ΣΠΟΡ

Διπλωματικό επεισόδιο με την εξτρεμιστική χειρονομία του Ντεμιράλ στο Euro2024

Διπλωματικό επεισόδιο με την εξτρεμιστική χειρονομία του Ντεμιράλ στο Euro2024

Ο Τούρκος αμυντικός Μερίχ Ντεμιράλ

AP Photo/Ebrahim Noroozi

Διαστάσεις έχει λάβει η χειρονομία του Τούρκου αμυντικού Μερίχ Ντεμιράλ στο Euro2024 την Τρίτη (2/7), η οποία παραπέμπει σε εξτρεμιστικό σύμβολο των ακροδεξιών «Γκρίζων Λύκων», με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών να χαρακτηρίζει «απαράδεκτη» την πειθαρχική έρευνα που διέταξε η UEFA.

Την έρευνα της UEFA ακολούθησε η αυστηρή δήλωση της Γερμανίδας υπουργού Εσωτερικών, Νάνσι Φέιζερ πως «τα σύμβολα των Τούρκων ακροδεξιών εξτρεμιστών δεν έχουν θέση στα γήπεδά μας».

Οι ενέργειες αυτές προκάλεσαν την αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών που χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την πειθαρχική έρευνα, σύμφωνα με το CNN Turk.

Κατηγόρησε, δε, τις γερμανικές Αρχές για «ξενοφοβία».

«Ενώ η έκθεση που δημοσιεύτηκε από τον Γερμανικό Ομοσπονδιακό Οργανισμό για την Προστασία του Συντάγματος τον Σεπτέμβριο του 2023 τονίζει ότι δεν μπορεί να χαρακτηριστεί κάθε άτομο που κάνει το σύμβολο του γκρίζου λύκου ως ακροδεξιός εξτρεμιστής και ενώ το σύμβολο αυτό δεν είναι απαγορευμένο στη Γερμανία , η αντίδραση που έδειξαν οι γερμανικές αρχές στον κ. Demiral είναι από μόνες τους ξενοφοβικές» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

«Καταδικάζουμε τις πολιτικά υποκινούμενες αντιδράσεις στη χρήση ενός ιστορικού και πολιτιστικού συμβόλου με τρόπο που δεν στοχεύει κανέναν κατά τη διάρκεια μιας γιορτής χαράς σε μια αθλητική εκδήλωση» αναφέρεται.

Τι δήλωσε ο Ντεμιράλ

Το περιστατικό αυτό εκτυλίχθηκε κατά την νίκη της Τουρκίας επί της Αυστρίας στο Euro2024, με τον Ντεμιράλ να κάνει μια χειρονομία γνωστή ως «χαιρετισμός του λύκου» που σχετίζεται με την τουρκική ακροδεξιά εξτρεμιστική ομάδα «Γκρίζοι Λύκοι», σύμφωνα με το CNNi.

Ο Ντεμιράλ δημοσίευσε μια φωτογραφία του να κάνει τη χειρονομία στο X.

«Ευτυχισμένος είναι αυτός που αυτοαποκαλείται Τούρκος» έγραψε ο αμυντικός στη λεζάντα της ανάρτησης.

Μιλώντας για την χειρονομία που προκάλεσε αντιδράσεις ο Ντεμιράλ ισχυρίστηκε:

«Είχα στο μυαλό μου μια συγκεκριμένη γιορτή. Σχετίζεται με την τουρκική ταυτότητα γιατί είμαι πολύ περήφανος που είμαι Τούρκος. Και το ένιωσα στο έπακρο μετά το δεύτερο γκολ, οπότε κατέληξα να κάνω αυτή τη χειρονομία».

Έρευνα της UEFA για την εξτρεμιστική χειρονομία

Νωρίτερα την Τετάρτη (3/7) η UEFA ανακοίνωσε ότι ερευνά την «φερόμενη ανάρμοστη συμπεριφορά του Ντεμιράλ».

«Σε σχέση με τον αγώνα της φάσης των 16 του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος UEFA 2024 μεταξύ της Αυστρίας και της Τουρκίας που διεξήχθη στις 2 Ιουλίου 2024 στη Λειψία της Γερμανίας, ξεκίνησε έρευνα σύμφωνα με το άρθρο 31 παράγραφος 4 των πειθαρχικών κανονισμών της UEFA σε σχέση με την φερόμενη ανάρμοστη συμπεριφορά του παίκτη της Τουρκικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Μερίχ Ντεμιράλ».

«Πυρά» της Γερμανίδας υπουργού Εσωτερικών

«Τα σύμβολα των Τούρκων ακροδεξιών εξτρεμιστών δεν έχουν θέση στα γήπεδά μας» είπε η Γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέιζερ σε ανάρτησή της στο X (πρώην Twitter), προσθέτοντας ότι η ομάδα παρακολουθείται στη Γερμανία.

«Η χρήση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου ως πεδίο ρατσισμού είναι απαράδεκτη. Αναμένουμε από την UEFA να ερευνήσει την υπόθεση και να εξετάσει τις κυρώσεις».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ