφαλής σεφ της ομάδας EF Education-EasyPost. Η μέρα του, όπως και των άλλων σεφ στον Γύρο της Γαλλίας ξεκινά γύρω στις 06.00. Πρέπει να ετοιμάσει φρέσκα είδη πρωινού (όλα τα συσκευασμένα τρόφιμα έχουν ήδη ετοιμαστεί το προηγούμενο βράδυ) για τις 08.00, πριν μαζέψει τα πράγματά του και μεταβεί στο επόμενο ξενοδοχείο, όσο ο αγώνας βρίσκεται σε εξέλιξη.

Όταν ποδηλατεί, ο αναβάτης πρέπει να τρώει 120 γραμμάρια υδατανθράκων (ποσότητα που αντιστοιχεί, για παράδειγμα, σε πέντε μπανάνες) ανά ώρα

AP Photo/Christophe Ena

Εκτός από το μαγείρεμα του φαγητού οι σεφ, είναι επίσης υπεύθυνοι για την προμήθειά του. Η εμπειρία του Blandy στα ευρωπαϊκά σούπερ μάρκετ σημαίνει ότι γνωρίζει πού να βρει τα υψηλότερης ποιότητας τρόφιμα και ψωνίζει προσωπικά τα περισσότερα από αυτά, ενώ ορισμένα ευπαθή τρόφιμα τα παραγγέλνει εκ των προτέρων στέλνοντας email στα ξενοδοχεία.

Μόλις φτάσουν σε ένα ξενοδοχείο, οι σεφ θα ξεκινήσουν τις προετοιμασίες για το δείπνο, καθώς και για το πρωινό και τα σνακ της επόμενης ημέρας.

O Blandy μαγειρεύει πολύ απλά. «Δεν υπάρχουν πλούσιες σάλτσες, μόνο ελαφρά καρυκεύματα, λίγο λάδι, φρέσκα βότανα και εσπεριδοειδή. Αντί να προσθέτουμε γεύση με κρέμα γάλακτος, αλάτι και βούτυρο, το κάνουμε με βότανα και εσπεριδοειδή, επειδή έχουν λίγες θερμίδες και περιέχουν αντιοξειδωτικά».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης