ΣΠΟΡ

«Πυρά» της Γερμανίδας ΥΠΕΣ σε Ντεμιράλ - Τα σύμβολα των Τούρκων ακροδεξιών δεν έχουν θέση στο γήπεδο

Ο Τούρκος αμυντικός Μερίχ Ντεμιράλ

AP Photo/Ebrahim Noroozi

Την άμεση παρέμβαση της Γερμανίδας υπουργού Εσωτερικών προκάλεσαν οι πανηγυρισμοί του Τούρκου αμυντικού Μερίχ Ντεμιράλ μετά τη νίκη της Τουρκίας επί της Αυστρίας στο Euro2024 την Τρίτη (2/7).

Πανηγυρίζοντας την νίκη της ομάδας του ο Ντεμιράλ κάνοντας μια χειρονομία γνωστή ως «χαιρετισμός του λύκου» που σχετίζεται με την τουρκική ακροδεξιά εξτρεμιστική ομάδα «Γκρίζοι Λύκοι», σύμφωνα με το CNNi.

«Τα σύμβολα των Τούρκων ακροδεξιών εξτρεμιστών δεν έχουν θέση στα γήπεδά μας» είπε η Γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέιζερ σε ανάρτησή της στο X , παλαιότερα γνωστό ως Twitter, την Τετάρτη, προσθέτοντας ότι η ομάδα παρακολουθείται στη Γερμανία.

«Η χρήση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου ως πεδίο ρατσισμού είναι απαράδεκτη. Αναμένουμε από την UEFA να ερευνήσει την υπόθεση και να εξετάσει τις κυρώσεις».

Υπενθυμίζεται ότι, μετά τη νίκη, ο Ντεμιράλ δημοσίευσε μια φωτογραφία του να κάνει τη χειρονομία στο X.

«Ευτυχισμένος είναι αυτός που αυτοαποκαλείται Τούρκος» έγραψε ο αμυντικός στη λεζάντα της ανάρτησης.

Μιλώντας για την χειρονομία που προκάλεσε αντιδράσεις ο Ντεμιράλ ισχυρίστηκε:

«Είχα στο μυαλό μου μια συγκεκριμένη γιορτή. Σχετίζεται με την τουρκική ταυτότητα γιατί είμαι πολύ περήφανος που είμαι Τούρκος. Και το ένιωσα στο έπακρο μετά το δεύτερο γκολ, οπότε κατέληξα να κάνω αυτή τη χειρονομία».

Έρευνα της UEFA για την εξτρεμιστική χειρονομία

Νωρίτερα την Τετάρτη (3/7) η UEFA ανακοίνωσε ότι ερευνά την «φερόμενη ανάρμοστη συμπεριφορά του Ντεμιράλ».

«Σε σχέση με τον αγώνα της φάσης των 16 του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος UEFA 2024 μεταξύ της Αυστρίας και της Τουρκίας που διεξήχθη στις 2 Ιουλίου 2024 στη Λειψία της Γερμανίας, ξεκίνησε έρευνα σύμφωνα με το άρθρο 31 παράγραφος 4 των πειθαρχικών κανονισμών της UEFA σε σχέση με την φερόμενη ανάρμοστη συμπεριφορά του παίκτη της Τουρκικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Μερίχ Ντεμιράλ».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης