ΣΠΟΡ

Πέθανε ο θρύλος του ΝΒΑ Τζέρι Γουέστ

Πέθανε ο θρύλος του ΝΒΑ Τζέρι Γουέστ

Ο Τζέρι Γουέστ

AP Photo/Eric Risberg, File

Μία από τις εμβληματικότερες μορφές του ΝΒΑ (και όχι μόνο μεταφορικά, αφού η δική του φιγούρα απεικονίζεται στο logo του πρωταθλήματος), ο Τζέρι Ουέστ, «έφυγε» σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 86 ετών, όπως ανακοίνωσαν οι Λος Αντζελες Κλίπερς, των οποίων τα τελευταία χρόνια ήταν μέλος της διοίκησης.

Ο εκλιπών συνέδεσε το όνομά του με την άλλη ομάδα της πόλης, του Λέικερς, στους οποίους έμεινε για όλη την αγωνιστική καριέρα του (1960-1974), κατέκτησε ένα πρωτάθλημα και ψηφίστηκε δέκα φορές στην καλύτερη πεντάδα της χρονιάς. Στους «λιμνανθρώπους» έγινε το 1979 τζένεραλ μάνατζερ και ήταν ο δημιουργός της μεγάλης ομάδας της δεκαετίας του 1980, η οποία κατέκτησε πέντε τίτλους, ενώ είχε καθοριστική συμμετοχή και στο «χτίσιμο» των σύγχρονων Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς, με τους οποίους πανηγύρισε άλλα δύο πρωταθλήματα.

Ο Τζέρι Γούεστ αγωνίστηκε από το 1960 έως το 1974 στους Μινεάπολις Λέικερς (σσ. μετέπεια Λος Άντζελες Λέικερς). Σε επίπεδο αριθμών είχε 25.192 πόντους (27 κατά μέσο όρο), 5.365 ριμπάουντ (5.8 ριμπάουντ) και 6.238 ασίστ (6.7 κατά μέσο όρο) στην καριέρα του. Στην ίδια ομάδα εργάστηκε και ως προπονητής από το 1976 έως και το 1979.

Στη διάρκεια της καριέρας του ο Γουέστ κατέκτησε 1 πρωτάθλημα το 1972 ως παίκτης και 8 πρωταθλήματα ως στέλεχος, ενώ αναδείχθηκε δύο φορές NBA Executive of the Year.

Να σημειώσουμε πως οι Λέικερς έχουν αποσυρεί προς τιμήν του Mr Logo τη φανέλα με το No44 και πως ο Γουέστ αποτελεί τον μοναδικό παίκτη στην ιστορία του NBA που αναδείχθηκε MVP των τελικών (1969) χωρίς η ομάδα του να αναδειχθεί πρωταθλήτρια.

Lakers vs Bullets Basketball

AP Photo

Μετά το τέλος της καριέρας του, ανέλαβε ως επικεφαλής προπονητής των Λέικερς για τρία χρόνια. Οδήγησε το Λος Άντζελες στα πλέι οφ κάθε χρόνο και κέρδισε μία θέση στους τελικούς της Δυτικής Περιφέρειας μία φορά.

Obit Jerry West

O Τζέρι Γουέστ, ο οποίος επιλέχθηκε στο Hall of Fame του μπάσκετ τρεις φορές σε μια θρυλική καριέρα ως παίκτης και στέλεχος και του οποίου η σιλουέτα θεωρείται ότι είναι η βάση του λογότυπου του NBA

AP Photo/Ashley Landis, Pool, File

Δουλεύοντας ως παίκτης-σκάουτερ για τρία χρόνια, ο Ουέστ διορίστηκε γενικός διευθυντής των Λέικερς πριν από τη σεζόν 1982–83 στο ΝΒΑ.

AP7905160128.jpg

Ο Έρβιν "Μάτζικ" Τζόνσον του Μίσιγκαν Στέιτ, παρουσιάζεται στον Τύπο από τους Λος Άντζελες Λέικερς, στις 16 Μαΐου 1979 στο Λος Άντζελες, για να ανακοινώσει ότι αυτός και ο σύλλογος έχουν καταλήξει σε συμφωνία. Με τον Τζόνσον είναι ο προπονητής των Λέικερς, Τζέρι Γουέστ.

AP Photo

Υπό την διεύθυνσή του, το Λος Άντζελες κέρδισε έξι τίτλους πρωταθλήματος. Για τη συνεισφορά του, ο Ουέστ κέρδισε δύο φορές το βραβείο του καλύτερου στελέχους της χρονιάς στο ΝΒΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ