ΣΠΟΡ

Euro 2024: Ίδρωσε η Γερμανία, αλλά πέρασε στους «8» - Νίκησε 2-0 τη Δανία

Euro 2024: Ίδρωσε η Γερμανία, αλλά πέρασε στους «8» - Νίκησε 2-0 τη Δανία

Παίκτες της Γερμανίας πανηγυρίζουν την πρόκριση

AP Photo/Martin Meissner

Η Γερμανία ίδρωσε κυριολεκτικά για να προκριθεί στους προημιτελικούς του EURO 2024, επικρατώντας τελικά με 2-0 της Δανίας στο Ντόρτμουντ.

Η «Μάνσαφτ» του Νάγκελσμαν αν και ήταν ανώτερη στο μεγαλύτερο διάστημα του παιχνιδιού, είδε τους Σκανδιναβούς να προηγούνται, το γκολ να ακυρώνεται ως εντελώς οριακό οφ σάιντ και στην αμέσως επόμενη φάση κέρδισαν ένα... ανέλπιστο πέναλτι που υπέδειξε το VAR με το οποίο προηγήθηκε.

Και τελικά έφτασε στην τελική επικράτηση με δύο γκολ σε διάστημα 14 λεπτών, αφού το 1-0 τους Χάβερτς (54΄πεν.), διπλασίασε ο Μουσιάλα (68΄). Έτσι, στους «8» θα αντιμετωπίσει τη νικήτρια της αναμέτρησης ανάμεσα στην Ισπανία και τη Γεωργία (30/6, 22:00).

Στο πρώτο δεκάλεπτο καταγράφηκαν ένα γκολ του Σλότερμπεκ (4΄) που ακυρώθηκε για επιθετικό φάουλ και τρεις αποκρούσεις του Κάσπερ Σμάιχελ, η μία πιο δύσκολη από την άλλη.

Ο έμπειρος γκολκίπερ επενέβη στην «οβίδα» του Κίμιχ στο 7', την κεφαλιά του Σλότερμπεκ στο 8' και το διαγώνιο σουτ του Άντριχ στο 10'. Οι γηπεδούχοι μπήκαν στο παιχνίδι με τεράστιο ενθουσιασμό μπροστά στο κοινό τους, στο κατάμεστο γήπεδο της Ντόρτμουντ, όμως, όσο δεν έβρισκαν το γκολ... αγχώνονταν.

Η Δανία έβρισκε τρόπο να απορροφά την ορμή των Γερμανών περιμένοντας να... κοπάσει η καταιγίδα. Με την πάροδο του χρόνου οι παίκτες του Χιούλμαντ ισορρόπησαν το παιχνίδι σε ένα πρώτο ημίχρονο, αλλά την καταιγίδα δεν την γλύτωσαν.

Euro 2024 Soccer Germany Denmark

Αυτή τη φορά ο όρος ήταν κυριολεκτικός, καθώς το ματς διακόπηκε στο 35΄ λόγω σφοδρής χαλαζόπτωσης. Αυτή η παύση κράτησε περίπου 20 λεπτά, μέχρι να τελειώσει η ξαφνική νεροποντή και οι 22 παίκτες να ξαναμπούν στο γήπεδο.

Euro 2024 Soccer Germany Denmark

Με την επανέναρξη (37΄) ο Σμάιχελ χρειάστηκε ξανά να επέμβει σε εξ επαφής προσπάθεια του Χάβερτς με την «μάνσαφτ» να μπαίνει ξανά δυναμικά. Πριν από το ημίχρονο, η Δανία πρόλαβε να απειλήσει δύο φορές με τον Χόιλουντ (42΄, 45΄) με τον Νόιερ να είναι εκεί που έπρεπε.

Στο 48΄ ακυρώθηκε γκολ του Άντερσεν μετά από παρέμβαση του VAR, ενώ αμέσως μετά ο αμυντικός της Δανίας «χρεώθηκε» με χέρι μέσα στην περιοχή το οποίο επίσης υποδείχθηκε μετά από field review του διαιτητή.

Έτσι, στο 54΄ ο Κάι Χάβερτς με μία τέλεια εκτέλεση από την άσπρη βούλα, άνοιξε το σκορ για τους Γερμανούς. Ο ίδιος παίκτης στο 58΄ αστόχησε σε τετ-α-τετ με τον Σμάιχελ, χάνοντας την ευκαιρία να «καθαρίσει» το ματς.

Το έκανε όμως δέκα λεπτά αργότερα, όταν σε μια βαθιά μπαλιά απο την άμυνα της Γερμανίας, ο Τζαμάλ Μουσιάλα εκμεταλλεύτηκε την κάκιστη τοποθέτηση των Δανών, βγήκε μόνος απέναντι στον Σμάιχελ και διαμόρφωσε το 2-0 (68΄).

Θα ήταν μεγάλη έκπληξη αν κατάφερνε η Δανία να επιστρέψει σε αυτό το ματς. Ο Νάγκελσμαν έκανε τις αλλαγές που έπρεπε για να ενισχύσει ανασταλτικά την ομάδα του η οποία δεν κινδύνεψε και ετοιμάζεται πλέον για τον προημιτελικό της 6ης Ιουλίου, στο Ντίσελντορφ.

Διαιτητής: Μάικλ Όλιβερ (Αγγλία)

Κίτρινες:
Μέλε, Μπα, Άντερσεν

ΓΕΡΜΑΝΙΑ (Γιούλιαν Νάγκελσμαν): Νόιερ, Κίμιχ, Ρούντιγκερ, Σλότερμπεκ, Ράουμ (80΄ Χένρικς), Κρόος, Άντριχ (64΄ Φίλκρουγκ), Σανέ (88΄ Άντον), Γκιουντογκάν (64΄ Τσαν), Μουσιάλα (80΄ Βιρτς), Χάβερτς.

ΔΑΝΙΑ (Κάσπερ Χιούλμαντ): Σμάιχελ, Κρίστενσεν (81΄ Μπρούουν Λάρσεν), Άντερσεν, Βέστεργκααρντ, Μπα (82΄ Κρίστιανσεν), Ντιλέινι (69΄ Νόργκααρντ), Χόιμπιεργκ, Μέλε, Χόιλουντ (81΄ Βιντ), Έρικσεν, Όλσεν (69΄ Πόουλσεν).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ